15 Ιουνίου, 2016

Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι, οι συντηρητικοί ή οι προοδευτικοί;

Οι επιστήμονες απαντούν


      Τελικά ποια στάση ζωής μας κάνει πιο ευτυχισμένους, η πιο συντηρητική ή η πιο προοδευτική; Σε αυτό το ερώτημα προσπαθούν να απαντήσουν εδώ και πολλά χρόνια κυρίως στην Αμερική.
    Προηγούμενες μελέτες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικά και κοινωνικά συντηρητικοί άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους προοδευτικούς και φιλελεύθερους.
       Στη Γερμανία όμως μετά από ανάλυση ερευνών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 190.000 ανθρώπους, αποδείχτηκε πως μάλλον η συντηρητική ζωή δεν φέρνει πάντα και παντού την ευτυχία. Πολλά εξαρτώνται από το κλίμα που έχει κάθε χώρα στην πολιτική ζωή και η ικανοποίηση που εκφράζεται απο τους πολίτες. Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι συντηρητικοί επηρεάζονται περισσότερο από τους προοδευτικούς και φιλελεύθερους από το περιβάλλον στο οποίο ζουν.


       Όταν το περιβάλλον έχει ψηλά θρησκευτικές και παραδοσιακές αξίες όπως και συντηρητική πολιτική ιδεολογία, οι συντηρητικοί αισθάνονται πιο καλά και αναπτύσσουν καλύτερες σχέσεις.
     Όμως σε ανοικτές κοινωνίες και σε εποχές με πιο προοδευτικές νοοτροπίες, οι συντηρητικοί δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους. Οι προοδευτικοί από την άλλη δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα και δεν εξαρτάται η διάθεσή τους από το πόσο ταιριάζουν με τους γύρω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου