07 Μαΐου, 2018

Μυστήριο με μούμια που βρέθηκε -Πιθανότατα ανήκει στον Σάχη της Περσίας [εικόνες]


O Ρεζά Σαχ Παχλεβί και ο Μουσταφά Κεμάλ ο σφαγεας του ελληνισμου (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ένα μουμιοποιημένο σώμα εντοπίστηκε στο σημείο όπου βρισκόταν ο τύμβος του πρώην Σάχη της Περσίας, προκαλώντας φρενίτιδα για το κατά πόσον ανήκει στον Ρεζά Παχλεβί.

Μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οι νέες Αρχές του Ιράν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να σβήσουν τη μνήμη της δυναστείας Παχλεβί που είχαν ανατρέψει. Έτσι κατέστρεψαν μεταξύ άλλων στη νότια Τεχεράνη τον πελώριο τύμβο του Ρεζά Σαχ Παχλεβί, που είχε καταλάβει την εξουσία τη δεκαετία του 1929 και παραιτήθηκε υπό την πίεση των Βρετανών για να αναλάβει ο γιος του το 1941.

Φωτογραφίες της σορού του Ρεζά Σαχ Παχλεβί και της μούμιας που βρέθηκε στη νότια Τεχεράνη
Παρόλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειες η σορός του δεν εντοπίστηκε ποτέ. Αλλά χθες ο επικεφαλής του συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρηνομιάς και Επιτροπής Τουρισμού της Τεχεράνης είπε ότι βρέθηκε στο σημείο μια μουμιοποιημένη σορός στη διάρκεια εργασιών επέκτασης ενός ισλαμικού τεμένους. Κι όπως τόνισε ο Χασάν Χαλιλαμπαντίκ, υπάρχει πιθανότητα η σορός να ανήκε στον Ρεζά Σαχ Παχλεβί. «Θα το εξετάσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες», είπε.

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του τεμένους Αμπντόλ Αζίμ, όπου γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης, κάνει λόγο για φήμες. «Η περιοχή που περιβάλλει το τέμενος ήταν παλαιότερα νεκροταφείο, άρα δεν είναι αφύσικη η ανακάλυψη μιας σορού», δήλωσε ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του τεμένους.


Ο Ρεζά Σαχ Παχλεβί κατά την ενθρόνισή του (Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia)

Το θέμα, ωστόσο, προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το μαυσωλείο του Ρεζά Σαχ όχι μόνον καταστράφηκε, αλλά ανασκάφηκε μάταια με την ελπίδα να βρουν τα οστά του. Και τώρα να τος που εμφανίστηκε! Θεέ μου!», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.


Ο Ρεζά Παχλεβί (Φωτογραφία αρχείου: Wikipedia)

Η δυναστεία των Παχλεβί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την ιρανική ηγεσία καθώς υπάρχουν φόβοι για την αυξανόμενη δημοτικότητά τους μεταξύ των νέων που δεν έχουν μνήμες από την επανάσταση και το παλαιό καθεστώς, ειδικά σε μια περίοδο που αναβιώνει ο περσικός εθνικισμός με εκδηλώσεις σεβασμού στον προ-ισλαμικό πολιτισμό της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια οι Αρχές ήγειραν εμπόδια σε εκδηλώσεις προς τιμήν του αρχαίου Πέρση βασιλιά Κύρου στον τύμβο του στο νότιο Ιράν και συνέλαβαν τους διοργανωτές.

Ο Ρεζά Παχλεβί, εγγονός του μονάρχη που ετάφη στη νότια Τεχεράνη, παραμένει εξόριστος και υποστήριξε τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν το Ιράν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πηγή: Μυστήριο με μούμια που βρέθηκε -Πιθανότατα ανήκει στον Σάχη της Περσίας [εικόνες] | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου