03 Ιουλίου, 2022

Βασιλιάς Γεώργιος Ε’: Δολοφονία ή ευθανασία ο θάνατός του; Τι είδε ο διάδοχος του Εδουάρδος και τρομοκρατήθηκε

 copyright Ap Photos

copyright Ap Photos

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, κοντά στα μεσάνυχτα της 20ης Ιανουαρίου του 1936 και ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ είχε πέσει σε κώμα στο κάστρο Sandringham, στο Norfolk της Αγγλίας. Η υγεία του βρετανού μονάρχη ήταν ήδη καταβεβλημένη από ένα χρόνιο πνευμονικό πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε από το 1928. Όταν ο γιατρός του βασιλιά κατάλαβε το επερχόμενο τέλος, τού έκανε δύο ενέσεις: μία με κοκαΐνη και μία με μορφίνη, γνωρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο επιτάχυνε το «ειρηνικό τέλος» της ζωής του βασιλιά.
Το σκάνδαλο της τελευταίας νύχτας της βασιλείας του Βασιλιά Γεωργίου Ε' δεν θα αποκαλυπτόταν παρά 50 χρόνια μετά - το 1986 - στο ημερολόγιο του γιατρού του, Λόρδου Μπέρτραντ Ντόσον.

 Ο γιατρός είχε γράψει για τη νύχτα της 20ης Ιανουαρίου: «Αποφάσισα λοιπόν να προσδιορίσω το τέλος και έκανα ένεση μορφίνη ? του γραμμαρίου και λίγο μετά κοκαΐνη 1 γραμμάριο στη διευρυμένη σφαγίτιδα φλέβα του βασιλιά».
Οι ενέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του βασιλιά, μια πράξη που έχει καταγραφεί από την Ιστορία πλέον ως «ευθανασία», έχει συζητηθεί ευρέως και ως αυτοκτονία με ιατρική βοήθεια ή ακόμα και ως φόνος.

Ήταν και οι εφημερίδες...

Ο Ντόσον, σκόπευε να προσφέρει στον βασιλιά μια ανώδυνη «φυγή», αλλά και να εγγυηθεί ότι ο θάνατός του θα ανακοινωνόταν στις σοβαρές πρωινές εφημερίδες και όχι στις «λιγότερο κατάλληλες βραδινές»!

Μέχρι ο γιατρός του βασιλιά o Λόρδος Ντόσον και η σύζυγός του να πεθάνουν δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην ευθανασία.
Η άποψη του ίδιου του γιατρού Ντόσον κατέστη σαφής στη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων χρόνια μετά τον θάνατο του βασιλιά: «Οφείλουμε να καθιστούμε τον θάνατο πιο ανώδυνο», είχε πει. «Ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει συντόμευση της διάρκειας ζωής. Για όνομα του Θεού, αν δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τουλάχιστον ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο».
Εκείνο που είχε συμβεί στην πραγματικότητα ήταν ότι η βασίλισσα Μαρία και ο γιος της, που σύντομα θα γινόταν ο βασιλιάς Εδουάρδος Η', διατύπωσαν ρητά στον Λόρδο Ντόσον, ότι δεν ήθελαν να παραταθεί άσκοπα η ζωή του βασιλιά Γεωργίου, αν η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη.

«Ένα ειρηνικό τέλος τα μεσάνυχτα»

Δεν υπήρχε ρητή εντολή να διαπράξει μια δολοφονία, ο γιατρός, αλλά του έγινε ξεκάθαρο: να «κάνει το σωστό», και το κατάλαβε. Ο γιατρός τηλεφώνησε στη σύζυγό του μια ώρα πριν σκοτώσει τον Γεώργιο για να την ενημερώσει και να ειδοποιήσει τους Times να κρατήσουν την πρώτη τους σελίδα για την επίσημη ανακοίνωση.
Την επομένη το πρωτοσέλιδο των Times έγραφε: «Ένα ειρηνικό τέλος τα μεσάνυχτα».
Ο αστικός μύθος τύλιξε και τα τελευταία λόγια του Γεωργίου Ε’. Λέγεται πως, όταν ενημερώθηκε ότι σύντομα θα αναρρώσει στην παραθαλάσσια πόλη Bognor Regis, είχε πει: «Στο διάβολο το Bognor Regis». Η πραγματικότητα είναι ότι όταν ένιωσε το χέρι της νοσοκόμας να του κάνει την ένεση της είπε: «Την κατάρα του Θεού»… Αυτό τουλάχιστον κατέγραψε ο γιατρός στο ημερολόγιό του.

 Να σημειώσουμε τέλος πως κατά την μεταφορά της σορού του Γεωργίου Ε’ στην αίθουσα του Ουέστμινστερ, το αυτοκρατορικό Στέμμα έπεσε από το φέρετρο και προσγειώθηκε σε μια υδρορροή. Ο νέος Βασιλιάς, Εδουάρδος Η΄, το είδε να πέφτει και αναρωτήθηκε αν επρόκειτο για έναν κακό οιωνό για τη βασιλεία του. Η θητεία του στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας θα διαρκούσε κάτι λιγότερο από έναν χρόνο!
https://www.ethnos.gr/todayinhistory/article/192013/basiliasgeorgiosee28099dolofoniaheythanasiaothanatostoytieideodiadoxostoyedoyardoskaitromokraththhke

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου