01 Οκτωβρίου, 2016

Τα αντικαταθλιπτικά πιάνουν λιγότερο τους καλοπληρωμένους

Τα αντικαταθλιπτικά πιάνουν λιγότερο τους καλοπληρωμένους
...σε σχέση με τους ανειδίκευτους χαμηλού εισοδήματος





   Αν κανείς έχει μια καλοπληρωμένη δουλειά υψηλού επιπέδου, τότε είναι πιθανότερο να μην τον «πιάσει» η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Αντίθετα, εργαζόμενοι χαμηλότερου εισοδήματος ανταποκρίνονται καλύτερα στα φάρμακα αυτά.

   Ελάχιστα μέχρι σήμερα είχε μελετηθεί ποιες ομάδες εργαζομένων ανταποκρίνονται λιγότερο και ποιες περισσότερο. Η νέα μελέτη δείχνει ότι πιο δεκτική στα αντικαταθλιπτικά είναι η «μεσαία τάξη». Λιγότερο δεκτικοί είναι οι πιο καλοπληρωμένοι, πιο μορφωμένοι και πιο ειδικευμένοι.

    Η μελέτη έδειξε επίσης ότι όσο υψηλότερο εισόδημα έχει ένας εργαζόμενος, τόσο περισσότερο τείνει να αντικαθιστά ή να συμπληρώνει τα αντικαταθλιπτικά με ψυχοθεραπεία. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ως ιδανική θεραπεία της κατάθλιψης ένα συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.

    Μια άλλη συναφής έρευνα, με αντικείμενο γιατί τα αντικαταθλιπτικά δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους τους ασθενείς, η οποία παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, με επικεφαλής τη Σίλβια Πογκίνι του Ανωτέρου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας στη Ρώμη, διαπίστωσε -με βάση πειράματα σε ποντίκια- ότι για να «πιάσουν» τα αντικαταθλιπτικά, πρέπει και το περιβάλλον να βοηθά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου