21 Μαΐου, 2022

Το Ξέρατε ότι η Σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου είναι Αγία; Που Βρισκεται ο Ταφος του Πιλατου;

 Πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές Αγίες του Χριστιανισμού. Πρόκειται για την Αγία Πρόκλα την οποία τιμά η Εκκλησία κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου. Τί το διαφορετικό όμως έχει αυτή η γυναίκα; Ήταν η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου, του Ρωμαίου ηγεμόνα επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός. 

Αγία Πρόκλα: Η σύζυγος του Πόντιου Πιλάτου. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη ζωή και το τέλος της. Κάποιες πηγές την εμφανίζουν ως πιστή Χριστιανή η οποία εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της, ενώ άλλες αναφέρουν ότι μαρτύρησε για την πίστη της.

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΛΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ. ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΚΛΑ. ΠΡΙΝ, ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΚΛΑΥΔΙΑ.

Στο 27ο κεφάλαιο του κατά Ματθαίον Ευαγγελίου ανάμεσα στις σκηνές της δίκης του Ιησού γίνεται αναφορά και στην σύζυγο του Ποντίου Πιλάτου η οποία λίγο πριν εκείνος νήψει τας χείρας του, του έστειλε μήνυμα για ένα όνειρο που είδε. «Καθημένου δὲ αὐτοῦ ἐπὶ τοῦ βήματος ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνὴ αὐτοῦ λέγουσα· Μηδὲν σοὶ καὶ τῷ δικαίῳ ἐκείνῳ· πολλὰ γὰρ ἔπαθον σήμερον κατ’ ὄναρ δι’ αὐτόν» γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Όπως θα λέγαμε στα νέα ελληνικά «Όπως εκείνος καθόταν στη δικαστική του έδρα, η γυναίκα του, του έστειλε με κάποιον ετούτο το μήνυμα: ΄΄Μην κάνεις κάτι εναντίον αυτού του αθώου, γιατί πολύ ταλαιπωρήθηκα απόψε στ’ όνειρό μου εξαιτίας του΄΄»

Σύμφωνα με την παράδοση η γυναίκα εκείνη είχε δει στο όνειρο της έναν άγγελο ο οποίος της είχε αποκαλύψει πως ο Ιησούς ήταν αθώος. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλήσουμε με βεβαιότητα για τη ζωή και το τέλος της. Κάποιες πηγές την εμφανίζουν ως πιστή χριστιανή η οποία εργάστηκε για τη διάδοση του Ευαγγελίου μέχρι το ειρηνικό τέλος της ζωής της ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν οτι μαρτύρησε για την πίστη της.

Στο συναξάριο της 27ης του Οκτωβρίου αναφέρεται: Τὴ αὐτὴ ἡµέρα, Μνήµη τῆς Ἁγίας Πρόκλης, συζύγου τοῦ Πιλάτου. 

Στίχοι 

Ἐχει παρεστώσάν σε, Πρόκλα ∆εσπότης, 

Ὁ Πιλάτω πρὶν σῶ παραστὰς συζύγω.

Στην Ελβετία, κοντά στη Λουκέρνη, βρίσκεται ένα βουνό το οποίο λέγεται «Pilatus» («Πιλάτος»), φέρει δηλαδή το όνομα του Ρωμαίου που καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο στον σταυρό, επειδή εκεί κατέληξε η σορός του από τη Ρώμη. Αλλά είναι αλήθεια αυτό; Υπάρχει μικρή βεβαιότητα για τη ζωή του και, κατά συνέπεια, πολλοί θρύλοι…

Μήπως ονομάζεται εσφαλμένα το τοπικό βουνό τής Λουκέρνης «Pilatus», ενώ θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι ένα εξίσου εντυπωσιακό βουνό στη λίμνη τής Γενεύης, κοντά στη Λωζάνη; Τουλάχιστον αυτό λέει ένας θρύλος… Βρίσκεται όμως πράγματι η σορός του στη λίμνη τής Γενεύης, όπως θρυλείται; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Εκεί όπου τελειώνει η ιστορία και αρχίζει ο θρύλος…

Ο Πόντιος Πιλάτος καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο – και αργότερα αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τον μύθο. Διάφορες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι επέστρεψε στη Ρώμη λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού. Από τότε, αγνοούνται τα ίχνη του. Τι συνέβη μετά την επιστροφή του;

O Όλιβερ Μπάουερ, καθηγητής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο τής Λωζάνης, πρέπει να γνωρίζει, αφού έκανε σχετική έρευνα. «Ο Πιλάτος πράγματι αυτοκτόνησε», λέει, «αλλά όχι στη Λωζάνη, ήδη στη Ρώμη». Οι Ρωμαίοι ήταν προληπτικοί και φοβόντουσαν ότι το πτώμα θα έφερνε δυστυχία. Έτσι θέλησαν να το ξεφορτωθούν. Πρώτη τους ενέργεια ήταν να ρίξουν το νεκρό σώμα του στον Τίβερη, αλλά αυτό αναδύθηκε ξανά στον ποταμό που διασχίζει τη Ρώμη. Αυτό αναφέρει ο δομινικανός μοναχός Ιάκωβος ο Βαραγινός στο κείμενό του «Χρυσοί θρύλοι» τού 13ου αιώνα. Εν συνεχεία, οι Ρωμαίοι μετέφεραν το πτώμα του και το βύθισαν στον ποταμό Ροδανό τής Γαλατίας. Επαναλήφθηκε όμως το ίδιο σενάριο: το σώμα κατέληξε με ανεξήγητο τρόπο να επιπλέει για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια του νερού. Έως ότου κατέληξε στη λίμνη τής Γενεύης, κοντά στη Λωζάνη. Εδώ τελειώνει η μεσαιωνική διήγηση. Άρα, ισχύει ο θρύλος; «Όχι», υποστηρίζει ο καθηγητής Όλιβερ Μπάουμ. Διότι σε άλλες πηγές συνάντησε τη συνέχεια της ιστορίας. Η σορός πράγματι επανεμφανίστηκε στη Λωζάνη, αλλά αναζητήθηκε και εκεί μια λύση για να τη ξεφορτωθούν. Έτσι, το πτώμα μεταφέρθηκε μακριά, σε ένα βουνό με απότομες πλαγιές.

Ο διακεκριμένος θεολόγος θεωρεί εύλογο να πρόκειται για το σημερινό βουνό «Pilatus» («Πιλάτος»), κοντά στη Λουκέρνη. Το πτώμα πετάχτηκε σε μια αλπική λίμνη και δεν επέπλευσε ξανά μέχρι και τις ημέρες μας.

Επομένως, οι κάτοικοι της Λωζάνης δεν μπορούν να διεκδικήσουν το όνομα Pilatus, διότι, απλούστατα, ο Πιλάτος αναπαύεται αλλού. Στη Λουκέρνη. Και μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα ενός θεολόγου από τη Λωζάνη….

https://citymagthess.gr/ct-daily/article/o-mystikos-tafos-toy-pontioy-pilatoy-stin-elvetia/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου