12 Απριλίου, 2018

Στο δρόμο για τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ένα Μοναστήρι στην Πάτμο



Στο δρόμο για τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, ένα Μοναστήρι στην Πάτμο, το "τυχερό" μανουάλι ,ένα άγνωστο φρικτό μαρτύριο που το συνοδεύει και η Παναγία με τα τρία μάτια.

 Με τη γυναικεία Ιερά Μονή «Ζωοδόχος Πηγή» , που γιορτάζει και που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα της Πάτμου με συνδέει μια ιδιαίτερη σχέση.
 Είχα θεία μοναχή, την μακαριστή Ευπραξία Ευγενικού, απο την οικογένεια του πατέρα μου και της γιαγιάς μου. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1607 ώς καταφύγιο κατατρεγμένων από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα, ο οποίος την αφιέρωσε στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. 
Ο κτήτορας πριν λάβει το μοναχικό σχήμα ήταν πλοίαρχος και όταν σε ένα ταξίδι προς στην Ολανδία του "εσύντυχε κλύδωνας" και έταξε, άν σωθεί να αγοράσει για την Πάτμο δύο ορειχάλκινα μανουάλια για το νησί μας. Στο ταξίδι διαπίστωσε πως τα μανουάλια ήταν...... ολόχρυσα !
Τα εξαργύρωσε και όταν έγινε μοναχός τα διάθεσε σε φιλανθρωπίες.
Σε οικογενειακό Ναό, κοντά στο σπίτι του αποφασίζει να χτίσει το μοναστήρι που θαυμάζουμε σήμερα, περνώντας δύσκολους δρόμους ώς το αποτέλεσμα που ήθελε. 
Γύρω στα 1629 ο Τούρκος ναύαρχος κατα την επίσκεψή του στην Μεγάλη Μονή του Θεολόγου βλέπει το Μοναστήρι και την φρουαριακή μορφή του και παρα τις εξηγήσεις πως ήταν αναγκαίες για την αντιπετώπιση πειρατικών επιδρομών δεν πείστηκε νομίζοντας ότι θα ήταν φρούριο εναντίον του. Τον συλλαμβάνει. 
Οι αξιωματικοί του τον γυμνώνουν, τον ξυρίζουν, ρίχνουν καυτό λάδι στο στήθος του και θέτουν στο κεφάλι του καυτό καζάνι ενώ τρύπησαν και τα δάχτυλά του.  
Ακολουθεί " δια περονίου η εξόρυξις των οφθαλμών του". 
Μη αντέχοντας το μαρτύριο παραδίδει το πνεύμα. 
Μάλιστα οι κάτοικοι τον επικαλούνται ακόμη και σήμερα για βοήθεια στον πυρετό και τον τύφο. 
Πάνω απο το κενοτάφιο του, όπως βλέπετε, ιστορείται το φρικτό μαρτύριο του Παρθένιου.
Η δισυπόστατη εκκλησία είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα,ενώ τα τέμπλα της είναι ξυλόγλυπτα και χρονολογούνται τον 16ο αιώνα.
Η τοιχογραφία με την εικόνα της Παναγιάς Ελεούσας ( με τα τρία μάτια) που σας παραθέτω  θεωρείται θαυματουργή και το πρώτο καταγεγραμμένο θαύμα της χρονολογείται το 1955 όταν όπως μου έλεγε η θεία μου Ευπραξία "έφυγε"για να βοηθήσει συνάνθρωπό μας που την επικαλέστηκε.
 Και του χρόνου!
φώτο Αριστείδης Μιαούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου