Ο Στράτης Μυριβήλης, σε εικόνα από τα αρχεία της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. |
Σαν σήμερα, το 1969, πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Στράτης Μυριβήλης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευστράτιου Σταματόπουλου, μυθιστοριογράφου και διηγηματογράφου μας από την Λέσβο.
Ανήκει στη γενιά εκείνη που πολέμησε για την ανόρθωση του ελληνισμού κατά τους βαλκανικούς πολέμους [έλαβε μέρος εθελοντικά και στους δύο βαλκανικούς πολέμους και τραυματίστηκε στην μάχη του Κιλκίς]. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατεύτηκε στο μέτωπο της Μακεδονίας, και συμμετείχε στην προκάλυψη του Μοναστηρίου μαζί με τον αδελφό του Κίμωνα. Εκεί άρχισε να γράφει το «Η Ζωή εν Τάφω» μεταφέροντας μέσα από τα γραπτά του εικόνες, από ένα ζωντανό και πάλλοντα ελληνισμό, που πνίγηκε προς χάριν της διπλωματίας και των συμμαχικών σχέσεων.
Έλαβε μέρος και στην μικρασιατική εκστρατεία, όπου μετά την εκκένωση του Εσκί-Σεχίρ, κατέφυγε στην Θράκη, και από εκεί επέστρεψε στη Λέσβο το 1922. Παρακολουθώντας από κοντά και με πόνο το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, κατέληξε να αναζητά την εθνική και φυλετική ουσία στο παρελθόν, μέσα στη λαϊκή παράδοση, που αποβαίνει έτσι υποθήκη για το μέλλον ως εθνική αυτογνωσία. Παράλληλα όμως μέσα από το έργο του, πέρασε και αντιπολεμικό μήνυμα, με την ανάδειξη της ωμότητας και φρίκης του πολέμου, εξισώνοντας όλους τους ανθρώπους, φίλους και εχθρούς, κάτω από το βάρος της συντριβής της ανθρώπινης ύπαρξης.
Κατά τη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου 1944-1949, εκδήλωσε την ξεκάθαρη αντίθεσή του προς τον κομμουνισμό. Πέρα από τις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε στην Ελλάδα για το έργο του, προτάθηκε και τρείς φορές για το Νόμπελ λογοτεχνίας.
_____________________________________
[Στράτης Μυριβήλης - Βιογραφικό: http://bit.ly/1jYTEhJ]
```````````````````````````````````````````````````
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου