11 Αυγούστου, 2020

Ιερά Μονή Παναγίας Έλωνας


Από laconialive.gr -10 Αυγούστου 2020
Υπαρχει η παναγια η Ελωνα ,υπαρχει η παναγια η Μαλεβη, υπαρχει η Εικοσιφοινισσα. Να παψουν οι εκδρομες  στην εχθρικη Τουρκια .Να αρχισουν οι εκδρομες εντος της Ελλαδος! Οι εκδρομες στην εχθρικη Τουρκια αφηνουν σε ολους τους καλους Ελληνες αισθηματα  ηττοπαθειας! Να σταματησουμε  να  δηλητηριαζουμε  την ψυχη του  εθνους  με  τουρκικοτητα!
Ίσως το πλέον γνωστό θρησκευτικό προσκύνημα της Παναγίας στην Πελοπόννησο είναι αυτό που γίνεται στην ιερά μονή Παναγίας Έλωνας. Χιλιάδες πιστοί πραγματοποιούν κάθε χρόνο, το δεκαπενθήμερο διάστημα έως τις 15 Αυγούστου, ολονύκτιες προσκυνηματικές πορείες στην Έλωνα.
Η μονή είναι χτισμένη επάνω σε έναν τεράστιο βράχο σε μιαν απότομη πλαγιά του Πάρνωνα, περίπου στη μέση της διαδρομής Λεωνιδίου – Κοσμά. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η ονομασία Έλωνα αποδίδεται στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας ή ιδρύθηκε το μοναστήρι. Σύμφωνα με μιαν άλλη, η μονή οφείλει την ονομασία της σε μια παλαιά εικόνα που, κατά την παράδοση, μεταφέρθηκε στην Τσακωνιά από το Έλος Λακωνίας (Έλωνα από το Έλος), όταν οι κάτοικοι του χωριού αυτού αναγκάστηκαν να καταφύγουν εκεί εξαιτίας της εισβολής σλάβων στα εδάφη τους, τον 6ο αιώνα.
Στις 18 Αυγούστου του 2006 η ιστορική εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται θαυματουργή, κλάπηκε από τη μονή μαζί με τα αφιερώματά της. Η εικόνα εντοπίστηκε 38 ημέρες αργότερα στο Φαρακλό Λακωνίας. Ο δράστης συνελήφθη και η εικόνα επεστράφη στη θέση της με μία πανηγυρική τελετή. Στην τοποθεσία όπου βρέθηκε χτίστηκε με έξοδα της ΕΛΑΣ εικονοστάσι, στο οποίο τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον εντοπισμό της.
Η Παναγιά της Έλωνας γιορτάζει στις 15 και 23 Αυγούστου (Κοίμηση και Εννιάμερα της Θεοτόκου), ενώ στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, πραγματοποιείται τοπική εορτή στο Λεωνίδιο και προς τιμήν της τελούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις.
http://laconialive.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου