01 Ιανουαρίου, 2019

Ευρωπός Μακεδονιας ειναι η αρχικη πολη που εδωσε το Ονομα της σε Πολλες Αλλες Πολεις στην Μεση Ανατολη.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συντεταγμένες: 40°53′45″N 22°33′13″E
Ευρωπός





Ευρωπός
Χώρα Ελλάδα
Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία
Πληθυσμός 1 734
Ταχ. κωδ. 61007
Τηλ. κωδ. 2343


Ο Ευρωπός ή Εύρωπος βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, είναι κωμόπολη της περιφερειακής ενότητας νομού Κιλκίς και σε απόσταση σε απόσταση 44 χιλιομέτρων δυτικά από την πόλη του Κιλκίς.

Αποτελούσε οικισμό της άλλοτε επαρχίας Παιονίας και έδρα του πρώην ομώνυμου δήμου. Με την τελευταία διοικητική μεταρρύθμιση, αποτελεί δημοτική κοινότητα του δήμου Παιονίας. Έχει πραγματικό πληθυσμό 2.425 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

                           


         Ο Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ, γενάρχης της δυναστείας των Σελευκιδών

        Υπήρξε πατρίδα του ιδρυτού της δυναστείας των Σελευκιδών Σελεύκου Α΄ Νικάτορος,[1] στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σε ανάμνηση της μακεδονικής Ευρωπού, ο Σέλευκος ίδρυσε την Ευρωπό της Συρίας, την Ευρωπό σημερινό προάστιο της Τεχεράνης και την Ευρωπό της Μεσοποταμίας. 
Στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής έχει βρεθεί και ο μοναδικός στην Μακεδονία κούρος που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ   ΕΥΡΗΜΑΤΑ   ΣΤ(Η)ΟΝ ΕΥΡΩΠΟ   ΠΑΙΟΝΙΑΣ.


Ευρωπός, πόλις Mακεδονίας, από Ευρωπού του Μακεδόνος και Ωρειθυίας της Κέκροπος.

Τα αρχαιότερα λείψανα κατοίκησης της αρχαίας Ευρωπού εντοπίζονται στο κέντρο του σημερινού χωριού, στον προϊστορικό οικισμό που έχει τη μορφή τούμπας. 
Παρά την έλλειψη ανασκαφής, τα διάσπαρτα όστρακα αγγείων αποδεικνύουν μια πρώιμη ανταλλαγή στον τομέα του εμπορίου με τη νότια Ελλάδα, όπως μαρτυρεί και ο αρχαϊκός Κούρος που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Κιλκίς.

Φαίνεται ότι η Ευρωπός στη διάρκεια του 5ου-4ου αιώνα ήταν από τα πλέον αναπτυγμένα και σε δεσπόζουσα θέση πολίσματα.
 Για το λόγο αυτό ο Θραξ εισβολέας βασιλιας  Σιτάλκης κατέβαλε προσπάθεια να την εκπορθήσει. 
Τα τεράστια πιθάρια που αποκαλύφθηκαν σε κάθε οικιακό χώρο μαρτυρούν την οικονομική της ευμάρεια και την αφθονία των προϊόντων της γης της.

Η έρευνα των νεκροταφείων μας δίνει απτά την κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής. 
Η αποκάλυψη μιας συστάδας τάφων, ενός μακεδονικού, ενός κιβωτιόσχημου και μιας θήκης, με χρυσά κτερίσματα αποδεικνύει την ύπαρξη εταίρων στην κοινωνία της Ευρωπού.
 Τα ευρήματα των απλών κεραμοσκεπών τάφων αποδεικνύουν την ομοιογένεια των ταφικών εθίμων και πρακτικών με ολόκληρη την υπόλοιπη Μακεδονία και το κοινό πολιτισμικό επίπεδο. 
Στα χρόνια των Ρωμαίων, η αλματώδης ανάπτυξη της πόλης είναι έκδηλη στα ταφικά της μνημεία. Από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα είναι οι καμαροσκέπαστοι υπόγειοι μονοθάλαμοι ή διθάλαμοι τάφοι με οικογενειακό χαρακτήρα.

Η ακρόπολη σταδιακά ερημώνεται κατά τον 5ο και τις αρχές του 6ου αιώνα, και σε μεγάλα τμήματά της εγκαθίστανται κεραμείς με τα εργαστήριά τους.

Με την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου η Ευρωπός  θα μπορεί δικαιωματικά να νιώθει περήφανη για το επίθετο «Ευρωπαίος», το οποίο δάνεισε στην Ενωμένη Ευρώπη η ομώνυμη προκάτοχός της.
.

Κοντά στη σύγχρονη κωμόπολη του Ευρωπού,  βρίσκεται η αρχαία Ευρωπός, μια από τις πλέον αναπτυγμένες πόλεις της Βοττιαίας, που προσαρτήθηκε στο κράτος των Aργεαδών Mακεδόνων στα τέλη του 6ου αιώνα π.X. 
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ευρωπού
Eπιγραφές μαρτυρούν την ύπαρξη ιερού της Άρτεμης, ενώ από τις πηγές γνωρίζουμε ότι η πόλη είχε τον 5ο αιώνα π.X. ισχυρό τείχος. 
Εύρημα από την αρχαία Ευρωπό
Το εντυπωσιακότερο από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της αρχαίας πόλης (επιτύμβιες στήλες, επιγραφές, νομίσματα κ.ά.) είναι ο γνωστός αρχαϊκός κούρος (άγαλμα νέου του τέλους του 6ου αιώνα π.Χ., έργο κυκλαδικού εργαστηρίου), που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Κιλκίς.
Βαγγέλης Στεργιόπουλος.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο Κούρος του Ευρωπού ήταν «επιτάφιο σήμα», ενός επιφανούς πολίτη, ντόπιου ή και αποίκου από τη Νότια Ελλάδα, εγκαταστημένου στην αρχαία πόλη. Η ανεύρεση του στην περιοχή φανερώνει τις εμπορικές και κοινωνικο-οικονομικές σχέσεις του Ευρωπού με τις υπόλοιπες Ελληνικές πόλεις. Η θεωρία αυτή ενισχύεται από τα όστρακα (κομμάτια αγγείων) κορινθιακής ή αττικής μελανόμορφης και ερυθρόμορφης εισαγμένης κεραμικής που αποκάλυψε η ανασκαφική έρευνα.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου