28 Σεπτεμβρίου, 2021

Αρχιερατικός Εσπερινός και τοποθέτηση Ηγουμενοσυμβουλίου στην ανασυσταθείσα Ι.Μ Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου

 

Το απόγευμα της Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 2021, στην προσφάτως ανασυσταθείσα ιστορική Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Κατά τη διάρκεια της εσπερινής λατρευτικής σύναξης, έγινε η τοποθέτηση του Ηγουμενοσυμβουλίου με Ηγουμενεύοντα τον Πανοσ. Αρχ. Ευσέβιο Ρασσιά και μέλη τον π. Ιωάννη Καστρή, εφημέριο Γεωργιτσίου, και τους κυρίους Σταύρο Γιατράκο, Ηλία Μάρκο και Χρήστο Τσιχλή, που θα είναι και ο νομικός σύμβουλος της Μονής.

Στην ομιλία του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην σημαντική ιστορία της Μονής, στον συμβολισμό, αλλά και την ουσία της ανασύστασης έξι Ιερών Μονών της τοπικής μας Εκκλησίας, που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και κατά την Επανάσταση του ’21, καθώς και στην προοπτική που ανοίγεται στο μέλλον για πνευματική αναγέννηση των ευλογημένων αυτών χώρων. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στον π. Ευσέβιο και στα μέλη του Ηγουμενοσυμβουλίου να έχουν την εκ Θεού φώτιση και ενδυνάμωση, όπως και αγαστή συνεργασία μεταξύ τους και με την τοπική κοινωνία.

Από την πλευρά του ο Ηγουμενεύων της Ιεράς Μονής, Πανοσ. Αρχ. Ευσέβιος Ρασσιάς, εκθείασε αρχικά την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου για την ανασύσταση των έξι Ιερών Μονών και μάλιστα κατά το έτος της ιστορικής επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ακολούθως, ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας εκ μέσης καρδίας για την εξαιρετική τιμή και υποσχέθηκε, μαζί με τους άξιους συνεργάτες του, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Μονή να έχει ένα γόνιμο πνευματικό μέλλον.

Η Ι.Μ Προφήτη Ηλία Γεωργιτσίου,  που βρίσκεται σε μία εσοχή πλαγιάς γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, έλατα και βελανιδιές, επί του επαρχιακού δρόμου Σπάρτης – Λογκανίκου, ιδρύθηκε το 1619 μ.Χ από τον ιερομόναχο Νεόφυτο και απέκτησε προνόμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Καταστράφηκε κατά τα Ορλωφικά και επαναλειτούργησε το 1787 μ.Χ με πρωτοβουλία του ιερομονάχου Ιερεμία εκ Γεωργιτσίου, ο οποίος κινητοποίησε τον ευσεβή λαό της ευρύτερης περιοχής, για την ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπεραιωνόβιων κατοίκων και ιστορικών με γνώση της τοπικής ιστορίας, ο ήρωας της επανάστασης Παπαφλέσσας διέμενε εκεί για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, ενώ γενικότερα η Μονή είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Το Υπουργείο Πολιτισμού το 2002, ενέκρινε χρηματικό ποσό περίπου 580.000 ευρώ, για την συντήρηση του παλαιού Καθολικού, στο οποίο διασώζονται τοιχογραφίες εξαιρετικής σημασίας και ανυπέρβλητου κάλλους, με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία.

.






(φωτογραφικό υλικό: Ανδρέας Παπαθανασόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου