28 Ιουλίου, 2022

«Οι Έλληνες» παγκόσμιο Best Seller!


 Όταν Έλληνες διανοούμενοι παραβλέπουν ή παραποιούν βασικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας προκειμένου να ικανοποιήσουν την ιδεολογική τους συλλογιστική, ξαφνιάζεται κανείς θετικά όταν ξένοι επιστήμονες αναδεικνύουν την ιστορική πραγματικότητα με ενάργεια, ακρίβεια αλλά και γλαφυρή παρουσίαση.

Αυτό συνέβη πριν λίγο καιρό με το βιβλίο «Έλληνες Μια παγκόσμια ιστορία»του διάσημου Βρετανού καθηγητή στο King’s College Ρόντερικ Μπίτον, διά βίου μελετητή της Ελλάδας, το οποίο παρέμενε επί μήνες πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις στην Amazon, στην κατηγορία των μελετών γύρω από την Ευρώπη!

Ο συγγραφέας του σήμερα κατέχει την έδρα «Κοραής» ως επίτιμος καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, στο φημισμένο King’s College του Λονδίνου. Είναι από τους πλέον γνωστούς σύγχρονους ελληνιστές με σημαντικό έργο γύρω από διάφορες όψεις του Ελληνισμού. Στο βιβλίο αυτό καταγράφει την ιστορία της χώρας μας από την προϊστορία μέχρι σήμερα και βρίσκει τη διεθνή αναγνώριση.

Ο βασικός στόχος του είναι η ενημέρωση και η διαφώτιση του παγκόσμιου κοινού. Συνήθως, στην αντίληψη των ξένων όλος ο σύγχρονος ελληνισμός υπάρχει ως υποσημείωση στην αρχαιότητα, προσέγγιση θεμελιωδώς λανθασμένη. «Ο σύγχρονος ελληνισμός έχει αδικηθεί στον κόσμο γενικά», γράφει.

Παρουσιάζει τους Έλληνες, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ως «μια συλλογική οντότητα, η οποία δεν έπαψε να υπάρχει παρ’ όλες τις κακουχίες που περιέλαβε η μακραίωνη ιστορική της περιπέτεια, με κύριο στοιχείο σύνδεσης την ελληνική γλώσσα. Την ελληνική γλώσσα, η οποία είναι μια από τις μόλις τρεις γλώσσες στον κόσμο (οι άλλες δυο είναι η κινεζική και η εβραϊκή) η οποία μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει γραπτή παράδοση που ξεπερνά τα τρεις χιλιάδες χρόνια».

Και συνεχίζει:

«Δεν ήταν μόνο η γλώσσα που κράτησε ζωντανό τον ελληνισμό. Σαφώς τον δικό του ρόλο διαδραμάτισε το στοιχείο της θρησκείας στη διατήρηση της συνέχειας. Στην αρχή ήταν η ειδωλολατρία, κατόπιν ο χριστιανισμός που, ιδιαίτερα μετά από την κτίση της Κωνσταντινουπόλεως, η επικράτηση της τότε νέας θρησκείας συνεπάγεται και την επικράτηση της ελληνικής γλώσσας στη νέα εκδοχή της, την κοινή, η οποία ενσωματώθηκε στον χριστιανισμό».

Πέραν αυτών ο συγγραφέας σημειώνει για τον Έλληνα, την εφευρετικότητα, την αγάπη του για τη θάλασσα, την ευγενή άμιλλα, τη δημιουργική οικονομική δραστηριότητα. Τονίζει την έννοια της αρετής όπως την εννοεί ο Σωκράτης, αλλά και με τη χριστιανική της έννοια, με την καλοσύνη και την αγάπη.

Τέλος δεν παραλείπει να αναδείξει και το λυπηρό φαινόμενο της διχόνοιας, τοποθετώντας το μάλιστα σε ορθή βάση. Γράφει:«Η διχόνοια δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο των Ελλήνων. Απλώς στην ελληνική περίπτωση τα γεγονότα είναι πολύ καλά τεκμηριωμένα… Έστω κι έτσι, όμως, ποιος άλλος λαός έχει μια ιστορία τόσο μεγάλη όσο ο Ελληνισμός; Και αν μη τι άλλο, παράλληλα με τους εκάστοτε διχασμούς, εγώ πιστεύω ότι μια σταθερά για τον Ελληνισμό είναι η αυτογνωσία. Το “γνώθι σαυτόν”…Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια έχουν αυτογνωσία. Ξέρουν ποιοι είναι και που βρίσκονται σε σχέση με τον κόσμο. Υπάρχουν λαοί που ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει αυτό το μάθημα…».

Μετά από αυτά αναρωτιέται κανείς:

Πόσοι σύγχρονοι Έλληνες διανοούμενοι τολμούν να ομολογήσουν τη σημασία της θρησκείας και της γλώσσας μας στη διατήρηση του Ελληνισμού ανά τους αιώνες;Πόσοι από αυτούς μιλούν σήμερα για τον πλούτο των κοινών ανά τους αιώνες χαρακτηριστικών των Ελλήνων; Μήπως πρέπει να περιμένουμε τη μετάφραση του βιβλίου και στα ελληνικά, για να το διαβάσουμε και οι Έλληνες;

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ Τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 2022

https://drasimas.gr/oi-ellines-pagkosmio-best-seller/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου