18 Ιουνίου, 2023

Αγίος Γέρων Παύλος Νικηταράς (1912-1999)

 

22/6/1999

Το Ιερόν 'Ησυχαστήριον Ἁγίου Νεκταρίου Λουκακίων Πάτμου,
τιμά την μνήμη του Αγίου Γέροντος Παύλου Νικηταρά που εκοιμήθη στις 22/6/1999 ,με μια σειρά αφιερωμάτων στην Αγιασμένη μνήμη του .
Α Επικήδειος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλύμνου κ. Νεκταρίου
22-6-1999
Ο Πρώτος επιστήθιος μαθητής του Αγίου Αμφιλοχίου Μακρή με ένα τεράστιο έργο που το έκανε πάντα σιωπηλά χωρίς θόρυβο, ούτε προβολή για την αγάπη του Χριστού και τη δόξα της Εκκλησίας.... .
Τι να περιγράψει κανείς από αυτόν το απερίγραπτο άνθρωπο, τον έμπειρο στις μηχανές του αντιδίκου, τον κληρικό που ήταν πάντοτε κοινωνός κάθε θλίψεως και χαράς των πνευματικών του τέκνων. Δεν υπολόγιζε τον πολύτιμον χρόνον του, τον κόπον του ασθενικού σαρκίου του, τις θυσίες στις οποίες υπεβάλλετο, τα μποφόρ του Αιγαίου, αλλά έτρεχε παντού και πάντοτε χωρίς διακρίσεις να συντρέξει ηθικά ή υλικά οποιονδήποτε άνθρωπο είχε ανάγκη. Και όλο αυτό το τεράστιο έργο έκανε σιωπηλά χωρίς θόρυβο, ούτε προβολή για την αγάπη του Χριστού και τη δόξα της Εκκλησίας. Κάθε φορά που κοινωνούσε έλαμπε το πρόσωπό του όπως τότε που έλαβε το Μέγα αγγελικό σχήμα στην Αγία Κορυφή του Σινά. Και αυτή η λάμψη του προσώπου του και η ζεστασιά των χεριών του έμεινε μέχρι της ταφής του στην αγαπημένη του Πάτμο. Και ο ¨εωρακώς μεμαρτύρηκε και αληθινή έτσι η μαρτυρία αυτού¨. Ως επίσκοπος Καλύμνου τον ευγνωμονώ για τη βιβλιοθήκη που έκτισε και πλούτισε την Κάλυμνο που υπεραγαπούσε. Ήταν το καλύτερο δώρο στη «γραμματοφάγο» Κάλυμνο που υπεραγαπούσε.
Και σαν Χανιώτης τον ευχαριστώ για τα αμέτρητα ταξίδια του στα Χανιά, για την τρυφερή αγάπη του στα Χανιά, για την τρυφερή αγάπη του στα Ιδρύματα του Αγίου Νεκταρίου και για τη στοργή του στην φιλάσθενη Γερόντισσα «Μανούλα» Μαρίκα Κουφάκη, της οποίας η οικία ήταν πάντοτε ο «οίκος του Στεφανά», σταθμός πρώτων βοηθειών πάντων και πασών.
Για όλα αυτά δοξάζω το Πανάγιο ¨Ονομα της Πανλατρευτής Τριάδος που μας εχάρισε έναν άξιο μιμητή του Απ. Παύλου ευγνωμωνω τον διάσημο Γεροντα Αμφιλόχιο που τον αλίευσε, και ευχαριστώ τον ευσεβή π. Θεμιστοκλή που μας προσεφερε τον τόμο αυτό με την ζωη και την δραση του Γεροντος Παυλου εις τιμή και μνήμην του.
Ο π. Παύλος Νικηταρας κατά κόσμον Γεώργιος Νηκηταράς εγενήθη εν τη ιερά Νήσω της Αποκαλύψεως την 14ην Οκτωβρίου 1912 ύπό των ευλαβών γονέων αυτόυ Νικήτα και Χρυσής. Εσπόυδασε τα εγκύκλια γράμματα εις την Πατμιάδα του Γένους Σχολή και το Νικηφόρειον Γυμνάσιον Καλύμνου. Τα δε ιερά γράμματα και πράγματα του Θεού εν τη Ιερά Μονή του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, ένθα εισήχθη ως δόκιμος εις μικράν ηλικίαν και γενόμενος υποτακτικός και μαθητης του διακεκριμένου και γνωστού δια την αγιότητά του Αρχιμανδρίτου Αμφιλοχίου Μακρή, όστις ως ηγούμενος έκηρε τον νεαρόν Γεώργιον εις μοναχόν, ομού μετά τριών άλλων δοκίμων, δους εις αυτόν το Αποστολικόν όνομα Παύλος, εις δε τους ετέρους τα Αποστολικά ονόματα Πέτρος, Θωμάς και Βαρθολομαίος, επειδή ο Γέρων Αμφιλόχιος είχεν ιδιαιτέραν ευλάβειαν τους αγίους Αποστόλους και ήθελε να δωθούν τα ονόματα όλων εις μοναχούς της Ιεράς Μονής. Ο π. Παύλος αργότερον με την ευλογίαν της Ιεράς Μονής του εσπούδασε την Ιεράν Επιστήμην της Θεολογίας εις το πανεπιστήμιον Αθηνών και διηκόνησεν ως Αρχιμανδρίτης την Εκκλησίαν εις τους εν Νέα Ιωνία και Φιλαδέλφεία Ιερούς Ναούς Αγίας Ευφημίας και Αγίου Γεωργίου. Τα περισσότερα έτη της ζωής του τα διήνησε εν Πάτμω, ένθα προσέφερε υψίστας υπηρεσίας εις την Μονήν της μετανοίας του, ένθα διετέλεσε και Ηγούμενος, εις δε το Ιερόν Σπήλαιον της Αποκαλύψεως ως Ιερατικός Προϊστάμενος και εις την Πατμιάδα Σχολή ως Καθηγητής και Σχολάρχης πάντοτε εν στενή πνευματική σχέση και συνεργασία μετά του Γέροντός του Αμφιλοχίου Μακρή. Ως Ηγούμενος ίδρυσε το Ιερόν Ησυχαστήριον του Αγίου Νεκταρίου εις την περιοχή της Πάτμου Λουκάκια, του οποίου την εν συνεχεία επιμέλεια ανέλαβε ο ανεψιός αυτού Αρχ. Αντίπας Νικηταράς (νυν Ηγούμενος και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου). Ως προηγούμενος της Ιεράς Μονής ο Γέροντας Παύλος μετέβη το θέρος του 1968 εις Κένυαν, Ουγκάνταν και Τανζανίαν μετά της αδελφής αυτού Αικατερίνης και του Ιερομονάχου Αμφιλοχίου Τσούκου δια να βοηθήσει εις το ιεραποστολικον έργον του αειμνήστου Αρχ. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου υπό του οποίου και είχε προσκληθεί. Μετά της συνταξιοδοτήσεώς του έτι αφιέρωσε εις την εξάσκησην του λειτουργήματος του Ιερού Μυστηρίου της Εξομολογήσεως εν Πάτμω, Λέρω, Καλύμνω, Κω, Κρήτη, Αθήναις, Θεσσαλονίκη, Κύπρω και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μη παραμελών ωστόσο και την διακονιαν του Θείου Λόγου.
Το κύριο χαρακτηριστικό του Γέροντος Παύλου Νικηταρά είναι ότι υπήρξε Πνευματικός Πατήρ εις πολλάς γυναικείας Ιεράς Μονάς και εις πολλούς κληρικούς και μοναχούς. Τα δε πνευματικά του τέκνα είναι διάσπαρτα εις ολον τον κόσμον. Η χαρά του ήτο να αναδεικνύει καλόυς κληρικούς εις την Εκκλησίαν και είναι αμέτρητοι οι υπ αυτού εμπνευσθέντες και γενόμενοι κληρικοί, οι οποίοι όντως κοσμούν την Εκκλησίαν όπως την εκόσμησε και την ετίμησε ο ίδιος.
Είχε όλα τα προσόντα δια να γίνει Αριχερεύς αλλά ο Θεός δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο, διότι ήθελε να τον κρατήσει εις την αγίαν ταπείνωσιν και να τον χρησιμοποιήσει ως Πνευματικό Πατέρα των κληρικών, μοναχών και λοιπών χριστιανών, οι οποίοι στο πρόσωπό του έβλεπαν τον αληθινόν Πνευματικόν Πατέρα, ποδηγέτην και στυλοβάτην.
Πρώτος επιστήθιος μαθητής του αειμνήστου αγιασμένου Γέροντος και Ηγουμένου Αμφιλοχίου Μακρή. Ευργέτησε πολλούς ανθρώπους πνευματικά και υλικά. Όπως καθένας γνήσιος πνευματικός εργάτης του Ευαγγελίου εδοκίμασε πολλές πίκρες αλλά ήταν ειρηνικός, μακρόθυμος, υπομονετικός, κατέφευγε στην προσευχή και κάποτε στην μικρή βαρκούλα του που τον έκανε να ξεχνά τις δοκιμασίες και να ξεπερνά τους πειρασμούς. Οι κόποι και οι θυσίες του απέδωσαν έργον πίστεως και αυταπαρνήσεως.
Αείμνηστε αδελφέ Παύλε τώρα αναπαύεσαι εν Κυρίω. Θα είσαι πάντα στην ψυχή στη σκέψη στην προσευχή μας.
Ευχαριστώ τον Κύριο γιατι από τα φοιτητικά μας χρόνια στο Πανεπιστήμιο στάθηκες αδελφός μας ευεργέτης και προστάτης . Τιποτα δεν μπορεί να εξοφλησει το χρέος μας σε σενα φίλτατε αξέχαστε αδελφέ. Από το άγιον θυσιαστήριο θα στέλνουμε αδιάκοπα τους χαιρετισμούς και τις σκέψεις μας και συ, είμαστε βέβαιοι ότι τώρα με περισσότερη παρρησία θα επικαλείσαι την χάριν και το έλεος του Κυρίου για όλους όσοι σε γνωρισαν και στάθηκαν συμπολεμιστές σου στον αγώνα της πίστεως και της αρετής.
Μητροπολίτου Καλύμνου κ. Νεκταρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου