Μετά από αυτό αναζητήστε με CTRL+F αυτήν την γραμμή . Αντώνιος Παρασκευόπουλος: Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Άλλο Ένα Θύμα του Σκοταδισμού.

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Άλλο Ένα Θύμα του Σκοταδισμού.

 Ο Αυτοκράτορας της Περσίας  που έπεσε θύμα του αντιδραστικού  φανατικού και οπισθοδρομικού ιερατείου ,που επέβαλλε δολίως  την πιο σκοτεινή μορφή διακυβέρνησης  που ευθύνεται για την διεθνή  επικράτηση της ισλαμικής τρομοκρατίας.


.Ο Σαχης Παχλαβί προσπάθησε να μετατρέψει με σειρά οικονομικών, κοινωνικών μέτρων την Περσια  σε μία σύγχρονη παγκόσμια δύναμη. Στον κοινωνικό τομέα η χώρα προσπάθησε να αποτινάξει τις παραδοσιακές μουσουλμανικές αντιλήψεις και να εκσυγχρονιστεί, ακόμη και στον τομέα της ισότητας ανδρών-γυναικών. Προώθησε κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, διατηρώντας παράλληλα στενούς δεσμούς με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ. Η «λευκή επανάσταση» περιλάμβανε την κατασκευή ενός εκτεταμένου σιδηροδρομικού, οδικού και αεροπορικού δικτύου, μια σειρά από αρδευτικά έργα, την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης, ενίσχυση της παιδείας και της υγείας και κυρίως μια αγροτική μεταρρύθμιση που συνοδεύτηκε από αναδιανομή της γης. Με την πάροδο του χρόνου ο Σαχης Παχλεβί έχασε την υποστήριξη του σιιτικού κλήρου, κυρίως λόγω των εκσυγχρονιστικών πολιτικών που ακολουθήθηκαν και των ανοιγμάτων στην εξωτερική πολιτική με το Ισραήλ. Οι συγκρούσεις με τους ισλαμιστές άρχισαν να διαφαίνονται από το 1953.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου