14 Νοεμβρίου, 2014

Το ετήσιο μνημόσυνο των Έξι θα γίνει την Κυριακή 16 Νοεμβρίου.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     
Το ετήσιο μνημόσυνο των Έξι θα γίνει την Κυριακή 16 Νοεμβρίου (πρώτη Κυριακή μετά την τραγική επέτειο της εκτέλεσης-15 Νοεμβρίου 1922) μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, οδός Αναστάσεως, Χολαργός. Στην συνέχεια θα διαβασθεί Τρισάγιο στον τόπο της εκτέλεσης, που βρίσκεται παραπλεύρως του Ναού, όπου βρίσκεται και ο  Ναός της Αναστάσεως, που κτίσθηκε στην μνήμη των Έξι.
                   ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΔΕΝ ΦΥΓΟΜΑΧΟΥΝ
                                                            από τον Μίκη Πρωτοπαπαδάκη
Όταν, μετά το τέλος του Μικρασιατικού πολέμου, έδειχναν τα πράγματα πως πρόκειται να συλληφθεί ο Πρωτοπαπαδάκης και οι συνεργάτες του, τους συνέστησαν οι φίλοι τους να φύγουν στο εξωτερικό, ή τουλάχιστον, να κρυφθούν σε ασφαλές μέρος. Εκείνοι δεν συμφώνησαν. Αντίθετα, παρέμειναν με ηρεμία στα σπίτια τους, όπου τους βρήκαν οι άνθρωποι της ‘‘Επανάστασης’’, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στην φυλακή. (Γ.Σ. Μερκούρης, Βασιλεύς Γεώργιος)

   Στο διάστημα της Δίκης, που διήρκεσε δύο εβδομάδες, οι φίλοι των συλληφθέντων οργάνωσαν τρόπους φυγάδευσής τους από τις φυλακές. Και πάλι, κανένας από τους μελλοθάνατους δεν δέχθηκε να χρησιμοποιήσει τα μέσα, που τους προσφέρθηκαν για να δραπετεύσουν.

   Σχετικό με το θέμα είναι το παρακάτω κείμενο, που δημοσιεύθηκε το 1993 στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ. Πρόκειται για απόσπασμα επιστολής του Πέτρου Γλέζου, Προέδρου, τότε, της Ελληνικής Εταιρίας Λογοτεχνών:
          « Αγαπητή "Εστία’’,
    »… εις τον αείμνηστον Πέτρον Πρωτοπαπαδάκην έγινε πρότασις, από τον συγχωριανόν του Αρχηγόν τότε της προσωπικής φρουράς του Βενιζέλου  Φλώριον Ν. Μπάκαλον, να δραπέ­τευση, μεταμφιεζόμενος εις αξιωματικόν (είχεν ετοίμην και την στολήν). Ο Πρωτοπαπαδάκης, όμως, ηρνήθη εις έντονον ύφος. λέ­γων ότι «οι πολιτικοί ηγέται δεν φυγομαχούν, αλλά λογοδοτούν προ της αδέ­καστου Ιστορίας της Πατρίδος». Αυτά μου διηγήθη, βαθύτατα συγκινημένος, ο ίδιος στενός συγγενής μου, συνταγμα­τάρχης πλέον Φλώριος Ν. Μπάκαλος.
      »Ας μου επιτραπή να μνημονεύσω και πάλιν το προφητικόν, δυ­στυχώς, τέλος της απολογίας  του Πρωτοπαπαδάκη,  κατά  το  οποίον  «ο εξευτελισμός,  τον  οποίον υπέστησαν σήμερον, τα ανώτατα αξιώματα του Κράτους, εν τω προσώπω  μου και εν τω προσώπω  των  συγκατηγορουμένων  συνάδελφων  μου,  εύχομαι  όπως  μη παρεμποδίσει  όσους,  ακόμη,  δύνανται   να  προσφέρουν  εις  την  Πατρίδα   τας υπηρεσίας των, να τας προσφέρωσιν». Προφητικόςεπαναλαμβάνω- λόγος!
                                                                                        23/8/93 Μετά τιμής                     
                                                                                                Πέτρος  Γλέζος»
 
http://www.istorikathemata.com/2014/11/blog-post_12.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+istorikathemata%2FFcby+%28%CE%98%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82+%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου