26 Νοεμβρίου, 2019

Να πιστεύουμε στις «μεταθανάτιες εμπειρίες»;

Να πιστεύουμε στις μεταθανάτιες εμπειρίες; Πολλές φορές κυκλοφορούν ιστορίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου και μιλούν για εμπειρίες ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι ενόσω βρίσκονταν σωματικά στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου βίωσαν μία υπερφυσική εμπειρία. Λένε ότι είδαν, άκουσαν, γεύτηκαν προσωρινά κάτι από την επόμενη ζωή και επανήλθαν- προσωρινά και πάλι-. Άλλοι μιλούν για ευχάριστα και άλλοι για δυσάρεστα έως και φρικιαστικά σκηνικά. Είναι αληθινά; πρόκειται για θαύματα; τι λεει η εκκλησία σχετικά; γίνεται ο Θεός να επιτρέψει να γευτεί καποιος μεταθανάτια εμπειρία και να ξαναζήσει ανθρωπίνως; και αν όντως υφίσταται, δεν είναι αδικία για την τεράστια πλειονότητα που μπορεί να πιστεύει ή να οραματίζεται την μεταθανάτια ζωή χωρίς όμως ακριβώς να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς θα βιώσει;

Η απάντηση της ιστοσελίδας μας:

Στη Δυτική Ευρώπη και στην Αμερική, έχουν πράγματι κυκλοφορήσει διάφορα βιβλία που αναφέρονται στις μεταθανάτιες εμπειρίες. Δηλαδή στο τι αποκάλυψαν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι κλινικά ήταν νεκροί και μετά από κάμποση ώρα επανήλθαν στη ζωή.
Σε όλες αυτές τις μεταθανάτιες εμπειρίες που αποκαλύπτουν τι συνέβη μετά το θάνατό τους συμφωνούν στο ότι βλέπουν ένα λαμπρό φως, αισθάνονται μια μακαριότητα. Συναντούν ένα φωτεινό ον που εκπέμπει αγάπη και τους κάνει παρόμοιες ερωτήσεις του τύπου: «Αν είναι έτοιμοι να πεθάνουν», «Τι μπορούν να δείξουν από όσα έκαναν στη ζωή τους», «Τι σημαντικό έκαναν στη ζωή τους», όχι με σκοπό όμως να κριθούν, να κατηγορηθούν και να καταδικαστούν, αλλά απλώς για να αξιολογήσουν τη ζωή τους.Όσοι είχαν τέτοιες εμπειρίες θανάτου, γύρισαν στη ζωή με καινούργιες αντιλήψεις κι απόψεις για το θάνατο. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι μετά από τέτοια εμπειρία απέκτησαν χαρίσματα που δεν είχαν προηγουμένως.
Υπάρχει κάτι το αξιοπρόσεκτο σε όλες αυτές τις μεταθανάτιες εμπειρίες. Ποιο είναι αυτό; Το ότι απουσιάζουν όλες οι παραδοσιακές αντιλήψεις για την τιμωρία που περιμένει στην άλλη ζωή όσους επιμένουν πεισματικά στην αμαρτία.
Αυτά όσον αφορά στις εμπειρίες που είχαν άνθρωποι που ανήκουν όχι στον ορθόδοξο χώρο, αλλά είναι είτε καθολικοί ή προτεστάντες, είτε ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με εκκλησία.
Τι συμβαίνει τώρα στον ορθόδοξο χώρο;
Μεταθανάτιες εμπειρίες που συνέβησαν σε διάφορους ανθρώπους αναφέρουν και Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Τέτοια περιστατικά μας διασώζει ο άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος ή διασώζονται σε βίους Αγίων. Βέβαια είναι λιγότερα και έχουν πολλές διαφορές από αυτά που βίωσαν άνθρωποι που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σε όλες τις μεταθανάτιες εμπειρίες που βίωσαν όσοι ανήκουν στο χώρο της Ορθοδοξίας ομολογούν ότι φοβεροί δαίμονες προσπαθούν να αρπάξουν την ψυχή τους και να τη ρίξουν στον Άδη, ο φύλακας άγγελός τους προσπαθεί να τους προστατέψει από τα χέρια των δαιμόνων. Βλέπουν επίσης τις τιμωρίες του Άδη, αλλά η θέση τους ελαφρύνεται παρά την πίεση που τους ασκούν οι δαίμονες ώστε να τους κερδίσουν, αν έκαναν κάποιο αγαθό έργο στη ζωή τους.
Δεν συνεπάγεται ότι όποιος έχει τέτοιες εμπειρίες θα σωθεί κιόλας. Όπως αναφέρει ο άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, υπήρξε άνθρωπος που είχε μια τέτοια εμπειρία, αλλά όμως δεν είχε διορθώσει έπειτα τη ζωή του. Αναφέρει επίσης ο Άγιος πως «Οι τιμωρίες του Άδη, όταν αποκαλύπτονται, συνιστούν αρχή βοηθείας, ενώ για άλλους τεκμήριο καταδίκης. Επομένως οι πρώτοι βλέπουν τα δεινά για να φυλαχθούν από αυτά, ενώ οι άλλοι που δεν μετανοούν και δεν αλλάζουν ζωή κολάζονται περισσότερο».
Από τα διάφορα περιστατικά που διασώζονται στον ορθόδοξο χώρο γίνεται ολοφάνερη η ουσιαστική διαφορά που έχουμε με τις εμπειρίες σε άλλους χώρους εκτός Ορθοδοξίας, ότι μετά το θάνατο θα ακολουθήσει η κρίση όλων όσων κάναμε. Αυτή η αλήθεια είναι καταγεγραμμένη και στην Καινή Διαθήκη (Μτθ. κε΄), την υπογραμμίζουν και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας στη διδασκαλία τους, ο Μέγας Αντώνιος, ο Αββάς Ησαΐας κ.ά..
Στο ερώτημα αν είναι αδικία για όσους δεν έχουν τέτοια εμπειρία, αρκούμαστε να υπογραμμίσουμε πως όσα χρειάζεται να ξέρουμε για όλα όσα αφορούν τη σωτηρία της ψυχής μας περιέχονται στην Αγία Γραφή. Ας τη διαβάζουμε, για να λύνουμε τις όποιες απορίες έχουμε. Είναι ανούσιο και άσκοπο να χάνουμε το χρόνο μας με ενασχολήσεις, που κάποτε μπορεί να εξάψουν τη φαντασία μας και να μας δημιουργήσουν τη λανθασμένη εντύπωση πως ό,τι και να κάνουμε σε αυτή τη ζωή θα σωθούμε. Προσοχή, διότι ο διάβολος που είναι «ὁ ἀντίδικος ἡμῶν ὡς λέων ὠρυόμενος περιπατεῖ ζητῶν τίνα καταπίῃ (Α΄ Πέτρ. ε΄ 8)».
Ας μετανιώνουμε για τα λάθη μας και τις αμαρτίες που κάνουμε στη ζωή μας, ας τα εξομολογούμαστε ενώπιον του ορθόδοξου πνευματικού, ας ευεργετούμε με όποιο τρόπο μπορούμε τους συνανθρώπους μας και ο Θεός βλέποντας την αγαθή μας προαίρεση θα κάμει έλεος και για τη δική μας ψυχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου