10 Σεπτεμβρίου, 2019

Ο Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων εκπλήρωσε το «ιερό τάμα» του, στην Παναγία τη Βουρλιώτισσα.

ΜΙΑ  ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΉ  ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ! ΜΑΚΑΡΙ Ο ΘΕΟΣ  ΝΑ  ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΣΕΙ!

Δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 από Angel


https://www.exapsalmos.gr/2019/09/09/
Ο Άγιος Θεός πάντα μας εκπλήσσει με το άπειρο έλεός του!

Μία ξεχωριστή ευλογία επεφύλαξε στην μακροχρόνια διακονία του για τον Σεβ. Μητροπολίτη Βρυούλων Παντελεήμονα τον από Θεουπόλεως.
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, μετά από τόσα χρόνια προσφοράς και αφοσιώσεως στην Εκκλησία, τον εξέλεξε Μητροπολίτη της μαρτυρικής και ιστορικής Μητροπόλεως Βρυούλων, τα γνωστά Βουρλά- Κλαζομενές της Ερυθραίας στην Μικρά Ασία.

Και ο ακούραστος Γέρων Ιεράρχης δεν έμεινε στην εκλογή, ούτε κάθισε αναπαυτικά στην Αρχιερατική πολυθρόνα επειδή έγινε εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου!
Αντιθέτως, παρά τα χρόνια του,ανασκουμπώθηκε και ανέλαβε αμέσως δράση και εργασία!
Από την εκλογή του σε Μητροπολίτη Βρυούλων τον Ιανουάριο του 2018, επισκέφθηκε την επαρχία του πολλές φορές και μάλιστα οδικώς, απ´άκρου εις άκρον. Πήγε και την γύρισε και έμεινε και εμνήσθη ημερών αρχαίων, τότε που έσφυζε από ζωή και Ελληνισμό.
Τώρα πήγε και βρήκε μόνο τους ερειπωμένους χώρους που κληρονόμησε.
Ερείπια που με κάθε τρόπο μαρτυρούν την ιστορία τους, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν και να μας διηγηθούν τα όσα είδαν και έζησαν στα πέτρινα χρόνια της καταστροφής και του διωγμού. Εκεί που κατοικούσαν κάποτε χιλιάδες Έλληνες ορθόδοξοι, δεν υπάρχει πια κανείς.
Ένας κατεστραμμένος ναός στη Σκάλα των Βρυούλων, χαρακτηρισμένος ως σχολικό κτίριο,αποτελεί το μεσότοιχο που θα μας συνδέει με εκείνη την εποχή.
Ηδη ο Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων άρχισε προσπάθειες να του παραχωρηθεί από την εκεί δημοτική αρχή, έστω και ως λατρευτικός χώρος.

Οδηγός του σε κάθε ταξίδι του στην ευλογημένη επαρχία του , όπως ο ίδιος λέγει σε κάθε αναφορά του, ήταν πάντα η Παναγία η Βουρλιώτισσα και οι δύο Νεομάρτυρες τοπικοί Αγιοι Νεκτάριος και Μιχαήλ.
Αυτοί του δίνουν τη δύναμη να ολοκληρώσει αυτό που του ενεπιστεύθη η Μητέρα Εκκλησία.
Από την πρώτη στιγμή που πάτησε τα Αγιασμένα και μαρτυρικά αυτά χώματα έδωσε μίαν υπόσχεση στην Αρχιερατική του συνείδηση: να ξαναπάει στην προγονική της εστία την Αγία Εικόνα της Παναγίας των Βρυούλων και των δύο Αγίων Νεομαρτύρων Νεκταρίου και Μιχαήλ. Και να τον αξιώσει ο Θεός να ξανανάψει την ακοίμητη καντήλα μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και των Αγίων μας και να προσευχηθεί για τις ψυχές όλων εκείνων που άφησαν τα κόκαλά τους στον τόπο αυτό. Αυτό ήταν το τάμα του!
Και εκπλήρωσε την υπόσχεση και το τάμα του στην Παναγία.
Με την βοήθεια του Αγίου Θεού, της Παναγίας των Βρυούλων, των τοπικών Αγίων, αλλά και όσων κληρικών και λαϊκών παρακινήθηκαν από την ευαισθησία και τον ζήλο που επέδειξε ο «γέρων» Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων, η Μητρόπολη Βρυούλων απέκτησε κιόλας τον δικό της χώρο.
Μέσα σε ενάμιση χρόνο ο «γέρων» Αρχιερεύς Παντελεήμων, έπραξε όσα δεν πράττουν οι καλομαθημένοι και αναπαυμένοι στο ντιβάνι της Αρχιερωσύνης νέοι Ιεράρχες.
Η Μητρόπολη Βρυούλων όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες απέκτησε τον ιδιόκτητο χώρο της, το Επισκοπείο της. Το ισόγειο του κτιρίου θα μετατραπεί σε Ιερό Παρεκκλήσιο εις το όνομα της Παναγίας μας και των δύο τοπικών νεομαρτύρων.
Σε αυτό το χώρο εναποθέτησε το αντίγραφο της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας των Βρυούλων καθώς και των Αγίων Νεκταρίου και Μιχαήλ.
Έμπροσθεν των ιερών εικόνων θα ανάβει πάντα το ακοίμητο καντήλι τους για ζώντες και νεκρούς.
Το κτίριο είναι ιδιόκτητο και αποτελεί την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Βρυούλων.
Το επόμενο βήμα είναι η επισκευή του ναού του Αγίου Νεκταρίου στη Σκάλα Βουρλών! Με την φόρα που πήρε ο Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων είναι βέβαιο ότι θα το πετύχει κι αυτό.
Στις φωτογραφίες εικονίζεται το Επισκοπείο και στο ισόγειο ο υπό διαμόρφωση χώρος λατρείας, το ιερό Θυσιαστήριο στα Βουρλά.
Η αρχή έγινε. Η εικόνα της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης ξαναγύρισε στα Βουρλά, στον τόπο που υπήρχε πριν την καταστροφή και τον διωγμό των ελληνορθοδόξων το 1922.
Να ευχηθούμε η προσπάθεια του Γέροντος Αρχιερέως να στεφθεί από επιτυχία και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τους νεώτερους Ιεράρχες.
Είναι σημαντικό ,μέσα σε ένα απόλυτο τουρκικό τοπίο να υπάρχει το Επισκοπείο Βρυούλων, προς δόξαν Θεού και καύχημα του βασανισμένου Οικουμενικού Θρόνου.
Σ.Μ.ΤΖ.

Το ιδιόκτητο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βρυούλων


Το υπό διαμόρφωση Παρεκκλήσιο στο ισόγειο του κτιρίου.Ο Σεβ. Βρυούλων Παντελεήμων μπροστά στης εικόνες της Παναγίας των Βρυούλων και των Νεομαρτύρων Νεκταρίου και Μιχαήλ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου