16 Ιανουαρίου, 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΦΩΒΡΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΔΡΑΜΑ

Αποκλειστική συνέντευξη της Αγίας Γερόντισσας στον Νίκο Τσαντίρη και το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE - Εκείνα τα μέρη λέγονται Σκόπια... Αυτά τα μέρη λέγονται Μακεδονία. Πέρασε περίπου ενάμιση χρόνος από τον Σεπτέμβρη του 2017 όταν γράψαμε για την “Καλόγρια της Αγάπης”, την υπέργηρη Φεβρωνία, στην Θεσσαλονίκη. Αν και υπέργηρη και με κλονισμένη υγεία αυτό που μας είχε έκανε εντύπωση τότε ήτανε αυτό το πάθος για έμπρακτη αλληλοβοήθεια, αυτή η απόλυτη και ακούραστη Αγάπη της για τον συνάνθρωπό της, για όσους έχουν ανάγκη είτε υλική είτε και πνευματική.
Το αφιέρωμα εκείνο είχε συγκινήσει πάρα πολλούς συνανθρώπους μας, το ενδιαφέρον τους ήτανε πρωτόγνωρο και έκτοτε η Καλόγρια της Αγάπης, έχει μία θέση στην καρδιά μας, στην ψυχή μας αλλά και στην προσευχή μας.
Προσπαθήσαμε να την συναντήσουμε και πάλι όμως όπως και την προηγούμενη φορά έτσι και τώρα μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες δέχτηκε να μας συναντήσει όχι γιατί δεν έχει χρόνο αλλά γιατί η σεμνότητα και η ταπεινότητα που την χαρακτηρίζει είναι ζωτικά στοιχεία της ζωής της, μιάς ζωής που θυμίζει βίους οσιακούς.
Συναντηθήκαμε στο μικρό, απόλυτα λιτό και ακατάστατο σπίτι της στην Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα, μας άνοιξε την πόρτα και αμέσως κατευθύνθηκε στην άκρη του στενού χολ, στην κουζίνα από όπου πήρε ενα πιατάκι με κεράσματα και μου έκανε νεύμα να προχωρήσω στο σαλονάκι. Καθίσαμε σε έναν καναπέ…εδώ κοιμάμαι, μου λέει, Δόξα το Θεό…
Αρχίσαμε να μιλάμε νιώθοντας άβολα όσο και αμήχανα ακούγοντας τα λόγια της, λόγια μεστά γεμάτα ουσία, Αγάπη αλλά και λόγια Ελπίδας.
Ακου μου λέει:
Σήμερα, στίς μέρες μας η έννοια της Αγάπης και της Αλληλοβοήθειας στον συνάνθρωπό μας είναι έννοιες που μόνο σε αυτές μπορούμε να βασιστούμε, μόνο σε αυτές πρέπει να στηριχτούμε ώς άνθρωποι να ξεπεράσουμε κάθε θλίψη κάθε αρρώστια κάθε πρόκληση και κάθε δυσκολία της ζωής μας.
Άλλωστε αυτές οι έννοιες δεν είναι ό ίδιος ο Θεός? Η ίδια η Πίστη μας?
Ο Αγιος Παίσιος δεν μας είπε ότι όσο δίνουμε Αγάπη τόσο αυτή πολαπλασιάζεται?
Και βέβαια η Αγάπη και η Αλληλοβοήθεια να είναι σε πράξεις από όλους μας, από όλους και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι πράξεις γίνονται απο ανθρώπους δίχως μεγάλη ευκολία, από το υστέρημά τους και αυτό είναι το μεγαλειώδες, αυτό είναι η απόλυτη ένδειξη της Αγάπης που έχουν μέσα τους.
Λόγια καθηλωτικά.
Γερόντισσα, πως είναι η υγεία σου?
Δόξα το Θεό.
Εχω προβλήματα όπως κάθε μεγάλος σε ηλικία άνθρωπος, ο Θεός όμως, να ναι δίπλα σε όλα τον Κόσμο, με βοηθά.
Δεν κάθομαι, ότι έκανα το κάνω κάπως βραδύτερα βέβαια αλλά το κάνω και αυτό νομίζω μαζί με την Αγάπη του κόσμου που εισπράττω και την παρουσία του Θεού, μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να το κάνω. Δόξα το Θεό!
Γερόντισσα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και νιώθουμε ότι υπάρχει ένας κατατρεγμός για την Εκκλησία μας.
Η εκκλησία και η Πίστη μας απο την εποχή που ο Χριστός δίδαξε, απο εκείνα τα χρόνια δέχεται πιέσεις και διωγμούς.
Στα χρόνια που πέρασαν οι διωγμοί αυτοί άλλαξαν μορφή, δεν θέλουν να δημιουργήσουν Μάρτυρες αλλά να απαξιώσουν την Εκκλησία μας στα μάτια και στην συνείδηση του κόσμου.
Όσο όμως κατατρέχουν την Εκκλησία και την Πίστη μας τόσο αυτη ενδυναμώνει. Λένε για την τεράστια περιουσία της Εκκλησίας. Που την είδανε? Η εκκλησία ότι είχε, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της το παραχώρησε στο Κράτος μας. Αυτό τι έκανε, πώς αξιοποίησε αυτη την μεγάλη περιουσία?
Σε ποιά χέρια σήμερα βρίσκεται? Κανείς δεν ξέρει και μιλάνε για την περιουσία..δεν γνωρίζουν.
Γερόντισσα η Εκκλησία τα τελευταία ειδικά χρόνια κάνει σπουδαίο κοινωνικό έργο.
Μέχρι και οι πολιτικοί το αναγνώρισαν, αυτοί που την κατατρέχουν, ότι κάνει μεγάλο και σημαντικό έργο σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.
Τα συσσίτια, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα ιατρεία τα παντοπωλεία πόσους ανθρώπους αδύναμους οικονομικά αυτά τα χρόνια έχουν βοηθήσει, πάρα πολλούς, χιλιάδες.
Κανένας Παπάς δεν βγαίνει στον άμβωνα να πεί για την ενορία του κάνω αυτό κάνω εκείνο κτλπ. Δεν έχει νόημα να λέει και να διαφημίζει η Εκκλησία τι κάνει.
Όμως κάνει πολλά και αυτά τα πολλά ξέρετε πάλι από την συμβολή και την βοήθεια του Κόσμου προέρχεται. Από εκεί, από τα κεράκια και τις δωρεές του απλού κόσμου η Εκκλησία έχει την δύναμη να κάνει αυτό το κοινωνικό της έργο.
Γερόντισσα κατάγεσαι από την Δράμα, μια περιοχή της Μακεδονίας. Το ζήτημα των ημερών είναι το λεγόμενο Μακεδονικό.
Γεννήθηκα στην Δράμα ναι. Μια ζωή ξέρω ότι εκείνα τα μέρη λέγονται Σκόπια, έτσι τα έμαθα έτσι τα έλεγαν και οι προπαππούδες μας.
Τώρα λένε ότι θα τα ονομάσουν Βόρεια Μακεδονία και η γλώσσα τους που όλοι ξέρουν ότι είναι Σλάβικα θα λέγονται Μακεδονικά με Σλαβική προέλευση.
Λένε οτι ξένοι μας πιέζουν να κάνουμε αυτή την συμφωνία. Αν εκείνοι λοιπόν θα λέγονται ΒορειοΜακεδόνες εμείς πώς θα λεγόμαστε? Νοτιομακεδόνες?
Και άν κάποια στιγμή οι ξένοι σκεφτούν να ενώσουν την Βόρεια με την Νότια Μακεδονία?
Η πρωτεύουσα θα είναι τα Σκόπια ή η Θεσσαλονίκη? Επικίνδυνα πράγματα, βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας…
Τι να πώ? Ο Θεός να συγχωρέσει αυτούς που θα δεχτούν κάτι τέτοιο γιατί μεγάλες συμφορές θα μας βρουν στα χρόνια που έρχονται. Δεν είναι πράματα, αυτά είναι Εφιάλτης!
Η χώρα μας, αυτή η κατατρεγμένη και πολύπαθη χώρα έχει πάρει λάθος δρόμο.
Απομακρύνθηκε από την παράδοσή της, από τον Θεό. Αυτή η Χώρα χρειάζεται Αγάπη, χρειάζεται ανθρώπους να την κυβερνούν με Αγάπη για την Πατρίδα, με Αγάπη για τους Ανθρώπους της και με Αγάπη για τον Θεό.
Αυτό χρειάζεται. Πρέπει να προσέξουμε με αυτό το θέμα.
Η συζήτησή μας κόβεται πολύ συχνά από τα τηλέφωνα που την καλούν…
Δεν έχουμε χρόνο μας λέει με χαμόγελο, σηκώνεται με ζηλευτή και νεανική ευλυγισία και η φιγούρα της χάνεται στο μικρό κουζινάκι.
Περνώντας από το μικρό χολ δεν ήτανε δυνατόν να μήν προσέξουμε τις στοίβες με τα ταπεράκια γεύματα. Βιαστικά άρχισε να τα βάζει σε σακούλες..
Μας ευχαρίστησε, μας έδωσε την Ευχή της και εμείς την βάλαμε περισσότερο βαθιά στη Προσευχή μας.
Ο θεός να την δίνει δύναμη και Υγεία.
φεβρωνία μοναχή
φεβρωνία μοναχή 2019 καλόγρια της αγάπης
φεβρωνία μοναχή 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου