22 Φεβρουαρίου, 2018

Γιατί να κάνει κάποιος ψυχοθεραπεία;


της Χρυσής Παρασκευοπούλου, φοιτήτριας ψυχολογίας

Αυτή η ερώτηση απασχολούσε και εμένα την ίδια αρκετό καιρό. Στη συνέχεια σπούδασα ψυχολογία και, ολοκληρώνοντας τις βασικές σπουδές η άποψή μου για την ψυχοθεραπεία άλλαξε, μαζί με τους λόγους για τους οποίους πιστεύω πως κάποιος αξίζει να κάνει ψυχοθεραπεία. Υπάρχουν αρκετά βιβλία και άρθρα τα οποία τονίζουν τη σημασία της ψυχοθεραπείας, τα οποία δείχνουν πόσο επηρεάζει η ψυχοθεραπεία τον εγκέφαλο. Εγώ όμως δε θα μιλήσω για τα ευρήματα των ερευνών που είναι προσβάσιμα σε όποιον ενδιαφέρεται. Θα μιλήσω για τους δικούς μου λόγους, για αυτά που έχω καταλάβει μέσα από τις σπουδές μου, μέσα από όλα όσα έχω διαβάσει και έχω δει.

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει τον άνθρωπο να κατανοήσει τον εαυτό του, τα μοτίβα συμπεριφοράς του, καθώς και τις σχέσεις που έχει με τους γύρω του, βοηθώντας τον έτσι να αλλάξει, να βελτιώσει ή να εξαλείψει αυτά που χρειάζεται. Υπάρχει ωραιότερος τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας; Η φροντίδα αφορά εξίσου σώμα και ψυχή. Το ότι ένα σύμπτωμα οφείλεται στην ψυχική υγεία και όχι στην σωματική δεν το κάνει λιγότερο σημαντικό. Με το ψυχολογικό σύμπτωμα μπορεί να μην πεθαίνεις αλλά μπορείς να καταλήξεις «ζωντανός νεκρός».

Είμαστε μοναδικοί, όπως το ίδιο μοναδική είναι και η οικογένειά μας και η ζωή μας και οι σχέσεις μας. Είναι υπέροχο να ξέρουμε πώς να βοηθάμε το εαυτό μας, να του προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται. Οι φίλοι, και γενικότερα το υποστηρικτικό πλαίσιο είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ωστόσο ο/η ψυχολόγος είναι το άτομο που θα ακούσει με αντικειμενικότητα και θα βοηθήσει να δούμε τον εαυτό πάνω από τα συναισθηματικά τρίγωνα στα οποία εμπλέκεται. Μερικές φορές χρειάζεται η υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο χρειάζεται να διστάζουμε να παραδεχτούμε ή να ζητήσουμε. Η βοήθεια έρχεται σε όσους τη ζητάνε.

Έτσι λοιπόν, προβληματιζόμαστε, εξελισσόμαστε, για εμάς και για τους άλλους. Εξελισσόμαστε, μέσα από δυσκολίες που φανερώνουν την επόμενη καλύτερη εκδοχή μας και αξιοποιούμε όσες δυνατότητες μπορούμε γνωρίζοντας τον εαυτό μας. Όπως γράφει και ο συγγραφέας/ψυχοθεραπευτής Irvin D. Yalom, «Είναι χαρά να βλέπεις άλλους ανθρώπους να απελευθερώνουν τις πηγές της σοφίας που έχουν μέσα τους. Μερικές φορές νιώθω σαν κάποιος που ξεναγεί τους ασθενείς στο ίδιο τους το σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο. Τι καταπληκτικό δώρο να τους βλέπεις να ανοίγουν τις πόρτες δωματίων όπου δεν είχαν ξαναμπεί ποτέ, να ανακαλύπτουν νέες πτέρυγες του σπιτιού τους όπου βρίσκονται δικά τους εξόριστα κομμάτια- σοφά, όμορφα και δημιουργικά συστατικά της ταυτότητάς τους…». Και όπως επίσης υποστήριξε ο Viktor Frankl «Καθώς κάθε κατάσταση στη ζωή αντιπροσωπεύει μια πρόκληση στον άνθρωπο και του θέτει ένα πρόβλημα να λύσει, το ερώτημα του νοήματος της ζωής μπορεί να αντιστραφεί. Αντί να αναρωτιόμαστε σχετικά με το τι περιμένουμε εμείς από τη ζωή μπορούμε να αναρωτηθούμε τι περιμένει η ζωή από εμάς».
Η ζωή περιμένει να τη ζήσουμε. Και πολλές φορές στις δυσκολίες που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, ή στην προσπάθεια να τη ζήσουμε όσο καλύτερα επιθυμούμε αξίζει να κάνουμε στον εαυτό μας ένα δώρο: το δώρο της ψυχοθεραπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου