15 Μαΐου, 2017

Πίνοντας ξύδι: η νέα μόδα στα cocktail και τα ροφήματα ή ένα υγιεινό τονωτικό;

       Το πόσιμο ξύδι έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κορυφαίες τάσεις για την υγεία το 2016. Είτε ενδιαφέρεστε για τα οφέλη που προσφέρει, είτε είστε απλά περίεργοι και θέλετε να παρακολουθείτε τις εξελίξεις, σε πολλές χώρες του κόσμου κυκλοφορούν ποτά ευεξίας με βάση το ξύδι που είναι απολαυστικά και υπόσχονται να σας τονώσουν ευχάριστα και να ενισχύσουν τον οργανισμό σας.

        Η κατανάλωση ξυδιού ως τονωτικό για την υγεία έχει γίνει το καινούριο παγκόσμιο trend αλλά δεν είναι μια νέα ανακάλυψη. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα οφέλη του ποτού ήταν γνωστά στην αρχαία Αίγυπτο και ότι η πρακτική ήταν δημοφιλής σε διάφορους πολιτισμούς, από τους πρώτους αμερικανούς αποίκους μέχρι τους Ιάπωνες σαμουράι. Η πρώτη γνωστή χρήση του ξιδιού εντοπίζεται πάνω από 10.000 χρόνια πριν και έχει χρησιμοποιηθεί ως τρόφιμο και ως φάρμακο.

        Αντί απλά να αναμιγνύουν το ξίδι με το νερό, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι - κάτι που, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι και τόσο νόστιμο - διάφορες μεγάλες αλλά και μικρές εταιρίες αναψυκτικών και ποτών ανακατεύουν το ξύδι από μηλίτη που έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση, με συστατικά που το καθιστούν πολύ πιο εύγευστο και στη συνέχεια, τον εμφιαλώνουν και τον κυκλοφορούν στην αγορά. Τα πόσιμα ξύδια γίνονται από το ανακάτεμα φρούτων και ζάχαρης [ή εναλλακτικά γλυκαντικών] στα οποία προστίθεται το ξύδι, το οποίο δημιουργεί ζύμωση.

           Αν και οποιοδήποτε ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτά τα ροφήματα, το ξύδι από μηλίτη είναι μακράν το πιο δημοφιλές και σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, το πλέον επωφελές. Βοηθά την πέψη, την κυκλοφορία και έχει βιταμίνη C από τα μήλα. Ένα μεγάλο προνόμιο όλων των ειδών ξυδιού είναι ότι συμβάλουν στη διατήρηση των οξέων του στομάχου υπό έλεγχο. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι καθαρίζουν τους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό από τη συσσώρευση βλέννας. Και δεν είναι μόνο το ίδιο το ξίδι που κάνει αυτά τα ποτά ωφέλιμα για τον οργανισμό. Άλλα θεραπευτικά βότανα όπως η κουρκούμη, το τζίντζερ και το καγιέν, συχνά προστίθενται στα νέα εμφιαλωμένα μείγματα ξυδιού, πολλαπλασιάζοντας τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

         Όποιος έχει προσπαθήσει να πιει ένα σφηνάκι από ξύδι μηλίτη, θα ξέρει ότι δεν κατεβαίνει και τόσο εύκολα. Όσο και αν σκεφτεί όλα τα οφέλη που προσφέρει το ξύδι για την υγεία δεν το κάνουν πιο εύγευστο. Η νέα λοιπόν μόδα με τα ροφήματα από ξύδι ποντάρει ακριβώς σε αυτό, προσφέροντας πραγματικά γευστικά ποτά με διάφορες γεύσεις για κάθε γούστο, από αγγούρι, τζίντζερ, ιβίσκο και πολλά άλλα. Και ενώ το μηλόξυδο είναι αυτό που οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν στα μείγματα τους, υπάρχουν εκδοχές με βαλσάμικο ή ακόμη και με ξύδι από καρύδα. Επίσης, επειδή το ξύδι έχει μπει δυναμικά και στη φιλοσοφία των κοκτέιλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, προσφέρονται και τα «shrub», δηλαδή ποτά που έχουν βάση το ξύδι, είτε σαν μια πινελιά, είτε σε νέες παραλλαγές και εκδοχές που είναι επηρεασμένα από τη θρυλική εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

         Ακριβώς όπως και οι μπάρες δημητριακών, η granola και πολλά άλλα «υγιεινά» προϊόντα, δεν είναι όλα τα ροφήματα με ξύδι το ίδιο. Όταν κοιτάξετε τον κατάλογο των συστατικών, τρία είναι τα βασικά, τα φρούτα, η ζάχαρη ή το γλυκαντικό και το ξύδι. Είναι σημαντικό να δείτε πόση ζάχαρη περιέχεται καθώς το συνιστώμενο ημερήσιο συνολικό όριο είναι τα 25 γραμμάρια. Κάποιες εταιρίες χρησιμοποιούν εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου. Αφού το ξύδι ενισχύει τα βότανα με τα οποία συνδυάζεται, μπορείτε να επιλέξετε ένα με βάση τις προσωπικές ανάγκες της υγείας σας, π.χ. σας ταλαιπωρούν διάφορες φλεγμονές; Πάρτε ένα με κουρκούμη. Θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα; Δοκιμάστε αυτό με το τζίντζερ. Ή αν ενδιαφέρεστε για την εντερική σας υγεία, αναζητήστε αυτά που έχουν προσθήκη προβιοτικών.

http://www.itrofi.gr/diatrofi/ygieini/article/1380/pinontas-xydi-i-nea-moda-sta-cocktail-kai-ta-rofimata-i-ena-ygieino

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου