Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σουλιμιώτης, Μέγας Εκκλησιάρχης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
«Εσκόρπισεν, έδωκε τοις πένησιν ,η δικαιοσύνη αυτού μένει εις τον αιώνα του αιώνος » ( ψαλμός 111,9)
Τα χρόνια κυλούν σαν το νερό …Περνούν χωρίς να το καταλάβουμε. Πολλές φορές ξεχνούμε πρόσωπα και γεγονότα του παρελθόντος .
Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος μας προτρέπει Μνημονεύεται των ηγουμένων ημών …( Κοριθν 13,7)
Θεωρώ και εγώ καθήκον μου να μνημονεύσω την 1η Δεκεμβρίου και τον αείμνηστο Μητροπολίτη μου ,Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας και Βουλιαγμένης κυρό Παύλο Τσαούσογλου.
Η σκέψη μου γυρίζει πριν 19 χρόνια (2002).....…
Ημέρα ιστορική για την νεοσύστατο Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας ,Ελληνικού ,Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης. Ο νέος και πρώτος Ποιμενάρχης της ανέβαινε τα σκαλοπάτια του Αρχιερατικού Θρόνου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας για να αναλάβει και επίσημα την διαποίμανση της Επαρχίας του .
Τον συνόδευε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος της καρδιάς του όπως τον αποκαλούσε , ο Χριστόδουλος και πολλοί Αρχιερείς .
Πλήθος κόσμου τον υποδέχθηκε με ενθουσιασμό . Θερμές οι προσφωνήσεις τόσο του Αρχιεπισκόπου που από χρόνια γνώριζε το έργο του Παύλου ,όσο και των άλλων τοπικών παραγόντων .
Ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτου γεμάτος από ευγνωμοσύνη και αγάπη προς πάντας.
Δίδει βαρύτητα στην θεία λατρεία,το κήρυγμα ,την νεότητα την αγάπη στον πάσχοντα συνάνθρωπο
Για το φιλανθρωπικό έργο κάνει εκτενή αναφορά λέγοντας :» Όλοι μας κληρικοί και λαϊκοί όλος ο λαός του Θεού, όλο το Σώμα του Χριστού να στρατευθούμε στο έργο της φιλανθρωπίας σε μια γενικότερη έννοια .Εφ όσον οι άνθρωποι έχουν σώμα και όχι μόνον ψυχή ,η Εκκλησία πρέπει να ενδιαφέρεται και γι’ αυτό όσο της είναι δυνατόν «
Εκείνη η ημέρα 1η Δεκεμβρίου του 2002 ήταν η ενθρόνιση του, όχι μόνο στον Αρχιερατικό Θρόνο της Μητροπόλεως του αλλά πολύ περισσότερο στις καρδιές όλου του ποιμνίου του . Έζησε σχετικά λίγα χρόνια ως Μητροπολίτης αλλά άφησε ένα αρκετά αξιόλογο έργο.
Την 1η Δεκεμβρίου που ήταν η ημέρα της ενθρονίσεώς του εορτάζει ο Όσιος πατήρ ημών Φιλάρετος ο Ελεήμων . Ο Άγιος που όπως γνωρίζουμε από το Συναξάριό του σε όλη την ζωή του έδιδε ελεημοσύνη ότι είχε ακόμη και τα ενδύματα του . Για την αγάπη του στον Χριστό, που τον έβλεπε στα πρόσωπα των πτωχών, στερούσε ακόμη και το ψωμί από τα παιδιά του . Το παράδειγμα του Αγίου Φιλαρέτου ακολούθησε και ο Παύλος όλα τα χρόνια της ζωής του . Προσωπικά τον γνώρισα ως Αρχιμανδρίτη και Διευθυντή του Οικοτροφείο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Τον έζησα ως Μητροπολίτη μου .
Τα χέρια του ήταν όπως χαρακτηριστικά λέει ο λαός για τους ελεήμονες ,τρύπια . Ποιος πέρασε από το γραφείο του ή δεν τον συνάντησε στο ναό ,στον δρόμο και δεν πήρε βοήθεια; Χιλιάδες αδελφοί μας ανακουφίστικαν . Βοήθησε ασθενείς να μεταβούν στο εξωτερικό για θεραπεία , πτωχά ζευγάρια να ανοίξουν το σπιτικό τους ,φοιτητές να σπουδάσουν , γέροντες να πληρώσουν τα φάρμακα τους και τα τρέχοντα έξοδα τους, φυλακισμένους να εξαγοράσουν την ποινή τους και να ζήσουν την οικογένειά τους Πηγαίνοντας από το κελί του στο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου, προς τα γραφεία της Μητροπόλεως και συναντούσε τα αποριμματοφόρα του Δήμου ; έπρεπε να σταματήσει και να φιλοδωρήσει τους υπαλλήλους . Έλεγε χαρακτηριστικά : «πτωχοί άνθρωποι είναι. Μαζεύουν τα σκουπίδια μας. Έχουν παιδάκια ,τρεις και εξήντα παίρνουν μισθό …» Ιδιαιτέρως όταν άρχισε η οικονομική κρίση στην κυριολεξία άδειασε πρώτα το προσωπικό του πορτοφόλι και το τονίζω αυτό και μετά το ταμείο της Μητροπόλεως του .
Η ελεημοσύνη του πάντα θα συνοδευόταν από λόγια παρηγοριάς, εμψυχώσεως και πνευματικής οικοδομής . Προσπάθησε να έχει σαν οδηγό του την Ευαγγελική περικοπή από το κατ’ Ματθαίον Ευαγγέλιο που μιλά για την κρίση του Θεού κατά την Δευτέρα Του παρουσία.Την ζωή και το παράδειγμα του Αγίου Φιλαρέτου . Το έργο της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, που ιδιαιτέρως αγαπούσε και που κατά την ημέρα της μνήμης Της εκοιμήθη εν Κυρίω.
Ο Κύριος της Δόξης τον κάλεσε κοντά του για να τον αναπαύσει εκ των πολλών αυτού κόπων . Οι μεγάλες ,εκ καρδίας αγαπώσης ,ελεημοσύνες του ,είμαστε βέβαιοι όσοι τον γνωρίσαμε ότι του άνοιξαν Παραδείσου τας πύλας.
Άξιον και δίκαιον είναι να τονίσουμε ότι ο επάξιος διάδοχός του Μητροπολίτης Αντώνιος συνεχίζει το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο δίδοντας αγάπη ,θαλπωρή σε κάθε έχοντα ανάγκη .
Παύλου του ελεήμονος Μητροπολίτου Γλυφάδας αιώνια η μνήμη.
https://www.pemptousia.gr/2021/12/pavlos-o-eleimon/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου