22 Δεκεμβρίου, 2016

Ευκαιρία για αυτοκριτική...


Κ.Λαμπροπουλος

''Μάθαμε μεν να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην, όμως δυστυχώς δεν μάθαμε να ζούμε.''     

Οσο πλησιάζουν οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, τόσο περισσότερο έρχεται στο μυαλό μας μια σειρά ζητημάτων, τα οποία το υπόλοιπο διάστημα της καθημερινότητάς μας, είτε περνούν απαρατήρητα είτε δεν έχουμε καν τον χρόνο - ενδεχομένως και τη διάθεση - για να ασχοληθούμε με αυτά. Η ουσία είναι ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος προσφέρεται για σκέψεις, προβληματισμούς και για (εσωτερικές) αναζητήσεις.
Ας ρίξουμε μια προσεχτικότερη ματιά στην κοινωνία που φτιάξαμε και στην οποία ζούμε και κατόπιν ας επιχειρήσουμε και μια μικρή ενδοσκόπηση στους ίδιους μας τους εαυτούς. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητάς μας, αλλά και οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μας (αλήθεια, γιατί δημιουργούμε από το πουθενά συνεχώς νέες ανάγκες, χωρίς καν να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος;), σε συνδυασμό και με την κρίση που βιώνει η χώρα μας (κρίση πρωτίστως αξιών και ακολούθως οικονομική...) οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τραγικά αδιέξοδα.
Γιατί η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια της φαινομενικής ευμάρειας, μάθαμε μεν να εξασφαλίζουμε τα προς το ζην, όμως δυστυχώς δεν μάθαμε να ζούμε. Προσθέσαμε χρόνια στην ζωή μας, αλλά όχι και ζωή στα χρόνια μας. Καταφέραμε ως ανθρώπινος πολιτισμός να φτάσουμε ακόμη και στο φεγγάρι, όμως δυσκολευόμαστε να διασχίσουμε έναν δρόμο για να συναντήσουμε τον γείτονά μας, για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο. Κατακτήσαμε το διάστημα (όπως υπερηφανευόμαστε ως άλλες... μικρές θεότητες!) και, όμως, χάσαμε τον ίδιον μας τον πλανήτη. Η προτεραιότητα όλων μας έγινε η αύξηση του εισοδήματός μας και το κυνήγι του πλούτου, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούμε από βασικές πανανθρώπινες αξίες. Πετύχαμε να έχουμε περισσότερα τρόφιμα, αλλά χειρότερη διατροφή. Χτίζαμε τόσα χρόνια πολυτελή σπίτια και εξοχικά, όμως πλήξαμε καίρια τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Ζούμε χωρίς Θεό (τον θυμόμαστε μόνο στα δύσκολα...) και χωρίς σεβασμό στις παραδόσεις. Αλήθεια, παραμένουμε Ελληνες; Παραμένουμε Ανθρωποι; Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας τώρα στις γιορτές. Κι ας πράξουμε τα δέοντα...

http://www.pelop.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου