05 Μαρτίου, 2015

Θρύλοι των Θρακών για την απελευθέρωση της Πόλης.





«Πρώτα απ όλα θ’ αναφερθούμε στις περίφημες προφητείες του "Αγαθάγγελου", ενός βιβλίου που προφήτευε την απελευθέρωση του Έθνους από το "ξανθό γένος".

Το βιβλίο γράφτηκε περίπου στα 1750 από τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Πολυείδη, Αδριανουπολίτη, που το προχρονολόγησε με έτος έκδοσης το 1279 και παρουσιαζόταν ως μεταφραστής του.
Ο Πολυείδης μπορεί να θεωρηθεί ως πρόδρομος τον Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή, γιατί οι "προφητείες" τον αναπτέρωναν τις ελπίδες τον γένους, αφού θεωρούσε ότι οι Ρώσοι το " ξανθό γένος", θ' απελευθέρωναν τον Ελληνισμό.

Θρύλοι που έχουν σχέση με την άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι "ο μαρμαρωμένος βασιλιάς" και τα "ψάρια που ζωντάνεψαν" στο Μπαλουκλί, ενώ τα τηγάνιζε ο καλόγερος που δεν πίστεψε την άλωση. Ο δε "μαρμαρωμένος βασιλιάς" θα ζωντανέψει όταν πάρουμε την Πόλη.

Το γνωστό: “πάλι με χρόνια, με καιρούς πάλι δικά μας θα ναι” δεν έλειψε ούτε στιγμή από τα χείλη και το μυαλό του υπόδουλου Θρακικού Ελληνισμού. Ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να συγκινεί τον κόσμο.

Ένας ακόμα θρύλος έχει σχέση με τα σχέδια της Αγία-Σοφιάς. Ο βασιλιάς δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια που παρουσίαζε ο πρωτομάστορας. Μια Κυριακή την ώρα που έπαιρνε ο βασιλιάς αντίδωρο, μια μέλισσα του το άρπαξε από το χέρι. Τότε ο βασιλιάς έδωσε διαταγή να ανοίξουν όλοι τα μελίσσια τους και να ψάξουν το αντίδωρο. Έψαξαν όλοι αλλά πουθενά δε βρέθηκε. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας και τι να δει! Οι μέλισσές του είχαν Φτιάξει με κερί, ,μέσα στην κυψέλη, μία εκκλησιά πανέμορφη. Όλα ήταν τέλεια, ακόμη και η Αγία Τράπεζα, και επάνω εκεί είχαν βάλει το αντίδωρο του βασιλιά.

Έτσι πίστευαν οι Θρακιώτες ότι φτιάχτηκαν τα σχέδια της Αγία-Σοφιάς, αχειροποίητα, που όμοια της δεν υπήρχαν πουθενά, παρά μόνο η δικιά μας η Κοσμοσώτειρα της Βήρας είναι μικρογραφία της (Φέρες 1151-2).»

- Στην εικόνα, σχέδιο του Jacques Philippe Chatelain σε χαρακτικό Jacques Philippe Chatelain, στα 1725-58, η οποία απεικονίζει άποψη του Ελλησπόντου και του Μαρμαρά με φόντο Κωνσταντινούπολη. Την λάβαμε από τον προσωπικό λογαριασμό του κυρίου Θ. Μεταλληνού.

- Πηγή κειμένου, η καταπληκτική εργασία του κ. Θεόδωρου Κυρκούδη με τίτλο «Η προσφορά των Θρακών στους Αγώνες του Έθνους (1453-1923)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου