17 Ιουνίου, 2025

2.2. Η οικογένεια του Εμμανουήλ, της Ανεζίνας, του Γεωργίου και της Μαρίας

  Ο Εμμανουήλ με την Ανεζίνα και τα δύο παιδιά τους τον Γεώργιο και τη Μαρία ήταν χριστιανοί, οι οποίοι είχαν καταγωγή από το Μελισσουργιό Κισσάμου301. Έζησαν την περίοδο του Κρητικού πολέμου (1645-166) όπου τα Οθωμανικά στρατεύματα προσπαθούσαν να καταλάβουν την Κρήτη από τους Βενετούς. Οι πιέσεις των νέων κατακτητών ήταν αφόρητες και πιθανότατα «για να ωφεληθούν» αποφάσισαν να γίνουν Μουσουλμάνοι και να αρνηθούν τον Χριστό. Πήγαν στον ιεροδίκη Κισάμου Χανίων και του ζήτησαν να γίνουν Μουσουλμάνοι. Ο Μανώλης  μετονομάστηκε σε Ιβραήμ Αβνί Αβδουλλάχ, η Ανεζίνα σε Φατμέ Αβνί Αβδουλλάχ , ο Γεώργιος σε Μουσταφά και η Μαρία σε Χατιζιέ302. 

 Ο Εμμανούήλ, η Ανεζίνα και τα δύο παιδιά τους δούλευαν αμέριμνοι και ήσυχοι στα χωράφιά τους στο χωριό Μελισουργιό. Ωστόσο μία μέρα όπως αναφέρει η απόφαση του ιεροδικείου - δικαστηρίου στις 14 Ιουλίου 1861 «Ο γείτων των, όμως, Μουράς αγάς τους είδε προ ενός μηνός, εις το Πλακάλωνα χωριόν Κισσάμου μεσημέρι και εκάθισαν να φάνε και προτού αρχίσουν έκαμαν τον Σταυρό των Χριστιανών. Τους παρακολούθησε άμα απόφαγαν και έκαμαν πάλι Σταυρόν ως και τα παιδιά. Ήλθε αμέσως και μου το είπε δια να πεισθώ τους παρακολούθησα με τους Γαλήπ, Μποχρήν και Χασάν και τους είδομεν με τα μάτια μας την ώρα που ετοιμάζοντο να κοιμηθώσιν εις το αυτό αλώνι και έκαμον και οι τεσσαρες(4) Σταυρόν»303. 

Ο ιεροδίκης διέταξε την σύλληψη τους και οδηγήθηκαν στο ιεροδικείο σιδηροδέσμιοι. Ο Ιεροδίκης τους ρώτησε «αν έχουν τουρκέψη και απήντησαν εις το σώμα , όχι εις την ψυχήν και δεν εννοούν να αρνηθούν πλέον τον Χριστόν και να προσκυνήσουν τον προφήτην του Θεού Μωάμεθ, τον οποίον επί ολίγα έτη προς το θεαθήναι ελάτρευον ψευδώς»304. 

 Ο ιεροδίκης μετά την εξέταση των μαρτύρων και την απολογία των κατηγορουμένων καταδίκασε τους κατηγορούμενους σε θάνατο με αποκεφαλισμό.  Μετά την καταδικαστική απόφαση ο ιεροδίκης ρώτησε τους κατηγορούμενους αν θέλουν να επιστρέψουν στο Ισλάμ και να σώσουν τη ζωή τους. Οι απάντηση τους ήταν ότι «Χριστιανοί εγεννηθήκαμε και Χριστιανοί θα αποθάνομε»305. Οι ποινή εκτελέστηκε στις 14 Ιουλίου 1681, όταν ο Εμμανουήλ ήταν 40 ετών, η σύζυγός του Ανεζίνα 38 ετών, ο γιός τους Γεώργιος 18 ετών και η κόρη τους Μαρία 16 ετών 306. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη των τεσσάρων Νεομαρτύρων την ημερομηνία του μαρτυρίου τους στις 14 Ιουλίου307. 

-84-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου