Διάκονος χειροτονήθηκε το 1939 και Αρχιδιάκονος το 1940. Το 1958 εξελέγη μητροπολίτης Καρθαγένης και στις 23 Φεβρουαρίου 1987 Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
Διακρίθηκε για τις θεολογικές του γνώσεις και τη δραστηριοποίησή του στο Οικουμενικό Κίνημα. Χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «ο Πατριάρχης των Διαλόγων». Διετέλεσε Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ασχολήθηκε με την ορθόδοξη ιεραποστολή, ιδιαιτέρως στην Ουγκάντα, όπου ίδρυσε την Μητρόπολη Καμπάλας, και στην Κένυα.
Ο Παρθένιος Γ΄ διετέλεσε Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής από το 1987 μέχρι το 1996, στηρίζοντας, ως ένα από τα πιο αγαπητά του πνευματικά τέκνα, τον σημερινό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.
Προτομή του μακαριστού Πατριάρχου Παρθενίου βρίσκεται πλέον στην Ιερά Μονή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια.
Ένας από τους Αιγυπτιώτες Πατριάρχες, που αγαπήθηκε όσο λίγοι από το ποίμνιό του και τον Ελληνισμό της Χώρας του Νείλου, ήταν ο μακαριστός Πατριάρχης Παρθένιος Γ΄, για τον οποίον στις 23 Ιουλίου 2021, συμπληρώθηκαν 25 ακριβώς χρόνια από την ημέρα που πέθανε αιφνίδια στις 23 Ιουλίου 1996, στην Αμοργό, από ανακοπή καρδιάς.
Ο Μακαριστός Πατριάρχης ήταν λάτρης της νήσου Αμοργού την οποίαν επεσκέπτετο κάθε καλοκαίρι επί εικοσαετίαν και πολύ πριν την ανάρρησή του στον Θρόνον. (Τούτ’ αυτό ισχύει και για τον επίσης Μακαριστόν Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλον).
Ο Πατριάρχης το πρωί ετέλεσεν λειτουργίαν στην Ιεράν Μόνην Χοζοβιωτίσσης, έξω από την πρωτεύουσαν του νησιού αφου υπεβαλε τον εαυτον του και στην κοπιώδη οδικήν πρόσβαση.
Μετά το πέρας επέστρεφε συνοδευόμενος από τον Ηγούμενον της Μονής. Βάδιζαν προς την οικίαν του. Λίγα μέτρα πριν πλησιάσουν σ’ αυτήν λέει στον Ηγούμενον.
«Σπυρίδων δεν αισθάνομαι καλά» και έπεσε στην αγκαλιά του. Με μεγάλον κόπο άγχος και αγωνία τον μετέφερε στο σπίτι του, όπου δυστυχώς εκοιμήθη την 6 μ.μ. ημέραν Τρίτην.
Ο Παρθενιος ηταν μία κορυφαία διεθνούς κύρους εκκλησιαστική προσωπικότητα, ενας σπουδαιος παραγοντας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ένα πολυ αγαπητο ατομο στην Αφρικήν την οποίαν χαρακτήριζε «Ήπειρον του μέλλοντος». Η εκδημία επήλθε ολίγας ημέρες πριν την συμμετοχήν του σε Παγκόσμιον Συνέδριον στην Γενεύην όπου θα ήταν ομιλητής. Την ιδίαν ημέραν είχε αποβιώσει και η ηθοποιός Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Έγραφε , σε ένα χειρόγραφο σημείωμα ο μακαριστός Παρθένιος το οποίον πιθανότατα γράφτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1959 στην Τύνιδα :
" Η Αφρική αναμορφούται και μεταμορφούται. Οι λαοί της Αφρικής σιγά σιγά αλλά σταθερά ελευθερώνονται. Η Μαύρη Ήπειρος έχει ξυπνήσει και ζητά πολύ δίκαια την ελευθερίαν της, την θέσιν της εις τον κόσμον, διά να προσφέρει κι αυτή τον εαυτόν της εις την Οικουμένην.
Οι Χριστιανοί πολλάς φοράς δεν έχομεν εκτελέσει απέναντι της Αφρικανικής Ηπείρου το καθήκον μας. Είναι καιρός να προσφέρομεν τας υπηρεσίας μας εις αυτάς δια να δώσωμεν κάτι εις την Αφρικήν, από τα καλά της Παραδόσεώς μας, εάν χρειασθούν.
Εις τους λαούς της Αφρικής η Εκκλησία Αλεξανδρείας τελευταία απέστειλεν Μητροπολίτας εις το Σουδάν, την Ανατολικήν, Κεντρικήν, Δυτικήν και Βόρειαν Αφρική.
Οι λαοί οφείλουν να δίδουν ο εις εις τον άλλον. Όχι μόνον να λαμβάνουν. Η Βόρειος Αφρική είναι η Αραβική Αφρική. Οι Χριστιανοί, 'Ελληνες Ορθόδοξοι οφείλουν, όπου ευρίσκονται, φιλοξενούμενοι των κρατών της Αραβικής Βορείου Αφρικής, να προσφέρουν τας υπηρεσίας των ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου