ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ι. ΓΚΟΥΝΤΕΛΟΣ
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατάκτησε την Κρήτη από τη Γαληνότατη Δημοκρατία της Βενετίας μετά από πολυετή αιματηρό αγώνα το 1669. Από τα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής μέχρι την αυτονομία της Κρήτης το 1898, η κοινωνική και οικονομική κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη για τους κατοίκους της Κρήτης. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί Κρητικοί απογοητευμένοι από την φτώχεια και την ανέχεια να γίνουν Μουσουλμάνοι. Με την προσχώρησή τους στο Ισλάμ είχαν μειωμένη φορολογία και πολλά προνόμια. Ωστόσο, στις δύσκολες συνθήκες της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκαν μορφές οι οποίες θυσίασαν την ζωή τους για την πίστη τους στο Χριστό, οι Νεομάρτυρες. Στην εργασία με τίτλο «Οι Νεομάρτυρες της Κρήτης» θα ερευνηθεί και θα παρουσιασθεί η ζωή και το μαρτύριο των αγίων, οι οποίοι είχαν καταγωγή από την Κρήτη και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο είτε στην Κρήτη, είτε σε άλλα μέρη της Οθωμανικής επικράτειας. Προς την επίτευξη του ανωτέρου σκοπού συλλέχθηκαν πληροφορίες από βιβλία τα οποία βρήκα στην Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και την Βιβλιοθήκη της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης. Επίσης πληροφορίες συλλέχθηκαν από τις ιστοσελίδες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Κρήτης. Άξια αναφοράς είναι η βοήθεια του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Τίτο Ταμπακάκη, καθώς ο ίδιος μου απέστειλε ένα βιβλίο που αφορά τον βίο και το μαρτύριο της Νεομάρτυρος Μαρίας της Μεθυμοπούλας , το οποίο είχε εκδοθεί το 1995 από την Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και δεν ήταν διαθέσιμο στο εμπόριο.
Η παρούσα δημοσιευση χωρίζεται σε 4 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Αρχικά γίνεται αναφορά στον Τουρκοβενετικό πόλεμο και την κατάληψη της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η κοινωνική και οικονομική κατάσταση την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη (1669-1821). Έπειτα παρουσιάζεται η περίοδος των Κρητικών Επαναστάσεων (1821-1898) και η κοινωνική κατάσταση της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
Το δεύτερο κεφάλαιο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα περιγράφεται η θέση και η στάση της Εκκλησίας της Κρήτης κατά την πρώτη περίοδο της Τουρκοκρατίας (1669-1821). Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται ο ρόλος της Κρητικής Εκκλησίας την περίοδο των επαναστάσεων (1821-1898).
Το τρίτο κεφάλαιο χωρίζεται σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα προσδιορίζεται και παρουσιάζεται η έννοια του Νεομάρτυρα. Στη δεύτερη ενότητα αναφέρεται στους Κρήτες Νεομάρτυρες που έζησαν και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο τον 17ο αιώνα. Στην Τρίτη ενότητα παρουσιάζεται ο βίος και το μαρτύριο των Κρητών Νεομαρτύρων που έζησαν και μαρτύρησαν τον 18ο αιώνα και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται ο βίος και το μαρτύριο των Κρητών Νεομαρτύρων που έζησαν και μαρτύρησαν από το 1821 1898.
Το τέταρτο κεφάλαιο έχει τρείς ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στα Ήθη και τα Έθιμα που σχετίζονται με τους Νεομάρτυρες . Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στα τοπωνύμια και η τρίτη ενότητα παρουσιάζει τις ημερίδες και τα συνέδρια που γίνονται για τους Νεομάρτυρες.
-16-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου