Του Patrick J. Buchanan (Taki’s Magazine) / ΚΟ
"Οι λάμπες σβήνουν σε όλη την Ευρώπη, δεν θα τις δούμε να φωτίζονται ξανά στη ζωή μας", είχε δηλώσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Sir Edward Grey σε φίλο την παραμονή της εισόδου της Βρετανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρατηρώντας από μακριά, καθώς η πανδημία του κοροναϊού καταστρέφει την Γηραιά Ήπειρο, τα λόγια του Grey επιστρέφουν στο μυαλό. Και καθώς ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε παντοτινά την Ευρώπη, η πανδημία του COVID-19 φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο που οι ευρωπαϊκοί λαοί βλέπουν ο ένας τον άλλον.
"Ένας για όλους και όλοι για έναν!" Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία έζησαν οι Τρεις Σωματοφύλακες του Αλεξάνδρου Δουμά.
Αυτό ήταν το ιδανικό για την κατασκευή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Μια επίθεση εναντίον ενός είναι μια επίθεση εναντίον όλων. Η συμφωνία του Σένγκεν, με την οποία οι πολίτες της Ευρώπης είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν μέσω των χωρών της ηπείρου τους καθώς οι Αμερικανοί ταξιδεύουν από το Μέριλαντ στη Βιρτζίνια, έχει τις ρίζες της σε αυτό το ιδεώδες.
Ωστόσο, ξαφνικά, όλα αυτά φαίνεται να ανήκουν στο χθες.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούν τα κράτη-έθνη της ΕΕ στην κρίση του κοροναϊού φέρνει στο μυαλό μια άλλη φράση, μια γαλλική φράση, "Sauve qui peut", μια πρόχειρη μετάφραση της οποίας είναι "Κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου