Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αποκωδικοποίησε πρόσφατα την κρυσταλλική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο μέσο έντερο των κατσαρίδων. Ο λόγος;
Έχει περισσότερο από τέσσερις φορές μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το αγελαδινό γάλα, πράγμα που οδηγεί τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της πείνας που θα πυροδοτήσει ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός μας στο μέλλον.
Αν και οι κατσαρίδες δεν παράγουν στην πραγματικότητα γάλα όπως τα θηλαστικά, ένα είδος από αυτές η Diploptera punctate, η οποία είναι η μόνη γνωστή κατσαρίδα που γεννά απευθείας προνύμφες (ζωοτοκία) και όχι αυγά, έχει αποδειχθεί πως εκκρίνει από το στόμα της ένα είδος «γάλακτος» που περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης για να ταΐσει τα μωρά της.
Το γεγονός ότι ένα έντομο παράγει μια ουσία που μοιάζει με γάλα είναι από μόνο του αρκετά συναρπαστικό, αλλά ο ενθουσιασμός πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι κάθε ένας από αυτούς τους κρυστάλλους πρωτεΐνης περιέχει περισσότερο από τρεις φορές το ποσό της ενέργειας που βρίσκεται σε ισοδύναμη ποσότητα βουβαλίσιου γάλακτος (το οποίο επιπρόσθετα έχει περισσότερες θερμίδες).
Το «άρμεγμα» μιας κατσαρίδας φυσικά δεν είναι εφικτό και μια τέτοια μέθοδος θα αύξανε το κόστος παραγωγής ενός τέτοιου προϊόντος, έτσι μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογίας των Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής στην Ινδία αποφάσισαν να βρουν την αλληλουχία των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των κρυστάλλων πρωτεΐνης στο υγρό που εκκρίνει η κατσαρίδα, ώστε να μπορέσουν με κάποιο τρόπο να το αναπαράγουν στο εργαστήριο.
«Οι κρύσταλλοι είναι μια πλήρης τροφή. Περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη και σάκχαρα. Εάν εξετάσουμε τις πολυπετιδικες αλυσίδες των πρωτεϊνών, έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα» δήλωσε ο Sanchari Banerjee, μέλος της ερευνητικής ομάδα, σε μια συνέντευξη στους Times της Ινδίας.
Δεν είναι μόνο το γάλα μια καλή πηγή θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, αλλά επίσης απελευθερώνεται αργά στο πεπτικό σύστημα. Με το που χωνευθεί η πρωτεΐνη του γάλακτος της κατσαρίδας, οι κρύσταλλοι απελευθερώνουν αργά περισσότερη πρωτεΐνη καθ όλη τη διάρκεια της πέψης.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η πλούσια πηγή πρωτεΐνης δεν συνιστάται σε εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος και κατά πάσα πιθανότητα ούτε σε αυτούς που ακολουθούν δυτικές δίαιτες πλούσιες με πολλές θερμίδες ανα ημέρα.
Για αυτούς που υποσιτίζονται και αγωνίζονται να προσλάβουν την απαραίτητη ποσότητα των θερμίδων που απαιτούνται ανά ημέρα, όπως οι κάτοικοι του τρίτου κόσμου, το γάλα κατσαρίδας θα μπορούσε να είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να εφοδιαστούν με τις απαραίτητες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά.
«Οι κρύσταλλοι είναι πολύ σταθεροί και μπορεί να αποτελέσουν ένα φανταστικό συμπλήρωμα πρωτεΐνης», δήλωσε ο Ramaswamy.
Τώρα που οι ερευνητές έχουν αποκωδικοποιήσει το γονίδιο αυτής της πρωτεΐνης, ελπίζουν να μπορέσουν σύντομα να το παρασκευάσουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες στο εργαστήριο. Το υγρό αναμένεται να είναι πιο καθαρό και θρεπτικό από αυτό που παράγει η κατσαρίδα στη φύση.
Ποιος θα έχει ανάγκη το ''λάχανο καλέ ''και το ''κινόα'', όταν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα συμπληρώματα από γάλα κατσαρίδας; Μπορεί να μην πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αντικαταστήσει τρόφιμα από τη διατροφή μας, αλλά αν μας βοηθήσει στις διατροφικές ανάγκες του μέλλοντος και στην έλλειψη τροφίμων που θα απασχολήσει τις μελλοντικές γενεές, θα το δοκιμάσουμε.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο IUCrJ, περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Κρυσταλλογραφίας.
http://share24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου