28 Οκτωβρίου, 2018

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ 1941 -Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ "ΟΧΙ" !


ΟΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΜΑΧΟΝΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ! 
---------------------------------------------------------------------
ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ = ΦΑΣΙΣΜΟΣ !!
-----------------------------------------------------------------------

  Το 1945 οταν πρωθυπουργος της χώρας ηταν ο Στρατηγός Πλαστήρας και εν μέσω των Δεκεμβριανών , η εφημ ."ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΙΜΑ" (5/4/1945) δημοσίευσε Επιστολή του "Μαύρου Καβαλλάρη" προς τον Π.Μεταξά ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΙΣΥ (οπου ειχε την εδρα της η φιλοναζιστική γαλλική κυβερνηση του Πεταιν) με ημερομηνία 16-ΙΟΥΛΙΟΥ-1941 , οπου μεταξύ άλλων ο ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ εγραφε : " Ο ΑΝΙΣΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΜΙΑΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΟΠΩΣ Η ΙΤΑΛΙΑ ΠΡΟΕΚΛΗΘΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ. ΠΑΡΑ ΤΑΣ ΤΟΠΙΚΑΣ ΝΙΚΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑΝ ΠΡΟΗΣΘΑΝΟΜΗΝ ΤΑΣ ΟΛΕΘΡΙΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΜΙΑΣ ΑΣΤΟΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΕΚ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ ΙΚΑΝΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. ΠΕΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1940 ΕΙΧΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕΝ ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΕΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΙΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ. ΕΚΑΜΑ Ο,ΤΙ ΗΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ ΟΠΩΣ ΕΠΩΦΕΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΤΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ. ΠΡΟΣΕΚΡΟΥΣΑ ΟΜΩΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΜΕΤΑΞΑ.." 
 Εκ του ολου κειμένου φαίνεται οτι ο Πλαστήρας ηταν οχι μονον εναντίον του ΟΧΙ και του Αγώνα στα Αλβανικα βουνά αλλά και κατά της μάχης στην Κρητη την οποίαν χαρακτήριζε παρακάτω στην ιδια επιστολή ως " ΑΣΚΟΠΟΝ ΠΑΡΑΤΑΣΙΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗΝ".. Μάλιστα αργότερα ,τον Σεπτεμβρη του '41 εστειλε τον εξ απορρήτων του Κ.ΠΥΡΟΜΑΓΛΟΥ στην Κατοχική Ελλάδα για να οργανώσει σχεδόν "φιλοαξονική" πολιτική , κομίζοντας επιστολές του - μια εξ αυτών και η επιμαχη προς τον πρέσβη στο Βισύ- απογοητεύοντας τον Ζέρβα ο οποιος προόριζε τον Πλαστήρα για υπαρχηγό του στον ΕΔΕΣ.. (Ο Ν.Ζερβας βεβαίως αφου επεισε τον Πυρομάγλου εδειχνε οπου χρειαζόταν μισές και σε ακινδυνα αποσπασματα τις Επιστολες Πλαστήρα , και τελικά καταφερε και ιδρυσε τον ΕΔΕΣ επικαλούμενος τον "Μαυρο Καβαλλαρη" παρα τον ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟ του τελευταίου.. Βλ Σ.Γρηγοριάδη, Ιστορ.Συγχ.Ελλ.τ.1, σελ .156 κ.ε).
  Αφορμή για την εν λόγω επιστολή ηταν η μη ανανέωση του Διαβατηρίου του Πλαστήρα κατ εντολήν της Κυβερνησης Μεταξά. Εξ ου και ολο το μίσος του "Μαυρου Καβαλλάρη" κατά του Μεταξά και οι κατηγορίες του οτι οδηγησε την Χώρα στον ολεθρο πολεμώντας κατά των Ιταλογερμανών του Αξονα. 
Τονίζει μάλιστα οτι ο ιδιος πάντα εργαζόταν για την διευθέτηση της ελληνοϊταλικής διαφοράς με την μεσολάβηση των Γερμανων οι οποιοι δεν ηθελαν τη σύρραξη αλλά οδηγήθηκαν εκει τα πράγματα εξαιτίας της αδεξιότητας της ελλ.κυβέρνησης του "ΟΧΙ"... 
Τέλος ο Πλαστηρας αφήνει να αιωρειται η απειλή  οτι σε λίγο θα κατέχει ο ιδιος την εξουσία και εκεινος πιά θα μοιράζει διαβατήρια.. 
Γράφει απειλώντας :"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ ΟΛΩΝ.." Ολη η επίμαχη επιστολή ειναι μια κατηγορία κατά της Κυβέρνησης Μεταξά για το ΟΧΙ που ειπε στους Ιταλούς -συγκεκριμένα κατηγορεί τον Μεταξά ΟΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΣΟΛΙΝΙ- ενω κατηγορεί ως ΑΣΧΕΤΟΥΣ και τους Στρατιωτικούς Ηγέτες που οδηγησαν την χώρα στο Αλβανικό Επος , θεωρώντας το ως "ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ" οφειλόμενες μονον στην μαχητικότητα των απλών στρατιωτών.. 
 Βεβαια ιστορικώς η θέση αυτή υπέρ του Αξονος του Πλαστήρα ο οποίος ειχε εξοριστεί ( εξαιτίας του ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ το 1935) στην Νίκαια της Γαλλίας , εξηγείται λόγω των φανατικών ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΩΝ -αρα και ΑΝΤΙΑΓΓΛΙΚΩΝ - φρονημάτων του απορροια των πολιτικών παθών του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ της εποχής....
 Μισώντας τους Αγγλους και τον Βασιλια Γεώργιο ο Πλαστήρας ειχε " συμπαθήσει" τους Γερμανούς Ναζί.. Παρόμοιες ΑΝΤΙΑΓΓΛΙΚΕΣ θέσεις με αυτές του Πλαστήρα ειχαν και άλλοι αντιβασιλικοί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ Βενιζελικοί Αξιωματικοί οπως πχ ο ΓΟΝΑΤΑΣ , Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ. 

Ηταν λοιπόν μεγάλη τύχη ΤΟΤΕ για τη Χώρα που στην κυβέρνηση υπήρχε η Δικτατορία ΜΕΤΑΞΑ και κατεξοχήν ο Βασιλέας ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β' -ακραιφνής Αγγλόφιλος- και εν τέλει απέφυγε η Ελλάδα (αν την κυβερνούσαν ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΟΙ -ΑΝΤΙΑΓΓΛΟΙ) να βγει στον Πολεμο υπέρ του Αξονα δηλ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΧΑΜΕΝΩΝ διότι ουδετερότητα ηταν τοτε εν τοις πράγμασι ανέφικτη (για καθαρώς γεωπολιτικούς λόγους οπως θα δουμε παρακάτω).
   Γράφει στο ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του ο Μεταξάς οτι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διατηρήσει κάποια ουδετερότητα (παρά τις αοκνες προς τουτο προσπάθειες του) και τελικά τον Πολεμο θα τον κέρδιζαν πάλι οι δυνατοί στο ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ Σύμμαχοι (Αγγλία & ΗΠΑ) κι οχι οι ισχυροί στον Στρατό Ξηράς Γερμανοί. Υπο  αυτήν την εννοια η "Αγγλοφιλία" του Μεταξά ειχε αφετηρία τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας.
Γι αυτό ηδη απο το 1938 ετοίμαζε την χώρα για πολεμο (εξ ου κι η περίφημη Γραμμη Μεταξά). Πράγματι η ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ για την Ελλάδα ηταν μακροπροθεσμα ΑΝΕΦΙΚΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΕ ΣΕ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ επειδή : 
 1) Απο την Ανατ.Μακεδονία ηταν ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΕΣΤΙ βασική πηγή καυσίμων για την Βέρμαχτ (το Πλοέστι βρισκόταν ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ απο τα μακεδονικά αεροδρομια). Ετσι θαπρεπε να βρουν τροπο οι Γερμανοί να εξασφαλίσουν τουλάχιστον την Ανατολικη Μακεδονία και σε αυτό ηταν αναμενόμενο να προστρέξουν για βοήθεια στους παλαιούς συμμάχους τους κι επωφθαλμιούντες την Μακεδονια ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ. 
 2) Απο την άλλη μεριά οι Αγγλοι ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΝΑΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ χωρίς αμυνα για την υπεράσπιση των Ναυτικων τους Δυνάμεων στη Μεσόγειο. Ειναι σαφές δηλ οτι μια ουδετερη Ελλάδα σήμαινε μια ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ Ελλάδα κατα τα πρότυπα των δύο Ελλάδων του 1ου Παγκ. Πολέμου.. Κι αυτό που δεν ειχε αντιληφθει ο Πλαστήρας ( και οι άλλοι αντιβασιλικοί Βενιζελικοί) το ειχε διαβλέψει ήδη απο το 1938 ο Μεταξάς οπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους στις 30-Οκτ-40 εξηγώντας τους οτι δεν μπορούσε παρά να αρνηθει να συμμορφωθει στο Ιταλικό τελεσίγραφο. Το ΟΧΙ για τον Μεταξα και τον Βασιλεα Γεωργιο Β΄ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ . Η άλλη επιλογή ηταν ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ. 
 ΥΓ. 
Ολόκληρη η επίμαχη επιστολή Πλαστηρα υπάρχει στην "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ " ΤΟΥ ΣΟΛΩΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ (τ.4 , σελ.38 κ.εξ).
   Η δημοσίευση της Επιστολής ειχε ως συνέπεια την Πτώση της Κυβερνησης Πλαστήρα στις 7/4/1945 με κατηγορίες ..δωσιλογισμού. Πολλοί ειπαν τοτε οτι η Επιστολή (που ειχε "φτάσει" στα χέρια των Αγγλων μέσω πιθανώς κύκλων του Ζερβα ) δόθηκε απο αυτούς στις Εφημερίδες με στόχο την Πτώση ακριβώς του Πλαστήρα που δεν ηταν "υπάκουος" το '45 στην Αγγλική πολιτική η οποία επεδίωκε τοτε περιορισμό της ΡΩΣΙΚΗΣ (μέσω ΚΚΕ) επιρροής στην Ελλάδα.
https://diamantiskoutoulas.blogspot.com/2018/10/1941.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου