09 Νοεμβρίου, 2018

Η επιστολή του Μητροπολιτου Ευσταθιου ανησύχησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον οδήγησε στην άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας

Δημοσιεύτηκε στις 

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Όταν ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Μέγαρο Μαξίμου κανείς δεν ήξερε τί θα συμβεί. Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος φρόντισε τις προηγούμενες ημέρες να θολώσει τα νερά με τις περίφημες δηλώσεις του περί Γαλλικού, Γερμανικού ή Βελγικού μοντέλου. Όλοι περίμεναν ότι πάει να κουβεντιάσει για το Σύνταγμα και το …μοντέλο που θα επιλέξει η Κυβέρνηση για την Ελλάδα. Κανείς δεν ήξερε τί θα ακολουθήσει.
Κανείς πλην εκείνων που συμμετείχαν σε αυτές τις συνομιλίες τις προηγούμενες μέρες.
Ίσως γι’ αυτό ο Αρχιεπίσκοπος ένιωθε ισχυρός και σίγουρος για τις κινήσεις του αφού φρόντισε να μη μαθευτούν. Ήταν σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά.
Και δεν είχε  άδικο αφού όλοι σχεδόν οι Ιεράρχες, μέλη της Ιεραρχίας, αλλά και οι λεγόμενοι Συνοδικοί της μικρής Συνόδου δεν του φέρνουν ποτέ αντίρρηση στις όποιες επιδιώξεις του.
Είναι ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος από συστάσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος που δεν έχει εσωτερική αντιπολίτευση. Βέβαια άλλα λένε μπροστά του και άλλα πίσω του, αλλά στο τέλος λειτουργούν κατά το θέλημά του.
Αυτή η σιγουριά τον έκανε να μη θέλει να δεσμευτεί και να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία  για σύγκληση της Ιεραρχίας, προκειμένου να ενημερώσει τους Ιεράρχες  για τα διαδραματιζόμενα με όλες τις λεπτομέρειες.
Όταν μάλιστα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έξω από το Συνοδικό Μέγαρο για το πότε θα συγκαλέσει την Ιεραρχία, απάντησε ότι όχι σύντομα αλλά οπωσδήποτε προ των εορτών διότι πρέπει να ετοιμαστεί  το νομικό μέρος της συμφωνίας από την Κυβέρνηση για να έχει κάτι να πει και να ενημερώσει τους Ιεράρχες.
Ξαφνικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να συγκαλέσει την Ιεραρχία την Παρασκευή  6 Νοεμβρίου για μία ημέρα. Η απάντηση που δίνεται επισήμως από το περιβάλλον του είναι ότι το αποφάσισε αυτό για να βάλει τέλος σε αυτό το αλαλούμ των δηλώσεων και αντιδηλώσεων από τους Ιεράρχες και λοιπούς κληρικούς που αντιδρούν στα σχέδια αυτά.
Ανεπισήμως όμως, αυτό που έκανε τον Αρχιεπίσκοπο να αλλάξει γραμμή είναι μία επιστολή που έλαβε από τον σοβαρό, μετρημένο και σοφό Ιεράρχη της Σπάρτης, τον κ. Ευστάθιο -ο οποίος ως γνωστόν είχε θέσει υποψηφιότητα για Αρχιεπίσκοπος το 2008 και έχασε από τον κ. Ιερώνυμο. Ήταν τότε που οι λεγόμενοι Χριστοδουλικοί Ιεράρχες αντί να ψηφίσουν τον Ευστάθιο (όπως όλοι περίμεναν) ψήφισαν Ιερώνυμο. Αλλά και το προεκλογικό κλίμα πολώθηκε τότε  με βρώμικο τρόπο από συγκεκριμένα κέντρα παρα- εξουσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες  ο σοβαρός Ιεράρχης που αποδέχθηκε την εκλογή Ιερωνύμου με απαράμιλλο εκκλησιολογικό φρόνημα (και δεν οργάνωσε αντιπολίτευση όπως είχε κάνει ο Ιερώνυμος στον Μακαριστό Χριστόδουλο) φαίνεται ενοχλημένος από τις εξελίξεις και τη συμφωνία που πάει να περάσει και στόχο της έχει να εξοστρακίσει τον ιερό κλήρο από το ενιαίο μισθολόγιο της χώρας Τον έχει ενοχλήσει που όλα αυτά γίνονται ερήμην της Ιεραρχίας.
Γιαυτό και απέστειλε την αυστηρή αυτή  επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Στο κείμενο της επιστολής αυτής  εκφράζει με σκληρές λέξεις την διαφωνία του γι’ αυτή τη συμφωνία που προωθείται από τον Αρχιεπίσκοπο και τον πρωθυπουργό.
Το αυστηρό ύφος της  επιστολής και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ο ρηξικέλευθος Ιεράρχης  φαίνεται να προκάλεσαν ταραχή στον Αρχιεπίσκοπο και να τον ανησύχησαν, γι’ αυτό  και σπεύδει  να ορίσει την Ιεραρχία για τις 16 Νοεμβρίου.
Αναμένεται ότι η επιστολή αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες και θα καταλάβουμε επακριβώς τι ήταν αυτό που πείραξε τον Αρχιεπίσκοπο και τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση για άμεση σύγκληση της Ιεραρχίας.
ΠΗΓΗ:Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου