26 Αυγούστου, 2024

ΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ 

Είναι κάτι το παράδοξο που ο μαέστρος ξεκινά να μιλά για τον εαυτό του, αρχίζοντας από την ιερατική του οικογένεια. Το γεγονός ότι το αναφέρει δημόσια και δή, στην Γερμανία του ψυχρού πολέμου, αρκεί για να τονιστεί η πρόθεσή του να προβάλλει την θρησκευτικότητά του. Στο σημείο αυτό είναι απαραίτητη μια αναφορά στους συγγενείς του Μητρόπουλου που ήταν κληρικοί. 

Ο ιερέας παππούς, π.Δημήτριος Μητρόπουλος.

 Πρώτος θα πρέπει να αναφερθεί ο παππούς του μαέστρου από την πλευρά του πατέρα του, του οποίου το όνομα πήρε, ως πρωτότοκος υιός του Ιωάννη Μητρόπουλου. 

Ο παπα-Μήτρος ήταν ιερέας στη γενέτειρα του Ιωάννη, στα Τρεσταινά. 43 Ο μαέστρος θα θυμάται αργότερα για κείνον ότι συνδύαζε την πνευματικότητα με την πρακτικότητα, κάτι που θεωρούσε ότι και ο ίδιος κληρονόμησε απ’ αυτόν. Ο παππούς πάντως πέθανε νωρίτερα από την σύζυγό του, πρεσβυτέρα, η οποία έζησε ως τα βαθιά γεράματα και ήταν πολύ γερή κράση. «Γέννησε τον πατέρα μου ενώ μάζευε ξύλα για την φωτιά στο δάσος μόνη της και περπάτησε ένα μίλι ως το σπίτι με το νεογέννητο. Όταν ήταν στα 80, της έδωσαν μια χούφτα δαμάσκηνα, ένα φρούτο που ποτέ δεν είχε δει πριν και τα έφαγε με τα κουκούτσια. Η μητέρα μου έκλαιγε ότι ‘θα πεθάνει! Θα πεθάνει!’, αλλά εκείνη έζησε άλλα 10 χρόνια». 44 Οι αναμνήσεις αυτές δείχνουν το φυσιολογικό δέσιμο με τους παππούδες του που είχε ο μαέστρος. Οι αγαθοί αυτοί άνθρωποι έμειναν στη ψυχή του ως υπόδειγμα πίστης, αντοχής και ανθεκτικότητας. 

Πέτρος Μητρόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Πατρών και Ηλείας Ιερόθεος 

Ο αδελφός του παπα-Μήτρου, (θείος του πατέρα του μαέστρου), έγινε Αρχιεπίσκοπος Πατρών και Ηλείας το 1893 ως το 1903, 45 ξεκινώντας την πορεία του από τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, 46 συνδεόμενος αργότερα, και μόνο για ένα διάστημα, με τον Μακράκη. 47 Ας δούμε κάποια στοιχεία που δίνει ο π.Ηλίας Μαστρογιαννόπουλος για κείνον. 48 Ο Ιερόθεος Μητρόπουλος είχε πατέρα το Νικόλαο, που ήταν από τα παληκάρια του Κολοκοτρώνη και ιδίως του Πανουργιά και του Πλαπούτα και είχε λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές μάχες. Ο Ιερόθεος σπούδασε στην Ριζάρειο και στην Θεολογική Σχολή Αθήνών, ενώ το 1868 χειροτονήθηκε διάκονος. Από την ίδρυση της σχολής του «Λόγου» στην οδό Αγίου Μάρκου 11, αποτελεί με τους ιερομονάχους Ηλία Βλαχόπουλο και Ευσέβιο Ματθόπουλο τους κύριους συνεργάτες του Μακράκη και διακονεί με ζήλο στο κήρυγμα και αγωνίζεται για την κάθαρση και ανύψωση της Εκκλησίας. Ως συνέπεια για την καταγγελία εναντίον της σιμωνίας του επιβάλλεται η εξορία αρχικά στην Μονή Παναχράντου στην Άνδρο και μετά στη Μονή Λογγοβάρδας στη Πάρο. Φυσικά, μετά παύει να ακολουθεί τον Μακράκη, ο οποίος συνέχισε με τις ακραίες του απόψεις έναν αποκομμένο από την Εκκλησία δρόμο, και με εισήγηση του Χαριλάου Τρικούπη, που τον είχε ακούσει να κηρύττει στην Αιτωλοκαρνανία, εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Πατρών και Ηλείας. Ανέπτυξε πλούσιο ποιμαντικό έργο φροντίζοντας την μόρφωση του κλήρου και του λαού, έκτισε το επισκοπείο Πατρών, ίδρυσε το σύλλογο Ορθοδοξίας, σχολή για άπορα παιδιά, 49 υπερασπίστηκε σθεναρά την Εκκλησία τόσο έναντι της παρεμβατικότητας της πολιτείας, 50 όσο και έναντι της παπικής αλαζονείας, 51 ενώ είχε επαφές και αναγνώριση από σύγχρονούς του ετερόδοξους κληρικούς. 52 Ήταν ο πρώτος, για την εποχή του, που άρχισε συστηματική δουλειά με ευρύτητα, 53 ενώ παροιμιώδης ήταν και η φιλανθρωπία του και η αγάπη για τον πλησίον. Σώζεται περιστατικό, που ένα Μεγάλο Σάββατο έδωσε σε ένα φτωχό οικογενειάρχη ένα ζευγάρι καινούργια παπούτσια να τα πουλήσει για να κάνει Πάσχα, διότι μόνο αυτό του είχε μείνει. 54 Ο Σπύρος Σκούρας, κατοπινός φίλος του μαέστρου στην Αμερική, έζησε στο κλίμα που άφησε ο ιεράρχης, και ομολογεί ότι ωφελήθηκε πολύ. 55 Όταν πεθαίνει ο Ιερόθεος, ο Δημήτρης, είναι 7 ετών και η προσωπικότητά του τού έκανε βαθειά εντύπωση, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πάνω στο πιάνο του είχε μια φωτογραφία του56, καθώς και ότι πάντα τον αναφέρει στις συνεντεύξεις του.

Βασίλειος Ματθόπουλος, Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, Ιδρυτής της Αδελφότητος «Ζωή» 

Επίσης, θείος του μαέστρου ήταν και ο π.Ευσέβιος Ματθόπουλος. Η μητέρα του, Μαρία Ματθοπούλου, το γένος Μητροπούλου, ήταν αδελφή με τον παππού του μαέστρου, δηλαδή, ο π.Ευσέβιος ήταν πρώτος ξάδελφος με τον πατέρα του, τον Γιάννη Μητρόπουλο. 57 Ο π.Σεραφείμ Παπακώστας ως διάδοχός του στην «Ζωή» γράφει για κείνον και τον ακολουθούμε στην βιογραφία που συνέταξε. 58 Όπως και ο Ιερόθεος, έτσι και ο Ευσέβιος οδηγήθηκε μόλις 14 ετών στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, υπό την καθοδήγηση του π. Ιγνατίου Λαμπρόπουλου. Το 1876 χειροτονείται ιερέας σε ηλικία μόλις 22 χρονών και όπως είπαμε μαζί με τον θείο του Ιερόθεο, ήταν μαθητής του Μακράκη στη Σχολή του Λόγου της οποίας μάλιστα ήταν πνευματικός κι ας ήταν μόλις 29 ετών, ενώ ο Ιερόθεος ήταν μεγαλύτερός του κατά 10 έτη και ο Βλαχόπουλος κατά 20. Υπομένει και κείνος την εξορία λόγω των σιμωνιακών στην Κέρκυρα στην Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Μετά την αποκατάστασή του δίνεται ολοκληρωτικά στο φωτισμό και την χριστιανική μόρφωση του λαού και αναλώνεται σε δράση αμιγώς ιεραποστολική. Άρα είναι κι αυτός ένα ακόμη πρότυπο για την ιεραποστολική ιδιότητα που ο μαέστρος θα ακολουθήσει μέσω της μουσικής. Είναι ενδεικτικό ότι εκοιμήθη ανήμερα της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Πέτρου και Παύλου και κηδεύτηκε στην Μητρόπολη Αθηνών ανήμερα των αγίων Αποστόλων. Υπήρξε ο Ευσέβιος για την εποχή του πρωτοπόρος ιεροκήρυκας, 59 με φήμη αγίου, γνωστός σε όλη την Ελλάδα λόγω της δράσης του60 και εντελώς ακτήμων και αφιλοχρήματος. 61 Αυτός ήταν ο ιδρυτής το 1907 της ιεραποστολικής αδελφότητας της «Ζωής» που χρωμάτισε πνευματικά τους Έλληνες για πολλές δεκαετίες62 και μπορούμε να πούμε ότι ο τρόπος δράσης (ομιλίες-κηρύγματα-κατήχηση σε νέους) και παρουσίας των μελών της Αδελφότητας, αποτέλεσε για το μαέστρο και μια αρχή εξοικείωσης με τους ετερόδοξους κληρικούς63, που θα συναντούσε στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στην Αμερική.

-15-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου