06 Μαΐου, 2021

Πάσχα στους Αρκιούς

pasxa arkioi 3

Γράφει ο Αλαφάκης Νίκος Ξεναγός, Θεολόγος, Ιεροψάλτης

Εν μέσω πανδημίας και με ένα νέο στοιχείο στην προσωπική μου ζωή , την ενασχόλησή μου με την ψαλτική, παρουσιάστηκε φέτος η ανάγκη της μετακίνησης για λειτουργικές ανάγκες, προς τροφή δηλαδή της ψυχής της ακριτικής κοινωνίας των γειτονικών με την Πάτμο νήσο των Αρκιών.

Ο Άγιος Καθηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος, μάς εφοδίασε με τα κατάλληλα έγγραφα ώστε να υλοποιηθεί αυτή η μετακίνηση μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Αγίου Πάσχα.

Μια ομάδα Διακόνων και συνοδοιπόρων με επικεφαλής τον τέως Πατριαρχικό Έξαρχο Πάτμου Αρχιμανδρίτη Αντίπα Νικηταρά, τον Σχολάρχη της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Γιάννη Ζαρκαδούλα μετά της συζύγου του, τους τρεις νεαρούς μαθητές της Πατμιάδας από τα νησιά Φίτζι, Βασίλη, Γαβριήλ και Μωυσή καθώς επίσης και τον έτερο Ιεροψάλτη κ. Γιώργο Καμίτση, βρεθήκαμε επί τρεις συνεχείς ημέρες σε έναν παράδεισο κυριολεκτικά, αναπλασμένο όμως και μέσα από τις πολύμορφες εμπειρίες των ιερών Ακολουθιών αυτών των ημερών.

Ιδίως των τελευταίων της Μεγαλοβδομάδας, με αποκορύφωμα και κατάληξη την Ανάσταση του Κυρίου.

Το πάγκαλο εαρινό τοπίο, το γλυκόπνοο δροσάτο αεράκι των Αρκιών και η ακύμαντη θάλασσα ήταν το ησυχαστικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε το Θείο Δράμα και χρωμάτισε την εκεί παραμονή μας.

Αιφνιδίως και απροσδοκήτως μέσα στην όλη ατμόσφαιρα υπήρχε και ένα κινηματογραφικό συνεργείο το οποίο απαθανάτιζε σκηνές εντός κι εκτός του ιερού ναού. Επίσης ανελπίστως, πραγματοποιήθηκε και η άφιξη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης κ. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ενθυμηθήκαμε τη ζωή προ των απαγορεύσεων. Γευθήκαμε τα εξαίρετα τοπικά εδέσματα μιας φιλόξενης κουζίνας. Ελπιδοφόρα κατέστη και η παρουσία του ευγενούς πρίγκηπα Αλέξανδρου για την περαιτέρω οικονομική και πολιτιστική πρόοδο του νησιού.

Τον ευχαριστούμε που είχε την καλοσύνη να μας προσκαλέσει να επισκεφθούμε τον εξαίρετα διαμορφωμένο χώρο του.

Ο ελλογιμώτατος Σχολάρχης της Πατμιάδας Σχολής ανέγνωσε την Πατριαρχική Απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα την Κυριακή το πρωί κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Κατά δε την μεσημβρία, ετελέσαμε τον Εσπερινό της Αγάπης στον παλαιό ναό της Παναγίας της Παντανάσσης όπου ο Σχολάρχης και οι μαθητές της Πατμιάδας Σχολής έδωσαν ιδιαίτερο τόνο με την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες.

Ο Σχολάρχης στα Λατινικά, ο ιεροψάλτης κ. Γιώργος Καμίτσης στα Γαλλικά, ο ένας μαθητής από τα νησιά Φίτζι στα Αγγλικά και ο άλλος στην τοπική γλώσσα των Φίτζι.

Είναι πασίδηλο το ενδιαφέρον και η σπουδή του Καθηγούμενου Πάτμου για την ενορία των Αρκιών. Φρόντισε για την αποστολή της ομάδας μας προς Διακονία των εκεί ενοριτών και των παρεπιδημούντων χαιρετίζοντάς τους με την προσφορά των Πασχαλινών λαμπάδων.

Επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις περαιτέρω σπουδές του  μοναδικού μαθητή Χρήστου ενώ παράλληλα είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Αρχιμανδρίτη Αντίπα, τον Σχολάρχη της Πατμιάδας, τη δασκάλα του νησιού Μαρία Τσιαλέρα, τον αντιδήμαρχο Πάτμου κ. Νικήτα Τσαμπαλάκη και με κατοίκους. Ήταν μια ενθαρρυντική και παρήγορη παρουσία.

Γράφω αυτές τις γραμμές στον δρόμο επιστροφής προς την Πάτμο πλούσιος εμπειριών, με ανανεωμένη διάθεση, με ελπίδα για την επανεκκίνηση του ομαλού τρόπου της καθημερινότητάς μας και με στόχο στο μέλλον μια νέα επίσκεψή μας στους ακριτικούς Αρκιούς όπου έχουμε αφήσει πολλά περιθώρια για περαιτέρω εξερευνήσεις.

Ευχαριστώ όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την εμπειρία μέσα στην εόρτια περίσταση.

Χριστός Ανέστη!

pasxa arkioi 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου