Πρωτη δημοσιευση Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2021
Όταν στα 57 του χρόνια ο κ. Βασίλης Χατζηβάσιος στην Πρώτη Σερρών αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του και από τα μηχανολογικά έργα να περάσει στην πτηνοτροφία αυγοπαραγωγής εμπλουτίζοντας το σιτηρέσιο με φασκόμηλο και ελαιόλαδο, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο η ζήτηση θα έφθανε να είναι 5πλάσια της δυναμικότητας της - μικρής - μονάδας του, ούτε ότι θα του τηλεφωνούσαν απ’ όλη την Ελλάδα ζητώντας του πληροφορίες για να βαδίσουν στα χνάρια του.
Ο 57χρονος Βασίλης Χατζηβάσιος από τις Σέρρες που παράγει αυγά με φασκόμηλο
Τώρα ετοιμάζει νέα, μεγαλύτερη, μονάδα, αξιοποιώντας την κυκλική οικονομία και σχεδιάζει ν’ αυξήσει την παραγωγή του, «πάντοτε με προσεκτικά βήματα», όπως δηλώνει στο powergame, συνιστώντας ανεπιφύλακτα στους νέους να στραφούν στον αγροδιατροφικό τομέα, αξιοποιώντας, όμως, την επιστημονική γνώση και αντιμετωπίζοντάς τον με σοβαρότητα.
Η κρίση, ένα google search και μία διδακτορική έρευνα
Ο κ. Χατζηβάσιος, πατέρας 4 παιδιών, εργαζόταν σε μηχανολογικά έργα μέχρι το 2010 όταν λόγω της οικονομικής κρίσης οι δουλειές μειώθηκαν. Αναγκάστηκε τότε να μεταναστεύσει στη Γερμανία και συγκεκριμένα τη Στουτγάρδη όπου εργάστηκε σε αντίστοιχα έργα αλλά και ως οδηγός.
Το υψηλό κόστος ζωής στη Γερμανία, όμως, δεν του έδινε την δυνατότητα να εξοικονομεί τα χρήματα που χρειαζόταν για να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας στην Πρώτη Σερρών. Έτσι, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη κι αναζήτησε νέες επαγγελματικές προοπτικές.
Τότε άκουσε για την πτηνοτροφία αυγοπαραγωγής. Έψαξε στο ίντερνετ να μάθει περισσότερα και μέσω του… google search εντόπισε την διδακτορική έρευνα του κτηνιάτρου, κ. Δημήτρη Γαλαμάτη, γενικού διευθυντή του ΕΛΓΟ – «ΔΗΜΗΤΡΑ» σήμερα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι όταν χρησιμοποιείται φασκόμηλο στο σιτηρέσιο ορνίθων αυγοπαραγωγής, βιολογικής εκτροφής, αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και την αντιμικροβιακή δράση του αυγού και κατά συνέπεια βελτιώνει την ποιότητά του.
Συναντήθηκαν το 2016, ο κ. Γαλαμάτης του παρουσίασε τα αποτελέσματα των ερευνών του («οι διδακτορικές έρευνες είναι δημόσιο αγαθό, ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους», δηλώνει ) και τον Αύγουστο του 2020 η πτηνοτροφική μονάδα αυγοπαραγωγής, με τις πρώτες 200 κότες ελευθέρας βοσκής είχε στηθεί στην Πρώτη Σερρών.
Πενταπλάσια η ζήτηση, οι καταναλωτές γίνονται πιο απαιτητικοί
Αρχικά μεταξύ συγγενών και φίλων και στη συνέχεια «στόμα με το στόμα», τα αυγά του άρχισαν να γίνονται γνωστά στην Πρώτη αλλά και σε γειτονικά χωριά και να τα χρησιμοποιούν σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και ζυμαρικών. Έτσι, γρήγορα απέκτησε τους «πιστούς» των αυγών του.
Ακολουθήστε τη fb σελίδα του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
«Και πέντε φορές μεγαλύτερη παραγωγή να είχα, θα την διέθετα. Είναι πολύ μεγάλη η ζήτηση, ιδίως από μητέρες με μικρά παιδιά, ενώ γενικότερα οι καταναλωτές έχουν γίνει πολύ πιο απαιτητικοί στις επιλογές τους τα τελευταία χρόνια», δηλώνει ο κ. Χατζηβάσιος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην τροφή των πτηνών του.
Το φασκόμηλο που χρησιμοποιεί στο σιτηρέσιο τους το προμηθεύεται από γεωπόνο-παραγωγό αρωματικών φυτών στη Δράμα, το καλαμπόκι και το σιτάρι από συγκεκριμένους παραγωγούς της περιοχής του με γνώμονα να είναι καλής ποιότητας, όπως και το ελαιόλαδο. Όλα χρησιμοποιούνται σε αναλογία που είναι καθορισμένη επιστημονικά κι έτσι, τα αυγά του έχουν ιδιαίτερη γεύση, όπως δηλώνει.
Η νέα μονάδα κυκλικής οικονομίας και τα τηλεφωνήματα απ’ όλη τη χώρα
Τώρα ετοιμάζει τη νέα του μονάδα ώστε να μπορέσει ν’ αυξήσει την παραγωγή του. Βασίζεται, μάλιστα, στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, για παράδειγμα τα διαχωριστικά προέρχονται από λαμαρίνες σε σκεπές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον.
'' όταν χρησιμοποιείται φασκόμηλο στο σιτηρέσιο ορνίθων αυγοπαραγωγής, βιολογικής εκτροφής, αυξάνει τα αντιοξειδωτικά στοιχεία και την αντιμικροβιακή δράση του αυγού και κατά συνέπεια βελτιώνει την ποιότητά του ''
Ο κ. Χατζηβάσιος δηλώνει, ότι ο αγροδιατροφικός τομέας έχει μέλλον. Αυτό προτρέπει και σ’ εκείνους που του τηλεφωνούν από τον Ιανουάριο του 2021 και μετά όταν η ιστορία του έγινε γνωστή στο πανελλήνιο μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Γίνετε μέλος της fb ομάδας του Αγροτών Ανάγνωσμα ΕΔΩ
«Όταν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ με την πτηνοτροφία αυγοπαραγωγής, όλοι με απέτρεπαν. Εγώ σ’ αυτούς που μου τηλεφωνούν απ’ όλη τη χώρα, πολλοί άνεργοι μάλιστα, και μου ζητούν πληροφορίες για να κάνουν κι αυτοί αντίστοιχες μονάδες, τους προτρέπω να ασχοληθούν παράγοντας ιδιαίτερα προϊόντα, πάντοτε όμως συνεργαζόμενοι με επιστήμονες και αντιμετωπίζοντας αυτό που κάνουν πολύ σοβαρά κι όχι με την λογική του «άρπα κόλλα», δηλώνει.
Μου ζητούν να πάω στη Γερμανία να κάνω την ίδια μονάδα
Έχοντας και την εμπειρία από την Γερμανία, θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει τέτοιες προσπάθειες, αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες, πάντως, δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα για να ξενιτευτεί για δεύτερη φορά, παρά τις βολιδοσκοπήσεις που δέχτηκε να κάνει αντίστοιχη μονάδα στη Γερμανία, με πολύ μεγαλύτερη στήριξη από το εκεί κράτος φυσικά αλλά και απευθυνόμενος σε μια αγορά, όπου, όπως εξηγεί, «τα ποιοτικά τρόφιμα έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση».
Να μην μένει η έρευνα στο συρτάρι
Ιδιαίτερα χαρούμενος για την εξέλιξη δηλώνει στο powergame ο κ. Δημ. Γαλαμάτης. «Είναι μεγάλη υπόθεση για έναν ερευνητή να βλέπει το αποτέλεσμα της μακρόχρονης επιστημονικής και ερευνητικής δουλειάς του να δίνει επαγγελματική διέξοδο σ’ έναν άνθρωπο. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένα καλό παράδειγμα. Δεν πρέπει η έρευνα να μένει στο συρτάρι, υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σήμερα.
(Γιώργος Μακρής - powergame.gr)
Πηγή video - EΡΤ
https://elliniki-paragogi.blogspot.com/2021/12/57.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου