26 Φεβρουαρίου, 2016

Η ΣΩΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ .......ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ .

ΑΣ   ΜΑΘΟΥΜΕ   ΝΑ    ΤΡΩΜΕ

 ΣΩΣΤΕΣ   ΣΑΛΑΤΕΣ..


Ας μιλήσουμε λίγο για το ξεχασμένο ..Σουσαμι
Ολοι το γνωρίζουμε.
Ολοι μας το θυμόμαστε να ¨τυλίγει¨ το γευστικό
κουλούρι θεσσαλονίκης, που ήταν, μαζί με το κεφαλοτύρι,
αγαπημένο ¨δεκατιανό ¨στο διάλειμμα του σχολείου μας..
Μετά ήρθαν οι τυρόπιτες, και τα κάθε είδους μικρογλυκίσματα,
φορτωμένα trans λιπαρά, που ξελόγιασαν τη διάθεση και
μας οδήγησαν σε παράνομους γευστικούς παραδείσους.
Ομως το σουσάμι έμεινε βαθειά χαραγμένο στη γευσι-γνωστική μνήμη μας..
Το σουσάμι, επίκαιρο και λόγω της Σαρακοστής,
είναι ένα είδος με ιδιαίτερη γεύση και υψηλή θρεπτική αξία.



Είναι μια άριστη.. εναλλακτική πηγή ασβεστίου,
κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε, και που το κάνει
απαραίτητο σε περίοδο νηστείας.
Μικρή ποσότητα, περίπου 1/4 φλιτζανιού,
κάτι λιγότερο απο 30 γραμμάρια, δίνει ασβέστιο
όσο περίπου ένα γιαούρτι.
Το πιό αστείο είναι ότι αυτά τα 30 γραμμ. μπορούμε
να τα προσθέσουμε σε μια πράσινη σαλάτα, και
να μην χρειασθούμε καθόλου ..αλάτι ή μπαλσάμικο ..  
Επίσης προσφέρει το ιχνοστοιχείο χαλκού,
που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και θεωρείται χρήσιμο
στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Τέλος, είναι πλούσιο σε..σωστές φυτοστερόλες,

( όχι τις πολυδιαφημιζόμενες, που δεν προσφέρουν το παραμικρό),
ουσίες που μειώνουν την κακή χοληστερίνη και προστατεύουν γενικοτερα.
Θα μου πείτε: τόσα πολλά λες, για το ταπεινό σουσαμάκι;
Φυσικά, και όχι μόνο.
Θα σας προτείνω ένα πιάτο, ή μάλλον μια σαλάτα
που μπορείτε να την έχετε σαν δείπνο, και να σας καλύψει
ανάγκες για ασβέστιο, όπως προείπαμε,αλλά και χαλκό,
βανάδιο, μαγνήσιο, κάλλιο, και φυσικό νάτριο…
όχι χλωριούχο που μόνο ζημιά κάνει.

Θα χρειασθουμε..
Ενα μικρό πορτοκάλι σανγκουϊνι
( το προτιμούμε γιατί είναι γλυκόξινο, κι έτσι αντισταθμίζει
την έλλειψη του αλμυρού.)
Ενα ακτινίδιο, όχι πολύ γινομένο..( κι αυτό ξυνό)
Δύο καρύδια, ψιλικομμένα 
Δύο φουντούκια ψιλοκομμένα
Ενα κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο, και
Σουσάμι , λευκό ή σκούρο, ωμό..
Για τη βινεγκρετ, χρησιμοποιούμε
  • 2 κουταλιές λάδι έξτρα παρθένο της αρεσκείας μας..
  • ( προσωπικά προτιμώ το Μυτιληνιό, που έχει μεστή γεύση),
  • λίγο λεμόνι,
  • ένα κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν,
  • ελάχιστο ξύδι, και
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό. 
  • Ομογενοποιούμε τα υλικά με ένα μιξεράκι.
( η μουστάρδα έχει την ικανότητα να κρατάει ενωμένο το μίγμα).
Περιχύνουμε τη σαλάτα
Ισως σας ξενίζει η όλη περιγραφή, όμως το αποτέλεσμα
θα σας αποζημιώσει, πιστέψτε με.( αυγο και φετα…προαιρετικα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου