30 Οκτωβρίου, 2023

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΖΟΘΑΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ.

 

Το 1446 ο Γεώργιος Η' στέφθηκε ηγεμόνας ενός ενωμένου γεωργιανού βασιλείου. Γεμάτος με κάθε αρετή, ο γενναίος πολεμιστής και θεοσεβούμενος βασιλιάς αφιέρωσε τα είκοσι χρόνια της βασιλείας του σε έναν αδιάκοπο αγώνα για την επανένωση της χώρας του. Συνεχώς απέτρεπε ξένους εισβολείς, ξεπερνούσε τις εσωτερικές διαμάχες και υπέφερε την προδοσία των συμπατριωτών του.

Ένας από τους αυτονομιστές ήταν ο ηγεμόνας του Σάμτσχε, ο αταμπέγης Qvarqvare(Κβαρκβαρε) Jakeli II (1451-1498). Το 1465 ο βασιλιάς Γεώργιος οδήγησε τα στρατεύματά του προς τη νότια Γεωργία για να επιτεθεί στον επαναστατημένο αταμπέγη.

Κοντά στη λίμνη Παραβάνι οι προδότες έστειλαν δολοφόνους στο στρατόπεδο του βασιλιά.

Μεταξύ εκείνων που υπηρετουσαν στη βασιλική αυλή του Γεωργιου ήταν και κάποιος Jotham (Τζόθαμ) Zedgenidze, ένας άνθρωπος βαθιά αφοσιωμένος στον βασιλιά του. Άκουσε για τη φοβερή συνωμοσία και προειδοποίησε τον βασιλιά, αλλά ο ευγενής και ατρόμητος Γεώργιος δεν πίστευε ότι θα μπορούσε ποτέ να γίνει μια τέτοια απεχθή προδοσία.

Απελπισμένος για να πείσει τον βασιλιά για τον πολύ πραγματικό και επικείμενο κίνδυνο, ο αφοσιωμένος Jotham του είπε: «Επέτρεψέ μου να περάσω αυτή τη νύχτα στο κρεβάτι σου στην θεση σου και να αποδείξω την αλήθεια των λόγων μου!»

Βέβαιος ο Γεωργιος ότι ο αγαπημένος του αυλικός έκανε λάθος και ότι η αμέτρητη αγάπη και η αφοσίωσή του ήταν οι αιτίες των υποψιών του, ο βασιλιάς Γεώργιος του επέτρεψε να περάσει τη νύχτα στο βασιλικό κρεβάτι.

Το επόμενο πρωί ο βασιλιάς Γεώργιος μπήκε στη σκηνή του και βρήκε τον αγαπημένο του Τζόθαμ ξαπλωμένο σε μια λίμνη αίματος. Αμέσως άρχισε να κλαίει πικρά για το λάθος του. Συνέλαβε και εκτέλεσε τους συνωμότες και έθαψε με μεγάλη τιμή τον πιστό του υπηρέτη.

Η Γεωργιανή Εκκλησία συγκαταλέγει τον Jotham Zedgenidze μεταξύ των αγίων για την αφοσίωσή του στον χρισμένο βασιλιά του Θεού.

https://www.oca.org/saints/lives/2011/10/30/103900-saint-jotham-zedgenidze

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου