18 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

 Κλείνοντας αυτό το τμήμα της εργασίας για την σχέση Αθηναγόρα και μαέστρου, παραθέτουμε απαράλλακτο (!) ένα ακόμη απόσπασμα από την επιστολή του π.Μιλτιάδη, που αφορά και τον π.Βασίλειο Ευθυμίου. Είναι απόλυτα αποκαλυπτικό της σχέσης τους αλλά κυρίως της πίστης του μαέστρου. «Επιτρέψτε μου να τελειώσω με ένα μικρό ανέκδοτο: στο καμαρίνι του Μητρόπουλου πριν από κάθε συναυλία όπου και όποτε διηύθυνε, άναβε ένα καντήλι μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας, που του χάρισε ο πατέρας μου χρόνια πριν. (Το ίδιο έκανε και με τον διάσημο μπάσο Nicolo Mosconas, στενό φίλο του Μητρόπουλου, που αγαπούσε και προσευχόταν μαζί με τον π. Βασίλειο.) Ο Αθηναγόρας απολάμβανε καφέ στο γραφείο του και με τους 3 καθώς μιλούσαν για Εκκλησία, πνευματικότητα, ο Μητρόπουλος ήταν συνεπης πνευματικος ανθρωπος ελληνας πατριωτης» . Οι συνήθειες αυτές, όπως το άναμμα του καντηλιού μπροστά σε μια εικόνα της Παναγίας, μπορεί να είναι συνηθισμένο φαινόμενο για τους ευλαβείς ανθρώπους, ειδικά στην Ελλάδα, ωστόσο, για τα δεδομένα της Αμερικής και μάλιστα, στο καμαρίνι ενός μαέστρου, ήταν κάτι το καινοφανές και ασύλληπτο. Αναφερόμενοι ειδικά στην ευλάβειά του για τις εικόνες, παραθέτουμε και μια μαρτυρία του Στραβίνσκι για τον μαέστρο: «Ο Μητρόπουλος είχε διευθύνει την Petroushka και το Histoire du Soldat αλλά γενικά δεν τον ενδιέφερε η μουσική μου. Έμεινα έκπληκτος, λοιπόν, όταν ήρθε να με καλέσει στο Χόλιγουντ ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1944 ή του 1945. Ο τρόπος ομιλίας του -μου μίλησε στα γαλλικά ανάμεικτα με λίγα λόγια σλαβικά- καθώς και τις νευρικές και ταλαντευόμενες αθλητικές του κινήσεις , τον συμπαθησα  αμέσως. Μιλήσαμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία και φαινόταν να ενδιαφέρεται πολύ για τη συλλογή εικόνων μου. Την επόμενη μέρα στο Hollywood Bowl, τον άκουσα να διευθύνει και να παίζει, με εκπληκτική δεξιοτεχνία, το Τρίτο Κοντσέρτο του Προκόφιεφ. Ο Μητρόπουλος ήταν ευγενικός, ταπεινός, αξιαγάπητος. Συγκινήθηκα βαθιά με τον θάνατό του».385 

Όπως και πριν, που αναφέραμε το περιστατικό με το κομποσχοίνι, αλλά και ο σταυρός που πάντα έφερε στο στήθος του ο Μητρόπουλος, αρκούν και αρκούσαν στον οποιοδήποτε για να καταλάβει την ποιότητα της πίστης που είχε αυτός ο άνθρωπος και μάλιστα, την αγάπη του για τα απλά και λαοφιλή στοιχεία της ορθόδοξης ευσέβειας. 

Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ. 

Με βάση τω μέχρι τώρα στοιχεία, βλέπουμε ότι ο Αθηναγόρας και ο μαέστρος είχαν μια αρκετά καλή σχέση, άσχετα από την συχνότητα της επικοινωνίας τους, μιας και μιλάμε για ανθρώπους με σχεδόν καθόλου προσωπικό χρόνο. Η ίδια καλή σχέση φαίνεται ότι διατηρήθηκε και στην εποχή του διαδόχου του Αθηναγόρα, Μιχαήλ. Ο Μιχαήλ διακόνησε ως Αρχιεπίσκοπος από το 1949 ως τον θάνατό του το 1958. Η περίοδος αυτή συμπίπτει και με την μετάβαση του Μητρόπουλου στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 1949, όπου διορίζεται, αρχικά ως συνδιευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και από το 1950 ως διευθυντής της.386 Η Νέα Υόρκη είναι πλέον η πόλη που θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Ακριβώς, λόγω της μετάβασης του μαέστρου στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, συμπεραίνουμε ότι θα ήταν πιο εύκολο για κείνον να μετέχει σε λατρευτικές συνάξεις, τουλάχιστον κατά τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, και σε άλλες εκδηλώσεις της ελληνικής κοινότητας, όπου ασφαλώς θα ήταν παρών και ο Αρχιεπίσκοπος. Στα άρθρα του αρχείου της Γενναδίου, βρήκαμε μια αναφορά στον μαέστρο σε εκδήλωση της Θεολογικής Σχολής της Αρχιεπισκοπής, που αποδεικνύει την άψογη σχέση του και με τον Μιχαήλ, αλλά και αποκαλύπτει ότι ο Μητρόπουλος συμμετείχε σε ουσιαστικά έργα της Αρχιεπισκοπής. Το κείμενο αφορά την εκδήλωση της χορωδίας της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης. «Θα δοθεί ευεργετική συναυλία στην αίθουσα του Hunter College Στις 2 Μαρτίου από τη χορωδία του Holy Cross Orthodox Theological Seminary Brookline Mass. Υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Βριωνίδη, η χορωδία των 35 θα παρουσιάσει πρόγραμμα βυζαντινής λειτουργικής και ελληνικής λαϊκής μουσικής με τον Alexander Scourby ως αφηγητή. Θα παρουσιαστεί επίσης έκθεση βυζαντινής και σύγχρονης τέχνης νέων Ελληνοαμερικανών. Στην επιτροπή συμμετέχουν οι κύριοι και η κα Νικόλαος Γουλανδρής, ο κ. Δημήτρης Μητρόπουλος, η κα Ελένη Νικολαΐδη, ο Δήμαρχος Βάγκνερ, ο κ. και η κα Σπύρος Σκούρας, ο κ. Χριστιανός Παλαμάς, Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη: κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκος, Έλληνας Πρόξενος -Στρατηγός στη Νέα Υόρκη: το Rt. Αθηναγόρας Επίσκοπος Ηλείας και Μιχαήλ Αρχιεπίσκοπος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Μεταγενέστερο άρθρο εξηγεί ότι η εκδήλωση είχε επετειακό χαρακτήρα για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής, όπου και πάλι αναφέρεται το όνομα του Μιχαήλ μαζί με του Σκούρα και του Μητρόπουλου μόνον από τα μέλη της επιτροπής.388 Άρα, λοιπόν, ο Μητρόπουλος βρίσκεται σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή και επί Αρχιερατείας Μιχαήλ. Δεν υπάρχει μόνο καλή σχέση, αλλά και ουσιαστική βοήθεια από τον μαέστρο, όπως και από άλλους Έλληνες ομογενείς, όπως ο Σπύρος Σκούρας, οι οποίοι συμβάλλουν με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στην ενίσχυση των ιδρυμάτων της και της καλύτερης λειτουργίας της γενικά.

-63-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου