27 Δεκεμβρίου, 2021

Ο Πρώτος και Τελευταίος «Αυτοκράτορας» των ΗΠΑ


Πρωτη δημοσιευση   16.09.2018 

Η άγνωστη και τρελή ιστορία του Joshua Norton, που γεννήθηκε πριν 200 χρόνια το 1818 και αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και ο κόσμος τον λάτρεψε για αυτό.    Εκτός από Αυτοκράτορα των ΗΠΑ, ο Norton είχε αυτοανακηρυχθεί και σε προστάτη του Μεξικού. 

(Εικονογράφηση: Bernard Bolter) Αυτοκράτορας των ΗΠΑ. 

Να μια πρόταση που δεν θα την βρεις πουθενά στα βιβλία της ιστορίας. Από την ημέρα της «γέννησής» τους έως σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν Πρόεδρο, κυβερνήτες, γερουσιαστές κ.ο.κ., αλλά ποτέ δεν είχαν βασιλιάδες και αυτοκράτορες. Σωστά; «Σχεδόν» είναι η σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Ναι, επίσημα οι ΗΠΑ δεν είχαν ούτε βασιλιάδες και αυτοκράτορες. Ανεπίσημα όμως, είχαν: τον Joshua Norton ή όπως ήταν ολόκληρος ο τίτλος που ο ίδιος είχε δώσει στον εαυτό του «Νόρτον Α’, Αυτοκράτορας των Ηνωμένων Πολιτειών». Έστω κι αν ο ίδιος δεν είχε γεννηθεί στην Αμερική.

 Ο Joshua Norton γεννήθηκε στην Αγγλία το 1818, ενώ όταν ήταν δύο ετών η οικογένειά του θα μετακομίσει στη Νότια Αφρική. Εκεί ο πατέρας του θα καταφέρει να φτιάξει μια μικρή περιουσία – περιουσία που κληρονόμησε ο Joshua σε ηλικία 30 ετών. Το 1849, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα του και με αρκετά λεφτά στην άκρη, ο Norton θα επιβιβαστεί στο πλοίο Franzeska και θα καταλήξει στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί θα επενδύσει σε ακίνητα και θα ασχοληθεί με το εμπόριο, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο χρόνια θα γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της περιοχής. Όμως είναι η ίδια εποχή που θα πάρει και την πιο λάθος απόφαση της ζωής του: ο Norton θέλει να εκμεταλλευτεί την απαγόρευση εξαγωγής ρυζιού που είχε επιβάλει η Κίνα και επενδύει στο ρύζι από το Περού. Την ίδια ιδέα είχαν όμως και άλλοι επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα η τιμή του ρυζιού να κατρακυλήσει. Τα 25.000 δολάρια που είχε επενδύσει έκαναν φτερά σε ένα βράδυ. Ο Norton πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια και έχασε. Μέχρι το 1858 ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες του Σαν Φρανσίσκο έχασε τα πάντα, χρεοκόπησε, άφησε το κτήμα του και ζούσε σε κατοικίες για άστεγους. Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι αυτό ήταν που τον οδήγησε στην τρέλα. Στα χρόνια του ως «αυτοκράτορας» θα εκδώσει διατάγματα, θα κυκλοφορήσει το δικό του νόμισμα, ενώ θα ζητήσει από την Εκκλησία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τον τίτλο του.  Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1859 στέλνει επιστολή σε όλες τις εφημερίδες του Σαν Φρανσίσκο, όπου ανακοινώνει την αυτοανακήρυξή του σε Αυτοκράτορα των ΗΠΑ, με την ονομασία Νόρτον Α’. Οι περισσότερες εφημερίδες θα αγνοήσουν την επιστολή του, όχι όμως και η San Francisco Bulletin που την θεωρεί αστεία και την δημοσιεύει. Την ίδια άποψη θα έχουν και οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο. Τον αντιμετωπίζουν ως αυτοκράτορα, ενώ εκείνος περπατάει στον δρόμο φορώντας στρατιωτική στολή. Λίγο καιρό αργότερα θα αυτοανακηρυχθεί και σε προστάτη του Μεξικού. Θα εκδώσει διατάγματα, θα κυκλοφορήσει το δικό του νόμισμα, θα ζητήσει από την Εκκλησία και την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τον αναγνωρίσουν ως αυτοκράτορα – φυσικά τίποτα από αυτά δεν θα γίνουν πραγματικότητα ούτε θα έχουν κάποια αξία. 

Νόμισμα των 10 δολαρίων που κυκλοφόρησε ο Νόρτον Α’. Φυσικά δεν είχε καμιά αξία. (Φωτογραφία: Wikipedia) 

Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να δημιουργηθούν διάφοροι μύθοι γύρω από το πρόσωπό του: κάποιοι έλεγαν ότι ήταν ο γιος του αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέων Γ’, κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι είχε παντρευτεί τη βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια, ενώ μια φήμη τον θέλει να συναντήθηκε με τον βασιλιά της Βραζιλίας Πέτρο Β’ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ. Ο Joshua Norton θα αφήσει την τελευταία του πνοή στις 8 Ιανουαρίου 1880, ενώ πήγαινε σε μια ομιλία του. Στην κηδεία του θα παραβρεθούν 10.000 κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο, ενώ τα αρχεία της εποχής αναφέρουν ότι όταν πέθανε όλη του η περιουσία ανερχόταν σε 5-6 δολάρια, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν ψεύτικα τηλεγραφήματα από τον Αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρο Β’, αλλά και επιστολές που δεν έστειλε ποτέ προς τη Βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια.

Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/zoi/joshua-norton/ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου