06 Απριλίου, 2020

Ο Γέροντας Ιερώνυμος της Αίγινας για τον Άγιο Νεκτάριο

         Ο Γεροντας Ιερωνυμος  διηγειται  τα παρακατω :'' ....Μια και ανέφερες το Κάιρο, έχω κάτι να σε φανερώσω δια τον Άγιον Νεκτάριον, που ήτο εκεί, Επίσκοπος Πενταπόλεως. Αυτά που θα σε πω τώρα, θέλω να τα ενθυμήσαι, διότι θα σε χρειαστούν αργότερα, που εγώ δεν θα είμαι στη ζωή.
      Μια μοναχή που έχει χρήματα πολλά, θα πλανηθή και θα γράψη βιβλία κατά του Αγίου Νεκταρίου. Σου ομολογώ, κόρη, ο Νεκτάριος είναι Άγιος. Θα κλονισθή πολύς κόσμος απ'αυτά. Εσύ πρόσεξε τότε, όταν η μοναχή θα γράψη αυτά τα βιβλία, να ενθυμηθής τους λόγους μου. Θα σε αρχίσω τι έγινε στην Αίγυπτο.
      Ήμουν πολύ μικρός στην ηλικία, που ο άγιος ήτο Δεσπότης, δηλ. Επίσκοπος Πενταπόλεως. 

Ήτο έμπειρος πνευματικός, με πολύν ζήλον, με άγιον βίον και αρετήν. Έτρεχαν πολλοί εις τον άγιον(στην Αιγυπτον), ιδίως γυναίκες και πολλοί πονεμένοι. 
      Οι άλλοι κληρικοί και μοναχοί, βλέποντας ότι ο άγιος ειχε οπαδούς, δηλαδή πνευματικά τέκνα, τόσον φθόνησαν τον άγιον, ώστε πήγαν εις τον Πατριάρχην Αλεξανδρείας Σωφρόνιον και είπαν ότι ο Νεκτάριος είναι πόρνος αιρετικός και πολλά άλλα.
       Ο Πατριάρχης μη γνωρίζοντας την ζηλοφθονία τα πίστεψε και χωρίς να καλέση τον άγιον να τον ερωτήση, δηλ. να τον ανακρίνη, τον έπαυσε από Επίσκοπον Πενταπόλεως και από τα καθήκοντά των Γραφείων του Πατριαρχείου. Του έστειλε απολυτήριο γράμμα και τον υποχρέωσε να φύγη από την Αλεξάνδρεια και να πάη όπου θέλει.    
        Ο Άγιος, δια να μη πολυλογώ, τα ξεύρεις αυτά, έφυγε και ήλθε εις την Ελλάδα. Και εδώ όμως είχε στείλει γράμματα στις Εκκλησίες, το Πατριαρχείο, με τις κατηγορίες κατά του Αγίου. Ακόμη και στο Υπουργείο Παιδείας είχαν στείλει έγγραφο από την Αίγυπτο που έλεγε ότι έφυγε από εκεί για ηθικούς λόγους.
Ο Άγιος εσυγχώρεσε αλλά πόνεσε και εταλαιπωρήθη πολύ. Όμως, να δής, κόρη, τί έγινε στην Αίγυπτο:
    Μόλις ανεχώρησε ο Άγιος, με τη μεγάλη δοκιμασία και λύπη και ήλθε στην Ελλάδα, όλοι οι φθονούντες κληρικοί που τον κατηγόρησαν, δαιμονίσθησαν και έπεσαν χάμου και ομολογούσαν την συκοφαντία των και όλες τις άδικες κατηγορίες κατά του Αγίου.
      Βλέποντας ο Πατριάρχης το θαύμα, γνώρισε ότι γελάσθηκε από τους κληρικούς και έστειλε γράμμα να γυρίση ο Νεκτάριος Κεφαλάς εις την θέσιν του. Ο ευλογημενος, όμως, έπρεπε να γράψη και το θαύμα που έγινε. Και όπου έστειλε γράμματα με τις κατηγορίες, έπρεπε να στείλη άλλα που να ανακαλή, να επανορθώση και να αναφέρη και το θαύμα. Έτσι λοιπόν, και στην Εκκλησία της Ελλάδος έγραψε να γυρίση πίσω ο άγιος, αλλα δεν έλαβε πίσω αυτά που έγραψε, δηλ. τις κατηγορίες(δεν ανακαλεσε τις συκοφαντιες). 
     Ο Άγιος δεν γύρισε, τα ξεύρεις αυτά. Λοιπόν, κόρη, αυτές τις τότε κατηγορίες, τις συκοφαντίες, θα λάβη σαν βάση η μοναχή και θα γράψη βιβλία κατά του Αγίου, αφού πρώτα πλανηθή. Να τα ενθυμήσαι αυτά και να μη σε κλονίση τίποτα για την Αγιότητα του Αγίου Νεκταρίου.



    Μετά ήλθε εδώ ο Άγιος εις την Αίγιναν, εις το Μοναστήρι και εκοιμήθη εδώ. Ο Θεός τον εδόξασε. Ήλθα και εγώ εις την Αίγινα ν' αφήσω και εγώ τα λείψανά μου κοντά εις τον άγιον που έζησες εις τα χρόνια μας....''
     Πήγα κι άλλες φορές στον Γέροντα. Μου αποκάλυπτε και προέλεγε τα πάντα με υπερβολικές ακρίβειες. Επίσης τα πάντα έγιναν, όπως μου είπε.

Από το βιβλίο Ο ΓΕΡΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΊΝΗΣ υπό Σωτηρίας Νούση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου