Ο ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΗΣ ΛΟΓΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ
Ο Μελέτιος Γαλανόπουλος γεννήθηκε στη Μαγούλα της Σπάρτης (Αρχαία Σπάρτη) στις 6 Ιουνίου 1892. Σπούδασε Θεολογία και Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Λειψίας.
Υπηρέτησε ως Καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και Διευθυντής Εκκλησιαστικών Σχολών (Στην Πατμιαδα Σχολη, ηταν πνευματικοπαιδι του αγιου Αμφιλοχιου Μακρη). Επίσης υπηρέτησε ως Εφημέριος της Ελληνικής Κοινότητος Μονάχου. Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και φυλακίστηκε στο Νταχάου μέχρι το 1945. Στις 22 Απριλίου 1956 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κυθήρων. Στις 10 Μαΐου 1969 απεχώρησε της ενεργού υπηρεσίας δυνάμει του Ν.Δ.126/1969. Εκοιμήθη στη Σπάρτη στις 30 Μαΐου 1972.
Με αυτό το σύντομο βιογραφικό, η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά το μεγάλο αντιναζιστή Ιεράρχη Μελέτιο Γαλανόπουλο, τον άνθρωπο που διασφάλισε την Ελληνικότητα της Σαλβάτορκιρχε, του αρχαιότερου Ελληνοχριστιανικού ναού του Μονάχου.
Φεύγοντας για το Νταχάου το 1942, ο Αρχιμανδρίτης Μελέτιος Γαλανόπουλος, ιερέας του Ορθόδοξου Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρέδωσε τα κλειδιά της Σαλβάτορκιρχε στο διορισμένο από το ναζιστικό καθεστώς εκκλησιαστικό Επίτροπο Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή,καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, το μεγαλύτερο Έλληνα μαθηματικό του 20ου αιώνα και παγκόσμια προσωπικότητα. Παρά τις πιέσεις του φιλοναζιστή Ρώσου ιερέα του Μονάχου να του παραδώσουν τα κλειδιά της Σαλβάτορκιρχε, ο Καραθεοδωρή αρνήθηκε και τα παρέδωσε μόνο στον Αρχιμανδρίτη Μελέτιο Γαλανόπουλο, όταν εκείνος αποφυλακίστηκε, το 1945.
Με το τρόπο αυτό, η Σαλβάτορκιρχε παρέμεινε στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και στους Έλληνες του Μονάχου.
Με αυτό το σύντομο βιογραφικό, η Εκκλησία της Ελλάδος τιμά τον μεγάλο αντιναζιστή Ιεράρχη
Μελέτιο Γαλανόπουλο, τον άνθρωπο που μέσα στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου έφτιαξε κρυφά το Ωμοφόριό του με το οποίο χειροτονήθηκε σε Επίσκοπο το 1965.
Η χούντα, ως γνήσιος απόγονος του δοσιλογισμού, καθαίρεσε το Μητροπολίτη το 1969.
Το ΝΔ126/1969 (Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 27 - 17.02.1969 ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) με υπογράφοντες τους Ζωιτάκη, Παπαδόπουλο και Παττακό, φυσικά και το διάβασα, αλλά δεν βρήκα κάποιο λόγο για την καθαίρεσή του.
Ο Ιεράρχης, αποχωρώντας από τα Κύθηρα στις 12 Μάιου 1969, καταδικασμένος σε αδράνεια και μαρασμό, εξέφραζε την απέραντη θλίψη του για την άδικη και αιφνιδιαστική έκπτωσή του από το θρόνο της Μητρόπολης Κυθήρων. Επιστρέφοντας στη Μαγούλα της Σπάρτης, αισθανόταν εξόριστος και μόνος στην ίδια τη γενέτειρά του. Σε επιστολές του ανέφερε:
«Ἀπεχώρησα διά νόμου καί πράξεως στερουμένων ἐρείσματος Κανονικοῦ, ἐπιπλέον δέ πρόκειται καί περί πράξεως καί νόμου , ἀντιβαινόντων καί εἰς αὐτό τό Δόγμα...», «Ἐδῶ διάγω ζωήν ἀναχωρητοῦ», «...ἀμπαρωμένος ἐδῶ διάγω τόν καιρόν μου ἐν ὑπομονῇ. Κατάμονος,ἀπό ὅλους λησμονημένος, ἔχω μοναδικήν συντροφιάν τήν προσευχήν καί ἐν αὐτῇ τόν Ἅγιον Θεόν». «Ἡ ἀχαριστία, τήν ὁποίαν δοκιμάζω μοι κάμνει πόνον ὀδυνηρόν». Ο Μελέτιος Γαλανόπουλος πέθανε στις 30 Μαΐου 1972. Ίσως κάποτε οι δύο αντιναζιστές αρχιμανδρίτες του Νταχάου, ο Μελέτιος Γαλανόπουλος και ο Δαμασκηνός Χατζόπουλος (σύντομα θα παρουσιάσω την έρευνά μου για το FERREMONTE στην οποία περιλαμβάνεται) να ανακηρυχτούν Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Εγώ πάντα θα τιμώ κάθε διωκόμενο από τους ναζί και ιδιαίτερα ανθρώπους σαν τους αρχιμανδρίτες του Νταχάου, που έφεραν με τιμή και υπερηφάνεια το κόκκινο τρίγωνο των πολιτικών κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η έρευνά μου (αφορά τις 2 τελευταίες σελίδες του κειμένου) για τον Μελέτιο Γαλανόπουλο, έγινε στα αρχεία του Διεθνούς Κέντρου Ναζιστικών Διώξεων και παρουσιάζεται από εμένα και την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ για πρώτη φορά.
Χρηστίνα Σ. Σωτήρχου
Παραπανω πληροφοριες στον παρακατω συνδεσμο
https://hellas-bayern.de/1/2019/12/23/209-%CE%BF-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου