18 Ιουνίου, 2021

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ

 


Από την ομιλία του π.Αθανασίου Κερμελίδη

Σε παρακαλώ θυμήσου:

Σπίρτο είναι η διάθεσή σου, η προαίρεσίς σου!!! είναι αυτό το μέγα και μοναδικά προσωπικό μυστήριο, του τι διάθεση έχει ο καθένας μας για να ανάψει μέσα του το λυχνάρι της ψυχής του με το φως του Χριστού!!!

❖ Τα πεδία στα οποία μπορούμε να δείξουμε αν είμαστε φωτεινός λύχνος στους γύρω μας είναι η Οικογένεια, αλλά και η Εργασία μας.

❖ αὐξάνεσθε καὶ πληθύνεσθε καὶ πληρώσατε τὴν γῆν κατά τους Αγίους Πατέρες υποκρύπτει τον Θεοσύστατο θεσμό της Οικογένειας.

❖ Τι έκανε ο Θεός; ἤγαγεν αὐτὴν πρὸς τὸν Ἀδάμ. Τι είπε ο Αδάμ; τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήφθη αὕτη· ἕνεκεν τούτου καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν. θα καταβάλεις κάθε προσπάθεια νέε μου, ώστε να κυλούν στο αίμα σου, να τα νιώθεις να διαπερνούν τις αρτηρίες σου! Και όταν το νιώσεις αυτό, τότε κάνε το σταυρό σου και δι΄ευχών του πνευματικού σου, ξεκίνα να κάνεις οικογένεια!!! οὐ καλὸν εἶναι τὸν ἄνθρωπον μόνον· ποιήσωμεν αὐτῷ βοηθὸν κατ᾿ αὐτόν. Κατά τα μέτρα σου και η βοηθός σου!!! Κατά το ποιόν σου και η βοηθός σου!!!

❖ Πώς χτίζεις το είναι σου; Πώς φρουρείς τα πολύτιμα της ψυχής σου, της καρδίας σου, του σώματός σου; Σε παρακαλώ μη ξεχνάς ότι εσύ οικοδομείς το είναι σου!!! Αν δεν δουλέψεις καλά τότε δεν θα είναι καλό και το αφαιρεθέν πλευρό σου! Προσεύχεσαι καθόλου; Και δεν εννοώ μόνο την διατεταγμένη προσευχή. Κοπίασες, έλιωσες, ίδρωσες, πόνεσες ώστε να γίνει το είναι σου πολύτιμο ώστε και αυτό που θα εκβάλει από το πλευρό σου ο Θεός να είναι πολύτιμο;

❖ Οικογένεια ίσον ζυγός επ’ ώμου!!! Σταυρός επ’ ώμου!! Είσαι λύχνος φωτεινός; Θα φανεί στον τρόπο που άρχεις στην οικογένειά σου!!! Σύ είσαι η κεφαλή!! Η φωτεινότητά σου θα φανεί στο πρόσωπο των τέκνων που θα Ευδοκήσει ο Θεός να αποκτήσεις!!!

❖ Παιδάκι!!! Θες να γίνεις καλός πατέρας;; ψάξε μελέτησε και τήρησε τι σου έχει αφήσει παρακαταθήκη ο Δημιουργός, και όχι τα αρρωστημένα συστήματα παιδαγωγικής του «σήμερα»!!! Εντρύφησε στον Λόγο Του Θεού και τότε να είσαι σίγουρος ότι αν με Πίστη ακολουθήσεις επακριβώς ότι ο Άγιος Τριαδικός Θεός εντέλλεται για την παιδαγωγία των τέκνων σου, θα εκπλαγείς ευχάριστα, θα παρακολουθείς τα παιδάκια σου ένδακρυς να μεγαλώνουν και… να μορφώνονται τον Χριστό…

❖ Ο Μέγας Παύλος έλεγε (Γαλ. 4,19) «τεκνία μου, οὓς πάλιν ὠδίνω, ἄχρις οὗ μορφωθῇ Χριστὸς ἐν ὑμῖν!» Παιδάκια μου, για σας πάλι έχω πόνους και ωδίνες (πόνους τοκετού δηλαδή που είναι απίστευτα δυνατοί), μέχρι να μορφωθεί μέσα σας ο Χριστός» αυτό κάνε και εσύ για τα παιδάκια σου

Σε παρακαλώ θυμήσου:

❖ Θεόσδοτη εντολή, που ανήκει στο πρότερο θέλημα του Θεού, είναι και το ἐργάζεσθαι καὶ φυλάσσειν…. «Εργάζεσαι σωστά, τίμια, φιλότιμα, έντονα, καθαρά, κοπιαστικά; Λούζεσαι από Άγιο Πνεύμα… εργάζεσαι στριφνά και άτιμα!!! Όλα σου φαίνονται κόλαση» λέει ο Μέγας Βασίλειος.

❖ Οι Άγγελοι εκτελούν το θέλημα του Θεού, αμέσως, επακριβώς και προθύμως, τάχιστα δηλαδή, με τέλεια ακρίβεια, και με τέλεια προθυμία!!!… Εκεί βλέπε και Εκείνους προσπάθησε να αντιγράψεις!!!

❖ (Εκκλ. 3,22) «οὐκ ἔστιν ἀγαθὸν εἰ μὴ ὃ εὐφρανθήσεται ὁ ἄνθρωπος ἐν ποιήμασιν αὐτοῦ, ὅτι αὐτὸ μερὶς αὐτοῦ»· .. τι λέει; Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ευφραίνεται ο άνθρωπος από το αποτέλεσμα της εργασίας του.

❖ Ο μόχθος στην εργασία σου είναι δοσμένος από τον Πανάγαθο Θεό … είναι δώρο και αυτό το Θεού… (Εκκλ. 5,18) «….τοῦ εὐφρανθῆναι ἐν μόχθῳ αὐτοῦ, τοῦτο δόμα Θεοῦ ἐστιν» το να χαίρεται ο άνθρωπος τα αγαθά που αποκτά μέσα στο κόπο του, μέσα στον ιδρώτα του, στον μόχθο του, αυτό είναι δώρο του Θεού. …

❖ «Δες τις κλίσεις σου, δες τι σου αρέσει και κάνε το καλά», λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

❖ «Δεν είναι σωστό να ασκείς κάποια εργασία επειδή απλώς την επιθυμείς, αλλά να ασκείς εκείνη τη εργασία που κρίθηκες κατάλληλος κατόπιν δοκιμασίας» …. «Θεμελιώδες κριτήριο επιλογής κάποιας εργασίας έναντι πολλών άλλων θα πρέπει να είναι, ότι δεν θα υπάρχει σ’ αυτήν τίποτε, που να βλάπτει τον πρωταρχικό σκοπό της ζωής που είναι η θέωση» …. «Να εργάζεσαι, σαν να υπηρετείς τον ίδιο τον Χριστό!! . Να μη περιφρονείς καμιά εργασία, έστω και αν φαίνεται, πως είναι ευτελής. Η αδικία αποτελεί εμπόδιο σε κάθε ενέργεια σε κάθε εργασία» σημειώνει ο Μέγας Βασίλειος.

❖ Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς: «Η ψυχή του καθενός μοιάζει με λυχνάρι, που ως έλαιο έχει την αγαθοεργία, και φυτίλι την αγάπη πάνω στην οποία λάμπει το φως μας που είναι η Χάρις του Αγίου Πνεύματος. Όταν λείπει το έλαιο, δηλαδή η αγαθοεργία, τότε η αγάπη ψυχραίνεται· και έτσι σβήνει το φως της Χάριτος του Θεού Τότε τί γίνεται; Τότε οι άνθρωποι κινούνται και εργάζονται εν ταραχή, εργάζονται μονίμως με αναταραχή και αυτό γιατί ο Θεός απέστρεψε το πρόσωπό Του από αυτούς!»

❖ Δείτε το πόσο καθαρό είναι!!! Τι έχασε ο άνθρωπος και είναι μέσα στο άγχος; Την Χρηστότητα στην εργασία του, την αγαθοεργία, την κατά Χριστό εργασία! Παιδάκι!!! Μη μένεις αργό ποτέ, μη νιώθεις ότι δουλεύεις ή διαβάζεις ή σπουδάζεις με το ζόρι, δούλευε και μυστικά προσεύχου, κάνε καλά πράματα στη ζωή σου, νιώθε ότι τα κάνεις προς Δόξαν Θεού, για το σπίτι σου, για αυτούς που αγαπάς και θες να ευχαριστήσεις, γι αυτούς που βλέπουν το λυχνάρι σου, για τον Χριστό!!!

❖ Και ο Χριστός ποτέ δεν σταμάτησε να εργάζεται για σένα!!! (Ιωαν. 5,17) «ὁ πατήρ μου ἕως ἄρτι ἐργάζεται, κἀγὼ ἐργάζομαι». …. Μιμήσου Τον παιδάκι και θα έχεις πάντα την Ευλογία Του!!!

Το παραπάτω κείμενο μοιράστηκε στους φοιτητές από τον πατήρ Αθανάσιο Κερμελίδη μετά το πέρας της ομιλίας στις 02-04-2019 στην ΧΦΔ.

https://xfd.gr/keimena/%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1/%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1/ergasia-kai-oikogeneia-omilia-p-kermelidi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου