17 Νοεμβρίου, 2015

Ποιότητες pellet – Mάθετε να τις ξεχωρίζετε

     

  Τα pellet (σύμπηκτα ξύλου, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους) έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς προσφέρουν μια αξιόπιστη και κυρίως οικονομική λύση σε ό,τι αφορά τη θέρμανση. Το φθηνό όμως μπορεί να αποδειχθεί πολύ ακριβό εάν η ποιότητα των pellet δεν είναι η κατάλληλη, καθώς η χρήση λάθος προϊόντος μειώνει τη διάρκεια ζωής του λέβητα.
       Για να επιλέξετε λοιπόν την καλή ποιότητα pellet θα σας βοηθήσει η εμπειρία, αναφέρουν οι ειδικοί. Δηλαδή, εκτός των απαραίτητων πιστοποιήσεων, μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια που κάνουν κάποια παρτίδα pellet καλής ή κατώτερης ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιθυμείτε να δοκιμάσετε μια νέα μάρκα pellet από κάποιο εργοστάσιο που δεν γνωρίζετε, η πιο σωστή τακτική είναι η δοκιμή.
Κατ’ αρχάς αγοράστε μια μικρή ποσότητα, ένα ή δύο σακιά. Στη συνέχεια καθαρίστε σχολαστικά τη συσκευή σας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων. Αδειάστε τη δεξαμενή της συσκευής σας από τα προηγούμενα pellet και τοποθετήστε τη νέα ποσότητα. Καθώς αδειάζετε το καινούργιο προϊόν, δείτε εάν έχει πολλή σκόνη κάθε σακί και ελέγξτε με το χέρι σας εάν έχουν αντοχή. Τα καλής ποιότητας pellet δεν πρέπει να θρυμματίζονται, ενώ η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν τα σπάτε με το χέρι να μη γίνονται τρίμμα.
Όταν ανάψετε τη συσκευή σας παρατηρήστε τα καυσαέρια και την ποσότητα του ορατού καπνού. Αφού ξεκινήσει η καύση, δείτε το χρώμα της φλόγας μέσα στο θάλαμο. Το ιδανικό είναι η φλόγα να πλησιάζει το λευκό χρώμα και να μην παρουσιάζει κάποια κλίση. Ενδεχομένως αν συνεχίζει να παράγεται ορατός καπνός από την καπνοδόχο, παρόλο που έχει παρέλθει η περίοδος ανάμματος, σημαίνει πως είτε η λειτουργία της συσκευής σας χρειάζεται κάποια ρύθμιση είτε τα pellet δεν είναι καλής ποιότητας.
Το τελευταίο βήμα της δοκιμής αφορά τα στερεά υπολείμματα της καύσης. Όταν καεί όλη η ποσότητα των pellet παρατηρήστε και ανακατέψτε τη στάχτη που υπάρχει μέσα στο θάλαμο. Ψάξτε για συσσωματώματα με υφή πέτρας μέσα στη στάχτη και στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης. Σε περίπτωση που εντοπίσετε σβόλους μέσα στη στάχτη με υφή πέτρας ή τσιμέντου σημαίνει πως τα pellet που χρησιμοποιήσατε έχουν παραχθεί από ρητινούχα ξύλα ή άλλα ακατάλληλα υλικά και θα ήταν καλό να τα αποφύγετε.

Συνοπτικά, μπορούμε να πούμε ότι οι πιο σημαντικές παράμετροι για την ποιότητα των pellet είναι δύο: το ποσοστό στάχτης, το οποίο πρέπει να είναι κάτω από 1% και το ποσοστό υγρασίας, το οποίο πρέπει να είναι κάτω από 10%. Ειδικότερα το θέμα της στάχτης είναι μια κρίσιμη παράμετρος, δεδομένου ότι ύπαρξη υψηλότερου ποσοστού από το ανώτερο επιτρεπόμενο του 1% αφήνει τέτοιο υπόλειμμα, το οποίο με τις υψηλές θερμοκρασίες στο θάλαμο καύσης του καυστήρα ή της σόμπας pellet ρευστοποιείται και κατόπιν μετασχηματίζεται σε πέτρωμα, ικανό να εμποδίσει την ομαλή τροφοδοσία με καύσιμο, αλλά και την ίδια την καύση.