Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Πώς διαλέγουμε το σωστό ποτήρι κρασιού ...

Πώς διαλέγουμε το σωστό ποτήρι κρασιού ...


Το να διαλέξεις το σωστό ποτήρι κρασιού μπορεί να αποδειχτεί πιο περίπλοκο από το να γνωρίζεις ποιο πηρούνι θα χρησιμοποιήσεις σε ένα επίσημο δείπνο-αλλά αξίζει να το λάβετε υπόψιν σας γιατί η σωστή επιλογή θα προσθέσει πολλά στην εκτίμησή σας για το κρασί.

Συμβουλευτείτε αυτόν τον οδηγό πριν στρώσετε το επόμενο τραπέζι.΄

Μεγάλο για κόκκινο κρασί

Το σχήμα-μπωλ(κύπελο) προσφέρει μεγαλύτερο άνοιγμα στο στόμα και μεγαλύτερη έκθεση στον αέρα. Επιτρέπει στο κρασί να αναπνέει. Ιδανικό για κόκκινα κρασιά με πολύπλοκα αρώματα ,όπως παλαιωμένα Βουργουνδίας και Pinot Noir, ερυθρά Bordeaux και Barolo.

Μικρό για κόκκινο κρασί

Μικρότερα ποτήρια κόκκινου κρασιού κατευθύνουν το μπουκέτο στην μύτη. Χρησιμοποιήστε τα για φρουτώδη κόκκινα όπως ένα νεαρό Beaujolais ή ένα όχι και τόσο πολύπλοκο Shiraz.

Μεγάλο για λευκό κρασί

Ελαφρώς μικρότερο από το μεγάλο για κόκκινο-αλλά φαρδύ. Ιδανικό για αρωματικά ή παλιωμένα σε βαρέλι λευκά κρασιά-όπως ένα Chardonnay ή ένα σοβαρό. Bordeaux Blanc.

Μικρό για λευκό κρασί

Λίγο πιο ψηλόλιγνο από ένα μεγάλο για κόκκινο κρασί-το σχήμα του συγκεντρώνει τα αρώματα. Μια καλή επιλογή για αρωματικά λευκά όπως τα Riesling και το Gewürztraminer.

Flute

Ένα ψηλόλιγνο ποτήρι που διατηρεί τις φουσκάλες σε έναν αφρώδη οίνο. Χρησιμοποιήστε το για κάθε αφρώδη οίνο-από Σαμπάνια μέχρι και Asti ή Prosecco.

Γλυκό κρασί

Μικρότερο από τα άλλα ποτήρια κρασιού αλλά πιο στρογγυλεμένο. Το καλύτερο για γλυκά κρασιά όπως ένα Μοσχάτο ή ένα Icewine.

Port

Τα μικρά ποτήρια του Port αναδεικνύουν το χρώμα του κρασιού και κατευθύνουν το μπουκέτο στην μύτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε κρασί επιδορπίου.

Sherry

Πιο μικρό από το ποτήρι του port, το ποτήρι του σέρρυ ή copita,’εχει σχήμα τουλίπας. Με το σχήμα του συλλαμβάνει τα ώριμα αρώματα (solera) του sherry’
krasiagr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου