12 Μαΐου, 2018

Προσκυνηματικο ταξίδι στα αγιασμενα και αιματοβαμμενα χώματα της Ιωνικης Γης

Μυσταγωγία! Δέος! Συγκίνηση! Κατάνυξη! 
Το προσκυνηματικο ταξίδι στα αγιασμενα και αιματοβαμμενα χώματα της Ιωνικης Γης θα μείνει για πάντα ανεξίτηλο στην καρδιά μου, στην ψυχή μου και στο μυαλό μου!
Η επίσημη πρόσκληση που μου απέστειλε γραπτώς το Νοέμβριο του 2017 ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος να συνοδεύσω με τον Ελληνικό Βυζαντινό μου Χορό "Οι Δομέστικοι" τα βήματα της ΑΘΠ του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και να ψάλλω στις Ιερές Ακολουθίες στη Σμύρνη, την Έφεσο, τον Κιρκιντζε και τη Μενεμένη, ομού με την ΑΘΜ τον Παπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, φάνταζε από την αρχή ως κάτι ξεχωριστό και μοναδικό.
Είναι όμως άλλο πράγμα να φαντάζεται κανείς κι άλλο να βιώνει ιστορικές και ανεπανάληπτες στιγμές.
Σίγουρα το γεγονός της πρόσκαιρης-ευτυχώς-ασθενειας του Πατριάρχου του Γένους μας, που Του στέρησε το Προσκύνημα και σε μας στέρησε την ευκαιρία να λάβουμε από κοντά τις Πατριαρχικες ευχές και ευλογίες Του, μας λύπησε όλους.
Ήταν όμως διάχυτη η αίσθηση ότι το πνεύμα του Παναγιωτατου ήταν διαρκώς μαζί μας.
Η Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στα ερείπια της πανηγυρίζουσας παλαιοχριστιανικης Βασιλικής Εκκλησίας που έχτισε τον 6ο αι. μ. Χ. ο Ιουστινιανος πάνω στον Τάφο του Ευαγγελιστου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, είναι για μένα προσωπικά από τις κορυφαίες στιγμές της ιεροψαλτικης μου πορείας. Ο Προκαθημενος της δευτεροθρονης των Αλεξανδρεων Εκκλησίας, συλλειτουργησε με τον Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο Bartholomew Samaras και με τον Σε Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιο.
Στο τέλος της ιστορικής αυτής λατρευτικής συντάξεως, στο δεύτερο μεγαλύτερο από τουριστικής κίνησης χώρο της Τουρκίας, μετά την Αγια Σοφια στην Κωνσταντινούπολη, έγινε η Χειροθεσια σε Άρχοντα Ακτουαριο του Ιατρού Κωνσταντίνου Τρομπουκη.
Προηγήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα 5 και την Κυριακή το πρωί 6 Μαΐου, οι πανηγυρικες Ιερές Ακολουθίες της Σαμαρειτιδος στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην πανέμορφη και χιλιοτραγουδισμενη Σμύρνη, όπου προεξηρχε ο λογιωτατος Ποιμεναρχης και αναστηλωτης της των Σμυρναιων Εκκλησίας, Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας η ελαχιστοτητα μου, έδωσε στο κατάμεστο Θέατρο Izmir Sanat της Σμύρνης, τη μουσικοχορευτικη παράσταση "Ξενιτεμένο μου πουλί", που διοργάνωσε ο Πνευματικος και Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ρωμιων Σμυρνης με τον άξιο Πρόεδρο του Yorgo Teodoridis, την ακούραστη Αντιπρόεδρο του Teodora Hacudi αλλά και όλα τα μέλη του ΔΣ.
Θέλω να συγχαρώ για το όμορφο παίξιμο τους τον Nikos Dermentzis στην κιθάρα, τη Stella Tsiotsiou Papaemmanouil στο βιολοντσέλο, τον Jim Stefoulis στο πιάνο, την Katerina Teterina στο πιάνο και στο χορό μαζί με τον Ιβάν Γιεγκορωφ. Θερμά συγχαρητήρια και στα μέλη της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας που συνόδευσαν την αποστολή και συμμετείχαν στη συναυλία.
Ξεχωριστή στιγμή της παράστασης, η συμμετοχή στο τελευταίο μέρος της Χορωδίας των μαθητών του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου Κωνσταντινουπολεως με Διευθυντή τον εκλεκτό μου φίλο, τον δραστηριο και δημιουργικό Giannis Demirtzoglou. 
Για τα μέλη του ΕΒΧ "ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ" ό,τι κι αν πω θα είναι λίγο. Είμαι περήφανος για όλους σας. Η συνέπεια σας είναι υποδειγματικη και το μεράκι σας μοναδικό. Άλλη μια χρυσή σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της Ιστορίας μας στα πνευματικά και πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. 
Την Τρίτη το απόγευμα τελέστηκε Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον πανέμορφο Κιρκιντζε, το χωριό της Διδους Σωτηρίου που έγραψε τα "Ματωμένα Χώματα".
Το ξεχωριστό αυτό οδοιπορικο στη Γη της Ιωνίας ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 9 Μαΐου, με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μενεμένη όπου έγινε και η Τελετή Ενθρονισεως του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτη Βρυουλων κ. Παντελεήμονος. Τα Βουρλα, η παρτίδα του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, απόκτησαν και πάλι Δεσπότη μετά το 1922 χάρη στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Παρόντες σ αυτό το ξεχωριστό προσκυνηματικο ταξίδι ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Θεοφιλεστατος Επίσκοπος Κορωνειας κ. Παντελεήμων, η Βουλευτής του ΣΎΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Αρχων του Οικουμενικου Πατριαρχειου George Kalantzis, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των Αρχόντων Οφφικιαλων του Πατριαρχειου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Καθηγητής Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος του Παμμικρασιατικου Συλλόγου Δράμας Latsistalis Nikos Drama, πλήθος κληρικών και λαϊκών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Ανυπολογιστης αξίας για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής, η συμβολή του Πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Πέτρου Μαυροειδή και της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Σμύρνη κυρίας Argyro Papoulia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου