29 Οκτωβρίου, 2023

Η ΟΣΙΑ ΞΕΝΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

 
Η Αγία Ξένια έζησε τον δέκατο όγδοο αιώνα, αλλά λίγα είναι γνωστά για τη ζωή της ή για την οικογένειά της. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην Πετρούπολη κατά τη διάρκεια της βασιλείας των αυτοκράτειρων Ελισάβετ και Αικατερίνης Β'.

Η Xenia Grigorievna Petrova ήταν σύζυγος ενός αξιωματικού του στρατού, του ταγματάρχη Andrew Petrov. Μετά το γάμο, το ζευγάρι έζησε στην Αγία Πετρούπολη. Η Αγία Ξένια έμεινε χήρα σε ηλικία είκοσι έξι ετών όταν ο άντρας της πέθανε ξαφνικά σε ένα συμποσιο. Θρηνησε για τον χαμό του συζύγου της και κυρίως γιατί πέθανε χωρίς εξομολογηση ή θεία Κοινωνία.

Μόλις τελείωσε η επίγεια ευτυχία της, δεν την ξαναέψαξε. Από τότε και μετά, η Ξένια έχασε το ενδιαφέρον της για τα πράγματα αυτού του κόσμου και ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της σαλοτητος για χάρη του Χριστού. Η βάση αυτού του παράξενου τρόπου ζωής βρίσκεται στην πρώτη προς Κορινθίους Επιστολή (Α' Κορ. 1:18-24, Α' Κορ. 2:14, Α' Κορ. 3:18-19). Ο Κύριος την ενίσχυσε και τη βοήθησε να αντέχει τη θλίψη και την κακοτυχία υπομονετικά για τα επόμενα σαράντα πέντε χρόνια.

Άρχισε να φοράει τα ρούχα του συζύγου της και επέμενε να της αποκαλούν «Andrew Feodorovich». Είπε στους ανθρώπους ότι ήταν αυτή, και όχι ο σύζυγός της, που είχε πεθάνει. Κατά μία έννοια, αυτό ήταν απολύτως αληθές. Εγκατέλειψε τον προηγούμενο τρόπο ζωής της και γνώρισε μια πνευματική αναγέννηση. Όταν έδωσε το σπίτι και τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, οι συγγενείς της παραπονέθηκαν στις αρχές. Αφού μίλησαν στην Ξένια, οι υπάλληλοι πείστηκαν ότι είχε τα καλά της μυαλά και είχε το δικαίωμα να διαθέσει την περιουσία της όπως έκρινε σκόπιμο. Σύντομα δεν της είχε μείνει τίποτα για τον εαυτό της, κι έτσι περιπλανήθηκε στο φτωχό τμήμα της Πετρούπολης χωρίς πού να αφήσει το κεφάλι της. Αρνήθηκε κάθε βοήθεια από τους συγγενείς της, χαρούμενη που ήταν απαλλαγμένη από κοσμικές προσκολλήσεις.

Όταν η κόκκινη και πράσινη στολή του αείμνηστου συζύγου της φθάρθηκε, ντύθηκε με κουρέλια αυτών των χρωμάτων. Μετά από λίγο, η Ξένια έφυγε από την Πετρούπολη για οκτώ χρόνια. Πιστεύεται ότι επισκέφτηκε αγίους Πρεσβύτερους και ασκητές σε όλη τη Ρωσία αναζητώντας διδασκαλία στην πνευματική ζωή. Μπορεί να επισκέφτηκε τον Άγιο Θεόδωρο του Σαναξάρ (19 Φεβρουαρίου), ο οποίος ήταν και ο ίδιος στρατιωτικός. Η ζωή του αγιου Θεοδωρου άλλαξε οριστικά όταν ένας νεαρός αξιωματικός πέθανε σε ένα συμποσιο  που έπινε. Ίσως αυτός ο αξιωματικός να ήταν ο σύζυγος της Αγίας Ξένιας. Σε κάθε περίπτωση, γνώριζε τον Άγιο Θεόδωρο και επωφελήθηκε από τις οδηγίες του.

Η Αγία Ξένια τελικά επέστρεψε στο φτωχικό τμήμα της Πετρούπολης, όπου την κορόιδευαν και την προσέβαλαν λόγω της παράξενης συμπεριφοράς της. Όταν δεχόταν χρήματα από ανθρώπους, ήταν μόνο μικρά ποσά, τα οποία χρησιμοποιούσε για να βοηθήσει τους φτωχούς. Περνούσε τις νύχτες της προσευχόμενη χωρίς ύπνο σε ένα χωράφι έξω από την πόλη. Η προσευχή την ενίσχυσε και στη συνομιλία της καρδιάς της με τον Κύριο βρήκε τη στήριξη που χρειαζόταν στο δύσκολο μονοπάτι της.

Όταν χτιζόταν μια νέα εκκλησία στο νεκροταφείο του Σμολένσκ, η Αγία Ξένια έφερε τούβλα στην τοποθεσία. Το έκανε κρυφά, τη νύχτα, για να μην το μάθει κανείς.

Σύντομα η μεγάλη της αρετή και τα πνευματικά της χαρίσματα άρχισαν να γίνονται αντιληπτά. Προφήτευσε μελλοντικά γεγονότα που θα επηρεάσουν τους πολίτες της Πετρούπολης, ακόμη και τη βασιλική οικογένεια. Παρά τη θέλησή της, έγινε γνωστή ως κάποια που ηταν  ευάρεστη στον Θεό, και σχεδόν όλοι την αγαπούσαν. Είπαν: «Η Ξένια δεν ανήκει σε αυτόν τον κόσμο, ανήκει στον Θεό». Οι άνθρωποι θεωρούσαν τις επισκέψεις της στα σπίτια ή τα μαγαζιά τους ως μεγάλη ευλογία. Η Αγία Ξένια αγαπούσε τα παιδιά και οι μητέρες χαιρόταν όταν η άτεκνη χήρα στεκόταν και προσευχόταν πάνω από την κούνια ενός μωρού ή φιλούσε ένα παιδί. Πίστευαν ότι το φιλί του ευλογημένου θα έφερνε καλή τύχη σε αυτό το παιδί.

Η Αγία Ξένια έζησε περίπου σαράντα πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της και αναχώρησε στον Κύριο σε ηλικία εβδομήντα ενός ετών. Η ακριβής ημερομηνία και οι συνθήκες του θανάτου της δεν είναι γνωστές, αλλά πιθανότατα έλαβε χώρα στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα. Τάφηκε στο νεκροταφείο του Σμολένσκ.

Μέχρι τη δεκαετία του 1820, οι άνθρωποι συνερρεαν στον τάφο της για να προσευχηθούν για την ψυχή τους και να της ζητήσουν να μεσολαβήσει στον Θεό για αυτούς. Πολλοί επισκέπτες πήραν χώμα από τον τάφο της που έπρεπε να αντικαθίσταται κάθε χρόνο. Αργότερα χτίστηκε ένα παρεκκλήσι πάνω από τον τάφο της.

Όσοι στρέφονται στην Αγία Ξενία με προσευχή λαμβάνουν θεραπεία από αρρώστια και λύτρωση από τα δεινά τους. Είναι επίσης γνωστή για τη βοήθεια ανθρώπων που αναζητούν δουλειά.

https://www.oca.org/saints/lives/2011/01/24/100297-blessed-xenia-of-st-petersburg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου