22 Δεκεμβρίου, 2023

Ψήγματα Πνευματικής Σοφίας Ioannis Zachos

 

H προσευχή ας σου είναι τείχος, ασπίς και θώρακας.

Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής

 

Θα σέβομαι πάντα τον Θεό, όσα ενάντια κι αν επιτρέπει να με βρουν. Ο πόνος για μένα είναι φάρμακο σωτηρίας.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

 

Κάνε προσεκτικά τον Σταυρό σου. Είναι μια προσευχή κι αυτό, αλλά χωρίς λόγια, κάνε λοιπόν συχνά και με συναίσθηση, χρήση του όπλου αυτού...

Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

 

Πάντα να ζείτε σεμνά και ταπεινά, δίχως εγωισμό… Πάντα να φροντίζετε νʼ αγαπάτε τους γέρους, τα ορφανά, τους αρρώστους. Να συναναστρέφεστε με φτωχούς και με ανθρώπους που οι άλλοι τους ταπεινώνουν.

Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης

 

Οτιδήποτε δίνεται για τον Θεό, μας επιστρέφεται απ' Αυτόν 100 φορές παραπάνω και γι' αυτό αποφάσισα ν' αφοσιωθώ στην εξυπηρέτηση των φτωχών.

Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων

 

Μήν ψάχνεις να δεις παράδειγμα από άλλους. Γίνε εσύ παράδειγμα! Μήν ψάχνεις τί κάνει αυτός ή τί κάνει ο άλλος. Εσύ, δεν υπάρχει άλλος.

Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης ( 2 Δεκεμβρίου 2006)

 

Μην τα ψειρίζεις όλα με λεπτομέρεια, γιατί το ένα και γιατί το άλλο. Αφέσου στον Θεό και όπου σε πάει. Όπως ακριβώς στην θάλασσα και όπου σε οδηγήσει το κύμα. Ο Θεός είναι το ασφαλές ευλογημένο κύμα της ζωής μας.

π. Ιγνάτιος της Μονής Ποιμένων, Ιεροσόλυμα

 

Όταν συγχωρείς τον άλλον, ειρηνεύεις πρώτος εσύ από τον λογισμό του μίσους και της αντιπάθειας. Η κρίσις αυτή σε γλιτώνει από την μέλλουσα Κρίση.

Όσιος Αρσένιος Μπόκα ( 28 Νοεμβρίου 1989)

 

Μακάριος εκείνος που ζεί ενωμένος με τον Θεό. Ευλογημένος, εκείνος που πεθαίνει αναζητώντας Τον.

Ραούλ Φολλερώ, Ιεραπόστολος, συγγραφέας θεατρικών έργων, ποιητής, δημοσιογράφος, ακαδημαϊκός (νομικός)

 

Οί Άγιοι, οί ταπεινοί δηλαδή, καί όταν υπάρχουν είναι σάν ανύπαρκτοι... δέν πιάνουν χώρο, δέν κάνουν φασαρία. Κι όταν δέν υπάρχουν "έν σαρκί", όταν λείπουν, είναι εξίσου μαζί μας καί κρατούν τόν κόσμο στήν ζωή. Οπότε, ό τρόπος του νά υπάρχεις, είναι ό τρόπος του νά... πεθαίνεις καί νά θυσιάζεσαι εκούσια, από αγάπη γιά τόν Άλλον.

π. Βασίλειος Γοντικάκης

 

Όσο και αν μορφωθεί ο άνθρωπος με ανθρώπινη σοφία, η παραμόρφωση δεν θεραπεύεται. Πρέπει να ξαναβρεί την αληθινή εικόνα του Θεού που είναι ο Χριστός, ώστε παίρνοντας την μορφή του Χριστού να θεραπευθεί από τις παραμορφώσεις των παθών και της αμαρτίας, να επιτύχει τον ύψιστο προορισμό του, το καθ’ όμοίωσιν, την θέωση.

 Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, ηγούμενος Ι. Μ. Γρηγορίου Αγ. Όρους

 

Τα καλύτερα παιδιά του Θεού είναι τα μετανοημένα. Αυτά που γλυκάθηκαν στην αμαρτία και μετά έκαναν αγώνα και την σιχάθηκαν...

† Γερόντισσα Γαλακτία

 

Τί πιό ὄμορφο νά συγχωρεῖς, νά ξεχνᾶς, νά χαρίζεις ἕνα χαμόγελο, νά λές «συγχωρέστε με» κι ἕνα κύμα εἰρήνης ν’ ἁπλώνεται στό εἶναι σου… Τί πιό μικρό καί ἀσήμαντο ἀπό αὐτήν τήν σύντομη ζωή μας; Τήν ἔχουμε μετατρέψει σέ τέτοια κόλαση ἐμεῖς οἱ ἴδιοι. Ἐνῶ πλασμένοι εἴμαστε ἀπό τόν Θεό γιά τό ἀγνάντεμά Του, γιά τήν ἄνεση, γιά τήν ἀναψυχή… Νά σηκώνεις τά χέρια στό ἄπειρο, νά κοιτᾶς τούς ἄλλους μέ καθαρά μάτια καί μέ ἁγνή ψυχή, νά εἶσαι παιδί καί νά τό δείχνεις, νά μή θέλεις νά γίνεις «μεγάλος» μέ τίς ἰδιότητες τῆς φθορᾶς. Νά θέλεις κι ὁ ἄλλος νά προοδεύει, νά δημιουργεῖ καί νά χαίρεσαι. Νά εἶσαι τόσο γεμάτος, τόσο σίγουρος, νά δοξολογεῖς τόν Θεό γιά τό κάθε λεπτό, γιά τήν κάθε κακοτοπιά, ἀκόμα καί νά περιμένεις ὅτι νά τώρα, σέ λίγο, ξαφνικά θ’ ἀνατείλλει ὁ ήλιος τῆς ἀγάπης Του!!! Ζωή μέ τόν Χριστό εἶναι αποκάλυψη. Ἄλλη ζωή εἶναι κόλαση. Μόνο πεθαίνει κανείς, δέν ζεῖ...

† Γερόντισσα Σωφρονία

 

Είναι μεγάλη πλάνη να νομίζεις ότι με την προσπάθειά σου μπορείς να αλλάξεις έναν άνθρωπο. Ποτέ. Με την ζωή σου, μπορεί. Με την προσπάθεια, την ομιλία, την αντίθεση και με όλα αυτά, ποτέ, η πάρα πολύ σπάνια. Η αλλαγή θα γίνει όταν έρθει η ώρα του Θεού. Εάν εσύ αλλάξεις τον εαυτόν σου και γίνεις το ζωντανό παράδειγμα αυτού που θέλεις ν’ αλλάξεις, το ιδεώδες του και σε δει ευτυχισμένο, τότε θ’ άλλαξει. Όταν προσεύχεται κανείς για έναν άνθρωπο, αυτό είν’ εντάξει. Αλλά όταν προσπαθεί να τον αλλάξει, όχι. Αυτό είναι μόνο στο χέρι του Θεού. Ο Θεός έχει το πρόγραμμά Του για την ζωή του καθενός μας. Για όλους.

~~~~~

Όταν στ’ αλήθεια συνειδητοποιούμε τα δώρα που μας κάνει ο Θεός, δεν έχουμε πια καιρό να ζητήσουμε τίποτα. Τρέχουμε και λέμε ευχαριστώ… ευχαριστώ… ευχαριστώ… Βλέπουμε έναν άνθρωπο… Ευχαριστώ. Βλέπουμε ένα λουλούδι… ευχαριστώ. Βλέπουμε ένα ποτήρι γάλα… ευχαριστώ. Για όλα… ευχαριστώ. Και έρχεται μια τέτοια χαρά στη ζωή μας, που πολλοί δεν καταλαβαίνουν, ας είναι και κοντινοί, τι είναι όλ’ αυτά! Μου λέγαν κάποτε στην Αγγλία:

- Τί τρέχει; Γιατί είσαι τόσο ευτυχισμένη;

- Επειδή είμαι ζωντανή και σας βλέπω!...

 Γερόντισσα Αγία Γαβριηλία Παπαγιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου