20 Ιουνίου, 2018

Ποιες τροφές να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε για τον έρπητα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα εκτός από αντιικά φάρμακα που θα μειώσουν τη διάρκεια του ιού και την ένταση των συμπτωμάτων. Αυτά τα φάρμακα δεν είναι η μόνη επιλογή. Υπάρχουν πολλές διαιτητικές θεραπείες που συμβάλλουν εξίσου στη μείωση του πόνου και της ταλαιπωρίας.

Ο έρπης προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Αυτός είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από ανεμοβλογιά στην παιδική τους ηλικία, μπορεί μερικές φορές να παρουσιάσουν έρπητα στα επόμενα χρόνια. Εκδηλώνεται με τη μορφή ενός κόκκινου εξανθήματος που μπορεί τελικά να σχηματίσει φουσκάλες. Το εξάνθημα είναι οδυνηρό και όταν οι φυσαλίδες αυτές στεγνώσουν, μπορεί να εμφανιστεί έντονη φαγούρα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, πόνο στο σώμα, πονοκεφάλους και ρίγη. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα επιδεινώνει τον έρπητα ζωστήρα. Ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να αποτρέψουν τη διάδοση της ασθένειας σε άλλα μέρη του σώματός σας. Μια συνιστώμενη δίαιτα αποτελείται από τρόφιμα με βιταμίνες Α, Β-12, C και E καθώς και από το αμινοξύ λυσίνη.

Τα τρόφιμα που προωθούν την επούλωση:

  • Τα πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά.
  • Η βιταμίνη Β-6 είναι μια σημαντική θρεπτική ουσία για όσους πάσχουν από έρπη καθώς ωφελούν τα νεύρα. Ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β-6 είναι οι πατάτες, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.
  • Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό του ιού του έρπητα ζωστήρα. Ορισμένες από τις καλές πηγές λυσίνης είναι τα ψάρια, το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φασόλια.
  • Αυγά και προϊόντα ολικής άλεσης όπως το καστανό ρύζι
  • Σκόρδο. Έχει ειδικές αντισηπτικές ιδιότητες που παρέχουν άμεση ανακούφιση.
  • Υπάρχουν μερικές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση θαλάσσιων φυκιών είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού του έρπητα ζωστήρα.
  • Πίνετε πολύ νερό, καθώς αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλει όλες τις άχρηστες ουσίες από το σύστημά σας.

Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται:

  • τρόφιμα και χυμοί με υψηλές ποσότητες ζάχαρης
  • τροφές πλούσιες σε αργινίνη (συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, της ζελατίνης και κάποιων ξηρών καρπών)
  • επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
  • τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδεχομένως να παρατείνει τον ιό. Ιδιαίτερα τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα αργινίνης μπορούν να προκαλέσουν την αναπαραγωγή του ιού.
 Φωτεινή Πουρνάρα

http://www.itrofi.gr/diatrofi/ygieini/article/1600/poies-trofes-na-protimisete-kai-poies-na-apofygete-gia-ton-erpita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου