29 Ιουλίου, 2016

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονος στο Άσυλο Ανιάτων


Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονος του θαυματουργού, προστάτη του Ασύλου Ανιάτων στις 26 και 27 Ιουλίου με την παρουσία πλήθους προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης.
Την Τρίτη το απόγευμα, τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας  κ. Ευσταθίου με τη συμμετοχή πολλών κληρικών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. π. Ευστάθιος Πορφύρης. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο τιμούμε τους Αγίους,  αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Παντελεήμονος,  ενώ τόνισε πως  στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, όποιος βρίσκεται κοντά στο Χριστό μπορεί να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια και ο τραχύς δρόμος τον οποίο πορεύεται μπορεί να  γίνει βατός.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέστηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ευσταθίου.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας  κ. Ευστάθιος ανέφερε: ‘’ Όταν η πνευματική ζωή κάποιου από εμάς είναι άρρωστη, αυτό δημιουργεί λύπη στους υπολοίπους, διότι όλοι μας γεννηθήκαμε, για να είμαστε ενάρετοι. Σε αυτήν την περίπτωση κοιτάζουμε προς το παρελθόν μας  τη ζωή των Αγίων και των Μαρτύρων της εκκλησίας μας, τους μιμούμαστε ως προς τις αρετές τους και δεχόμαστε από τον κάθε Άγιο αυτά που μας ταιριάζουν’’.
Τόνισε  επίσης ότι ο Άγιος  Παντελεήμων  ήταν άριστος επιστήμονας και γιατρός, ο οποίος όμως θεράπευε  όχι μόνο  με την επιστήμη αλλά και με την πίστη του και την προσευχή του προς το Χριστό, γεγονός που είχε θαυμαστά αποτελέσματα στους ασθενείς του.
Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δωρητές και ευεργέτες του Ιδρύματος, οι οποίοι πάντα θα μνημονεύονται για το θεάρεστο φιλανθρωπικό τους έργο,  και ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών μας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ασύλου Ανιάτων στις 18 Αυγούστου.
Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος,  καθώς και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων.

Τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους κατά τον εσπερινό, ο κος  Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ Σπάρτης, ενώ κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία παρευρέθησαν η κα Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας, ο κος Ευάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Σπάρτης, ο κος Δημήτριος Αποστολάκος, Αντιδήμαρχος Σπάρτης, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί ιερείς και ευσεβείς χριστιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου