03 Ιουλίου, 2022

4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1944 – Η ΣΦΑΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Λ.Α.Σ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ

,
4 Νοεμβρίου 1944
Η σφαγή Ελλήνων στο Κιλκίς από τον ΕΛΑΣ και τους σλάβους ταξικούς του συντρόφους,
……….Το Κιλκίς εκείνη την εποχή ήταν λίγο μεγαλύτερο από χωριό. Περικυκλωμένο από τις τεράστιες δυνάμεις τού Ε.Λ.Α.Σ. και των βούργαρων συμμάχων του, δεν άφηνε στον Κισάμπατζακ καμμία πιθανότητα επιβιώσεως μετά την αποχώρησή του από την Θεσσαλονίκη κατόπιν τής αποφάσεως τού Στρατηγού Χρυσοχόου, διορισμένου Διοικητή Μακεδονίας από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.
……….Ο Κισάμπατζακ, παρ’ όλο που γνώριζε ότι αδικείται, αναχώρησε από την Θεσσαλονίκη δηλώνοντας ότι : «Εμείς είμαστε Έλληνες και πρέπει να σεβασθούμε τους νόμους και τις αποφάσεις τής Ελληνικής Κυβερνήσεως. Θα πάμε στο Κιλκίς γιά να είμαστε συγκεντρωμένοι όλοι σ’ ένα μέρος. Εκεί θα τεθούμε στην διάθεση τού Κράτους μας, γιά να μάς δικάσει, μιάς που μάς κατηγορούν ότι είμαστε προδότες». Κι ας είχε προειδοποιήσει τον Νομάρχη Αμπατζόγλου ότι : «…αυτές οι διαταγές τού Καΐρου δεν θα εκτελεστούν ποτέ από τους κομμουνιστές. Οι κομμουνιστές θα κτυπήσουν και τον Παπανδρέου και τους Εγγλέζους».
……….Παρά την αποχώρηση τού Κισάμπατακ από την Θεσσαλονίκη με την προϋπόθεση να παύσουν οι δολοφονίες αόπλων και ανυπεράσπιστων Ελλήνων, οι μπράβοι τού Ε.Λ.Α.Σ. συνέχισαν τις δολοφονίες και μέσα στο κέντρο τής Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας προβλήματα στον Χρυσοχόου.
……….Ο Κισάμπατζακ, έχοντας στρατοπεδεύσει προσωρινά στον Άγιο Αθανάσιο, εκδήλωσε την πρόθεση να επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, ζητώντας να κάνουν το ίδιο ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Βαής και ο Ταγματάρχης πεζικού Παντελής Καζαμίας. Στην επιστολή που τους έστειλε, υπέγραψε ως μέλος των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων Ανταρτών τού αρχηγείου ΕΔΕΣ Μακεδονίας. Αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε, μάλλον από τον Χρυσοχόου, ο οποίος εκτιμούσε ότι μία συμπλοκή μέσα στην Θεσσαλονίκη με τις δυνάμεις τού Ε.Λ.Α.Σ. θα ήταν αιματηρότερη… και την απέτρεψε.
……….Στο Κιλκίς οι ΕΛΑΣίτες με τεράστιες δυνάμεις και με την υποστήριξη τού βουργάρικου πυροβολικού απαίτησαν όχι μόνο την εκκένωση τής πόλεως αλλά και την παράδοση τού οπλισμού των Ελλήνων πατριωτών.
……….Η απάντηση τού Κισάμπατζακ ήταν : «Προτιμώμεν ν’ αποθάνωμεν [ ] με το όπλον ανά χείρας, πολεμούντες τον κομμουνισμόν, ο οποίος θέλει ν’ αφανίσει την Ελλάδα, παρά να παραδοθώμεν να μάς σφάξουν σαν αρνιά, αφού και με την θυσίαν ταύτην δεν πρόκειται να σωθεί η εθνική υπόθεσις. Ούτε εις την πρόσκλησιν τού Παπανδρέου μπορεί να υπακούσωμεν, διότι, όταν οι εαμοκομμουνισταί μάθουν ότι παραδώσαμε τα όπλα, θα ‘ρθουν να μάς βρουν, όπου κι αν πάμε, και θα μάς σκοτώσουν με τα τσεκούρια».
……….Ακολούθησε η φοβερότερη σφαγή Ελλήνων πατριωτών από την τρίτη (βούργαρους) και τέταρτη (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ), κατοχική δύναμη στην Ελλάδα.
……….Η διάταξη των δυνάμεων τού Ε.Λ.Α.Σ. ήταν όπως και στον Κούκο, διάταξη τακτικού στρατού, με την διαφορά ότι οι δυνάμεις του ήταν απείρως μεγαλύτερες και επί πλέον είχε και την υποστήριξη τού βουργάρικου πυροβολικού.
……….Η περιγραφή που ακολουθεί είναι τού Παύλου Σωκράτη Παυλίδη, ο οποίος έζησε την μάχη και την κατέγραψε στο ιστόρημά του: «Και διηγώντας τα να κλαις».
……….«Στο πυκνό σκοτάδι τού χειμώνα γυαλοκοπάνε κάπου-κάπου τα μαχαίρια των Σλάβων παρτιζάνων και τού κομμουνιστικού ΕΛΑΣ. Το μεσημέρι τής 4ης Νοεμβρίου 1944, τα υψώματα τού Άη Γιώργη είχαν πέσει. Η πόλη είχε τυλιχθεί στους καπνούς και οι γύρω λόφοι είχαν γεμίσει από πτώματα τής άνισης μάχης. [ ] Το ύψωμα τού Άη Γιώργη [] είχε κτυπηθεί από τα κανόνια των βούργαρων από τις ρεματιές τής Γραμμάταινας. [ ] Το πυροβολικό των βούργαρων και η επίθεση τού κομμουνιστικού ΕΛΑΣ με την βοήθεια ξένων παρτιζάνων, εξουδετέρωσαν γρήγορα ύστερα από φονικές μάχες σε όλα τα γύρω υψώματα την αντίσταση τού ΕΔΕΣ Κιλκίς. Αρχηγός τού ΕΔΕΣ ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ή Κισάμπατζακ. [] και το 1944 αυτοκτόνησε στην μάχη [] γιά να μην συλληφθεί από το κομμουνιστικό ΕΛΑΣ γιατί είχε τραυματισθεί σοβαρά.
……….[ ] Τα χωνιά (των κομμουνιστών) καλούσαν τον λαό τού Κιλκίς άνδρες και γυναίκες, να βγει έξω στην ανατολική πλευρά κάπου ένα χιλιόμετρο προς την Αργυρούπολη. Εκεί [ ] άρχισαν να εκδικούνται. Άρχισε η διαλογή των πολιτών τόσο των Κικλισιωτών όσο και χωρικών τού Νομού. Με σχοινιά άρχισαν να δένουν και με υποκόπανο στο κεφάλι τους έριχναν καταγής σαν άντερο. [ ] 
Στα υψώματα Αργυρούπολης εκτέλεσαν περί τους 290. 
Εις το χωρίον Μαυρονέρι 40. 
Άνω των χιλίων κατά τμήματα μετέφεραν και εκτέλεσαν στην θέση (Σφαγεία).
 Εις την θέση μάνδρα Γεωργίου Κυπραίου περί τους 250. 
Εις την θέση Ασβεστοκάμηνα Κιλκίς 400.
 Στην μάνδρα Σαμολαδά 330 άτομα. 
Εις τα Σούρμενα Μουριές 35 άτομα. 
Εις το Καβαλάρης Μουριές, εκεί βρέθηκε το ιππικό τής Λάρισας στους πρόποδες τού Μπέλλες θέριζε ελληνικές ψυχές. 
Εκεί ο Ροδώνας έχασε 21 παλικάρια. Πατέρας να παρακαλεί μες στην μαύρη νύχτα τους δολοφόνους, να εκτελέσουν πρώτα αυτόν, να μη δει το παιδί του δεκαετεσσάρων χρονών μπρος τα μάτια του να το σφάζουν. 
Εκεί στο Καβαλάρης ήταν το πιό φρικτό που έγινε με τους 350 σφαγιασθέντες στην περιοχή Μουριές. Εις την Ελληνοσερβική μεθόριο παρά την λίμνη Δοϊράνη 220 άτομα. 
Εννέα μέρες μετά την ανθρωποσφαγή αυτήν 125 περίπου πρόσωπα μεταξύ των οποίων 6 ιερείς και κτηνοτρόφους 25. 
Και ακόμα εις την οδό Κιλκίς – Ροδόπολης περίπου 125 άτομα μπροστά στα μάτια των δεμένων κρατουμένων. 
Τους αιχμαλώτους, όταν τους οδηγούσαν στου Βογιατζή την καπναποθήκη, τους ξεγύμνωναν και τους άφηναν μόνο με τα εσώρουχα. Κλάματα και θρηνολαλήματα γυναικών, δεν έβγαινε η φωνή έξω, δεν ακούγονταν το κλάμα, έσβηνε μέσα στα στήθια τους. Τον τραυματία τον εκτελούσαν επί τόπου. Πολλοί ήταν τραυματίες εις την αιματηρή σύγκρουση [ ] και χρειάζονταν περίθαλψη γιά να μην πεθάνουν. [ ] Όμως το νοσοκομείο τής πόλης είχε πέσει στα χέρια των κομμουνιστών και οι τραυματισμένοι δεν έφταναν ποτέ στους θαλάμους τού θεραπευτηρίου. Τους εκτελούσαν. [ ] Οι Γερμανοί είχαν φύγει από την πατρίδα μας αλλά οι βούργαροι έβγαζαν «Μακεδονικές» ταυτότητες με σύμφωνο το κομμουνιστικό ΕΛΑΣ που έκανε (Εθνική Αντίσταση) εναντίον ποιών ; ;».
……….Ο Μάρκος Βαφειάδης, αφού συνεργάστηκε με τους Γερμανούς κατακτητές, όπως τον κατηγορεί ο σύντροφός του Φάνης Μπαρτζώτας, και αφού σφαγίασε 7.432 Έλληνες πατριώτες αιχμαλώτους με την βοήθεια τού βουργάρικου πυροβολικού, ομολόγησε με κυνισμό ότι έπρεπε να εκτελεστούν επί τόπου και οι ελάχιστοι εναπομείναντες αιχμάλωτοι και ότι η «μεγαλοψυχία» τού ΕΛΑΣ είχε οδηγήσει στην απόφαση να προσαχθούν σε δίκη.
……….Αργότερα, διά τού σοσιαλ(η)στικού ΠΑΣΟΚ, εξελέγη βουλευτής επικρατείας.

Πηγή: «ΚΙΣΑΜΠΑΤΖΑΚ Ο ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», Γεωργίου Ξανθόπουλου.

Επιμέλεια κειμένου : Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο
  • ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ,ΕΝΩ ΕΚΕΙΤΟ  ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ  ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου