Ήταν νέος, σεμνός και γενναίος. Τον διάλεξε ο Μωυσής, για να γίνει αρχηγός στη μάχη κατά των Αμαληκιτών, των εχθρών των Ισραηλιτών.
Αυτοί μάχονταν κάτω στην πεδιάδα και ο ίδιος ο Μωυσής ανέβηκε στο βουνό,στάθηκε όρθιος, ύψωσε τα χέρια και προσευχόταν. Όσο είχε υψωμένα τα χέρια, που σχημάτιζαν πια σταυρό καθώς τα κρατούσαν ο Ααρών και ο Ωρ, νικούσαν οι Ισραηλίτες, έως ότου ήρθε η νύχτα χαρίζοντάς τους τη νίκη. Ο Μωυσής τον άξιο αυτό αρχηγό πού τον έλεγαν Αυσή κι ήταν γιος του Ναυή τον είχε επιλέξει και για άλλες μεγάλες αποστολές και του είχε αλλάξει το όνομα καλώντας τον Ιησού, που σημαίνει «θα σώσει»[1]· και με την εντολή του Θεού, πριν πεθάνει, τον έχρισε διάδοχό του, με την αποστολή να οδηγήσει τους Ισραηλίτες αυτός στη γη της Επαγγελίας.
Στη ζωή του Ιησού, του υιού του Ναυή[2], πλέον, συνέβησαν πολύ θαυμαστά γεγονότα, γιατί μαζί του ήταν ο Θεός, που τον ενίσχυε προτρέποντάς τον «ἴσχυε καί ἀνδρίζου».
Το πέρασμα του Ιορδάνη
Αφού πέρασαν την Ερυθρά Θάλασσα οι Ισραηλίτες με τον γνωστό θαυμαστό τρόπο, έπρεπε να προχωρήσουν προς τη γη της Επαγγελίας, τη Χαναάν. Τώρα είχαν να περάσουν τον Ιορδάνη ποταμό. Πώς θα γινόταν αυτό;
Ο Θεός έδωσε οδηγίες στον Ιησού του Ναυή. Κι εκείνος εμπιστεύτηκε απόλυτα στο λόγο του Θεού. Και να! Την ορισμένη ημέρα μπροστά στον ποταμό οι χιλιάδες Ισραηλίτες έτοιμοι. Και μπροστά από αυτούς, χίλια περίπου μέτρα απόσταση, οι ιερείς τους κρατώντας με ευλάβεια την Κιβωτό της Διαθήκης. Μπαίνουν τώρα οι ιερείς μέσα στα νερά του ορμητικού εκείνη την εποχή ποταμού –ήταν άνοιξη– του Ιορδάνη, κι αμέσως σταματάει η ροή των υδάτων!
Όσα νερά έρχονταν από το βορρά σταμάτησαν ακριβώς από πάνω και σχημάτισαν ένα τεράστιο υδάτινο τείχος. Τα άλλα νερά τράβηξαν προς τα κάτω, χύθηκαν στη Νεκρά Θάλασσα, ώσπου εξαντλήθηκαν. Και σχηματίσθηκε έτσι μια ξηρά γη, από όπου πέρασαν στο χρόνο που έπρεπε όλες οι χιλιάδες των Ισραηλιτών! Στέκονταν στο μέσο της κοίτης αυτής οι ιερείς και περνούσαν οι Ισραηλίτες. Μόλις πέρασαν όλοι, ο ποταμός ήρθε και πάλι στην κανονική του ροή! Τι μέγα θαύμα της δυνάμεως του Θεού!
Η κατάληψη της Ιεριχούς
Επόμενος στόχος ήταν η κατάληψη της πόλεως Ιεριχώ.
Έβλεπε ο Ιησούς του Ναυή τα πανίσχυρα τείχη της πόλεως αυτής κι αναλογιζόταν: Τι ήταν αυτοί μπροστά στις δυνάμεις που διέθετε η Ιεριχώ; Πώς θα γινόταν η κατάληψή της; Και να! Μπροστά του εμφανίζεται λαμπρός νέος που κρατούσε ρομφαία. Ο Ιησούς του Ναυή ρωτάει αν είναι δικός τους, φίλος τους, η ξένος και εχθρός τους. Κι αυτός απαντά: «Είμαι αρχιστράτηγος της δυνάμεως του Κυρίου». Ήταν ο αρχάγγελος Μιχαήλ. Η δύναμη του Θεού ήταν δίπλα του. Αυτός θα βοηθούσε και τώρα.
Παίρνει λοιπόν ο Ιησούς του Ναυή οδηγίες από τον Θεό για το πώς να ενεργήσει. Η πόλη θα έπεφτε στα χέρια των Ισραηλιτών με έναν τρόπο εντελώς μοναδικό και ανεπανάληπτο, τρόπο θεϊκό: Επί επτά ημέρες θα τριγυρνούσαν με την Κιβωτό της Διαθήκης τα τείχη της πόλεως. Τις πρώτες έξι ημέρες από μία φορά. Την έβδομη ημέρα επτά φορές. Όλος ο λαός, με σιωπή. Μόνο οι ιερές σάλπιγγες θα ακούγονταν. Την έβδομη ημέρα, όταν οι σάλπιγγες θα ηχούσαν, όλος ο λαός μαζί και δυνατά θα έβγαζε κραυγή αλαλαγμού, νίκης. Αυτό αρκούσε. Και όταν ήρθε η ορισμένη ώρα και έγιναν όλα όσα τους είχε πει ο αρχηγός τους, τα τείχη της Ιεριχούς έπεσαν! Οι Ισραηλίτες εύκολα εισβάλανε στην πόλη και την κατέλαβαν!
Ο πόλεμος υπέρ των Γαβαωνιτών
Και τρίτη φοβερή παρουσία του παντοδύναμου Θεού είχε ο Ιησούς του Ναυή. Ήταν όταν έπρεπε να πολεμήσει υπέρ των Γαβαωνιτών. Για να ολοκληρώσει τη νίκη του, παρακάλεσε τον Θεό να σταματήσει την κίνηση του ήλιου και της σελήνης. Και πράγματι «ἔστη ὁ ἥλιος…» επί μία ημέρα! Και συνέβη αυτό το θαυμαστό που, όπως γράφεται στην Παλαιά Διαθήκη, «δεν είχε γίνει ποτέ στο μακρινό παρελθόν ούτε και πρόσφατα, να ακούσει ο Θεός τέτοια αίτηση ανθρώπου!».
Τέτοια θαυμαστά γεγονότα συνέβησαν στη ζωή του Ιησού του Ναυή, που έγινε ο συνεχιστής του έργου του Μωυσή και οδήγησε τον ισραηλιτικό λαό στη γη της Επαγγελίας. Το «ἴσχυε καί ἀνδρίζου» δεν ήταν απλή προτροπή του Θεού, ήταν και υπόσχεσή Του για την παντοδύναμη παρουσία Του κοντά στα εκλεκτά όργανά Του.
Ο Ιησούς του Ναυή τιμάται από την Εκκλησία μας την 1η Σεπτεμβρίου.
Λυδία
«Πρός τή ΝΙΚΗ», Σεπτ. 2019
[1] Π.Δ., Αριθμοί, εκδ. «Ο ΣΩΤΗΡ», τόμος Γ΄, σελ. 90.
[2] Βασική πηγή, το βιβλίο της Π.Δ. Ιησούς του Ναυή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου