28 Απριλίου, 2016

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ !

Οι καλύτεροι τρόποι προστασίας από τα κουνούπια 
Με την εξάπλωση του ιού Ζίκα σε 35 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, με «εισαγόμενα» κρούσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και με τη συσχέτιση του ιού με πολύ σοβαρά νευρολογικά προβλήματα σε μωρά και ενηλίκους, αποκτούν φέτος ξεχωριστή σημασία οι συστάσεις των ειδικών για την προστασία μας από τα κουνούπια.
Πόσω μάλλον που εκτός από τον Ζίκα τα κουνούπια είναι φορείς και πολλών άλλων λοιμώξεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η ελονοσία.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικές οδηγίες για την προστασία από τα κουνούπια, στις οποίες τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν αρκεί να καλύπτουμε το δέρμα μας ή να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά, αλλά πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά γύρω από το σπίτι και να ποτίζουμε πολύ νωρίς το πρωί και όχι το σούρουπο όπως οι περισσότεροι συνηθίζουν.
Οι οδηγίες είναι οι εξής:

    Για ατομική προστασία

* Να φοράτε ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μπλούζες με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια).
* Να αλείφετε με εντομοαπωθητικό το ακάλυπτο δέρμα και τα ρούχα σας. Κατάλληλα είναι όσα περιέχουν τις δραστικές ουσίες DEET, πικαριδίνη ή ικαριδίνη, αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή IR3535. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 20-50% για τους ενηλίκους και 10-30% για τα παιδιά.
* Να θυμάστε ότι τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν από το σούρουπο έως το χάραμα, συνεπώς θα πρέπει να εφαρμόζετε τα μέτρα ατομικής προστασίας από τη στιγμή που θα αρχίσει να δύει ο ήλιος.
* Να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά ακόμα και αν ξέρετε ότι στην περιοχή σας διενεργείται πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών (π.χ. ψεκασμοί).
* Να χρησιμοποιείτε κουνουπιέρα (ιδίως στα βρέφη) αλλά να βεβαιώνεστε ότι δεν έχει εγκλωβιστεί κουνούπι μέσα της.
    Τι να προσέχετε με τα εντομοαπωθητικά
* Πριν από την εφαρμογή διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και ακολουθήστε τες.
* Μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.
* Μη χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά επάνω σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές (γρατσουνιές, κοψίματα), τραύματα, σπυράκια.
* Προσέξτε να μην έρθει σε επαφή το εντομοαπωθητικό με τα μάτια ή το στόμα σας.
* Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικό και μην αλείφετε τα χέρια τους με αυτό (μπορεί να τα βάλουν στο στόμα τους).
* Δεν χρειάζεται να βάζετε εντομοαπωθητικό κάτω από τα ρούχα.
* Τα εντομοαπωθηικά συνιστώνται για υπαίθριους χώρους. Οταν επιστρέφετε στο σπίτι σας, να τα ξεπλένετε με σαπούνι και νερό.
* Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το αντηλιακό.
* Οι έγκυοι, οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους και οι μητέρες με μικρά παιδιά στο σπίτι πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τη χρήση εντομοαπωθητικών.
* Τα εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται σε βρέφη ηλικίας κάτω των 2 μηνών, ενώ συνιστάται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά ηλικίας έως 12 ετών.
* Τα εντομοαπωθητικά με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου αντενδείκνυνται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.
* Αν μετά την εφαρμογή του εντομοαπωθητικού παρατηρηθεί ερεθισμός του δέρματος, σταματήστε τη χρήση, σαπουνίστε το δέρμα με σαπούνι και νερό και ενημερώστε τον γιατρό σας για το είδος του εντομοαπωθητικού που χρησιμοποιήσατε.

    Μέτρα πρόληψης στο σπίτι

* Βάλτε αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες) σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού. Να τις ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τις συντηρείτε.

* Να χρησιμοποιείτε εντομοκτόνα στον αέρα (π.χ. φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κ.λπ.). Να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και να πλένετε τα χέρια σας μετά από κάθε χρήση.

* Να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρες ή/και κλιματιστικά. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, ενώ η χρήση ανεμιστήρων, ιδίως οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.

* Να χρησιμοποιείτε λάμπες κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

* Να κουρεύετε τακτικά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές (είναι καταφύγια των ενήλικων κουνουπιών)

* Να ποτίζετε τα φυτά στη βεράντα και στον κήπο τις πρωινές ώρες. Τα κουνούπια εναποθέτουν τα αυγά τους ακόμα και στο έδαφος που παραμένει υγρό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μετά το πότισμα.

* Να απομακρύνετε το στάσιμο νερό από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και κάθε άλλο μέρος του κήπου ή της βεράντας όπου συσσωρεύεται.

* Να έχετε ανάποδα ή καλυμμένα τα δοχεία νερού (π.χ. κουβάδες, καρότσια, βαρέλια, ποτιστήρια) όταν δεν τα χρησιμοποιείτε

* Αν έχετε πισίνα ή σιντριβάνι να θέτετε καθημερινά σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού, για να απομακρύνετε τα αυγά και τις προνύμφες των κουνουπιών

* Φροντίστε το χώμα στον κήπο να έχει κλίση, ώστε να απομακρύνονται τα νερά

* Φροντίστε να αντικαταστήσετε τους σπασμένους σωλήνες που «τρέχουν».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2016/04/kalyteroi-tropoi-prostasias-apo-kounoupia/#ixzz476XrTNC2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου