Μέσα σε αυτό το γενικό πολιτικό κλίμα άρχιζε η δίκη των δύο πρώην υπουργών Ι. Βαλασσόπουλου και Β. Νικολόπουλου με τη συντριπτική πλειοψηφία του Τύπου της πρωτεύουσας να είναι εναντίον των υποδίκων πολιτικών ανδρών. Ελάχιστες εφ. υπερασπίζονταν τους δύο πρώην υπουργούς, οι περισσότερες, σχεδόν όλες, επαρχιακές εφ., που αναδημοσίευαν όλες, πληροφορίες που δημοσιεύονταν στον αθηναϊκό Τύπο. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αρκετές ξένες εφ. ενδιαφέρθηκαν για τα γεγονότα σχετικά με το σκάνδαλο των σιμωνιακών αλλά και τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή του τόπου. Το μεγαλύτερο μέρος της ύλης των εφ. που εκείνη την εποχή δεν ήταν πάνω από 4 σελίδες, αφορούσε το σκάνδαλο των σιμωνιακών. Ελάχιστες ειδήσεις ή αναλύσεις γίνονταν σε αυτή την περίοδο για τις εξελίξεις στο εξωτερικό που αφορούσαν ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, η οποία δεν είχε συγκροτημένο διπλωματικό σώμα, υπήρχαν πολλά κενά στις διπλωματικές αποστολές στις ξένες χώρες, σε μία περίοδο που ακόμα και ξένες εφ. τόνιζαν την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση νέο νόμο για τις προξενικές αρχές της χώρας στο εξωτερικό όπως μας πληροφορεί εφ. της εποχής. Οι εφ. που προσπάθησαν να προχωρήσουν σε ανασκευή της εκθέσεως και να αλλάξουν το κλίμα που ήταν αρνητικό σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ζητούσαν μέσα σε όλα και την προσοχή των αναγνωστών τους για όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό της χώρας και πολύ περισσότερο για όσα γίνονταν στο εξωτερικό, που η Ελλάδα καλούνταν να διαδραματίσει συγκεκριμένο ρόλο στα Βαλκάνια, σε μία πολύ δύσκολη εποχή. Η ανάδειξη του σκανδάλου και ο υπερτονισμός του από τον Τύπο αφήνε το πεδίο ελεύθερο στις ξένες δυνάμεις να εργάζονται μέσα και έξω από τη χώρα σε λύσεις του Ανατολικού ζητήματος πολύ επικίνδυνες για τα συμφέροντα της μικρής Ελλάδας. Η αλλαγή στρατοπέδου από τις πολιτικές δυνάμεις που είχαν την εξουσία την περίοδο που οι εργασίες της ανακριτικής επιτροπής αλλά και κατά τη διάρκεια της δίκης, οδηγούσε την ελληνική κοινή γνώμη να μην έχει γνώμη, που θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης προς τους πολιτικούς που θα τον χρησιμοποιούσαν απέναντι στα αιτήματα των μεγάλων κρατών για τη στάση της όλο εκείνο το κρίσιμο διάστημα. Μέσα σε όλο αυτό το περίεργο κλίμα άρχισε τελικά η δίκη των σιμωνιακών.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β´ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΙΜΩΝΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Μέσα σε όλη αυτή την περίεργη περιρρέουσα ατμόσφαιρα άρχισε στις 26 Ιανουαρίου 1876 η δίκη μέσα στο κτίριο της Βουλής. Τα θεωρεία ήταν γεμάτα από κόσμο. Τη δίκη παρακολουθούσε το διπλωματικό σώμα, πράγμα που αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ξένων κυβερνήσεων. Η δίκη κράτησε μέχρι την 31η Μαρτίου 1876 .
Την πρώτη μέρα της δίκης των επί σιμωνία κατηγορουμένων δύο πρώην υπουργών, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων Κόκκινος, Ηλιόπουλος κ.λπ. υπέβαλαν ένσταση για αναρμοδιότητα του συγκεκριμένου δικαστηρίου. Σύμφωνα με την εφ. στα θεωρεία βρίσκονταν αρκετές γυναίκες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τη δίκη, για τις οποίες έγραφε: "Είνε δε περίεργον, ότι λίαν πρωΐ έσπευσαν πολλαί, ευπρεπέστατα ητοιμασμέναι,ίνα καταλάβωσι θέσιν"210 . Στη δίκη ήταν παρόντες όλοι οι κατηγορούμενοι κληρικοί και λαϊκοί εκτός από τον αρχιεπ. Μεσσηνίας ο οποίος είχε "βεβαιωθείσαν δικαιολογημένην απουσίαν". Αντιπρόσωπο του όρισε στη δική τον δικηγόρο του Ευστ. Κωνσταντινίδη211 .
Η εφ. "Άγγελος", που εκδίδοταν «δις της εβδομάδος επί του παρόντος», όπως ανέφερε στον υπότιτλό της, κυκλοφόρησε τότε για πρώτη φορά, στο κύριο άρθρο της προσπαθεί να αναλύσει τις προεκτάσεις των σιμωνιακών. Στο άρθρο τονίζεται πως όποιος από τους ανθρώπους καταντά πλεονέκτης η ιστορία αποδεικνύει πως όταν "καταβροχθίζων το δέλεαρ θυσιάζει την ελευθερία της πατρίδας του". Η εφ. εύχεται να είναι ψεύτικες οι κατηγορίες εναντίον των πρώην υπουργών για να μην υπάρχει το στίγμα αυτό πάνω στη χώρα, ότι υπουργοί "διέπραξαν τοιαύτα μιαρά και αποτρόπαια". Η εφ. αναφέρει πως η ιδέα πως η Εκκλησία του Ιησού Χριστού προσβάλλεται με την καταδίωξη των εμπλεκομένων αρχιερέων είναι αστήρικτη, αφού η Εκκλησία είναι άμωμος και αγία, δεν έχει ανάγκη να ζητήσει βοήθεια από μερικούς σιμωνιακούς επισκόπους212 . Η δίκη άρχισε ημέρα Δευτέρα και ώρα 12 1/2 μ.μ. Μετά την εξακρίβωση της ταυτότητας των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισης ακούστηκαν τα ονόματα των 107 μαρτύρων κατηγορίας, αλλά και τα 60 ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης. Μετά από τη διευθέτηση του ζητήματος μεταξύ εισαγγελέων και και της υπερασπίσεως για τους μάρτυρες που απουσίαζαν, οι συνήγοροι των ιεραρχών πρότειναν ειδική αρμοδιότητα του δικαστηρίου ως προς τους αρχιερείς στηριζόμενοι σε απόψεις ειδικών ευρωπαίων νομικών "οίτινες ειδικώς επί τοιούτων ζητημάτων πραγματευθέντες αποφαίνονται κατ'αυτούς υπέρ της προτάσεως αυτών". Ύστερα ήρθε η σειρά του δικηγόρου του Ι. Βαλασόπουλου ο οποίος πρότεινε γενική αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Η εισήγησή του ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη. Πρώτα, ισχυρίστηκε το άκυρο της διαδικασίας και δεύτερον, την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, αφού αυτό το έγκλημα έπρεπε να δικαστεί από τα κοινά δικαστήρια. Το δικαστήριο διέκοψε, και την επόμενη μέρα ο ίδιος δικηγόρος συνέχισε την αγόρευσή του. Στη συνέχεια ο δικηγόρος του Β. Νικολόπουλου, ο Τυπάλδος ο οποίος συμφώνησε με όσα είχε πει ο Διαμαντόπουλος, ζήτησε επιπλέον την ακύρωση του εντάλματος φυλακίσεως και την έκθεση της Βουλής, στηριζόμενος σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Ύστερα ο εισαγγελέας Φιλήμων ανέλαβε να ανασκευάσει τα επιχειρήματα της υπεράσπισης, χρησιμοποιώντας και ο ίδιος επιχειρήματα διαφόρων ξένων νομικών. Η ίδια εφ. ενημερώνει τους αναγνώστες της πως οι άλλες αθηναϊκές εφ. δημοσιεύουν καθημερινά διάφορα ψέματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσίευμα της εφ. «Ώρα» που ανέφερε πως ο Β. Νικολόπουλος "έτυπτε το στήθος όταν απήντησεν ότι είναι ψεύδος αναίσχυντον η αποδιδομένη εις αυτόν κατηγορία· η δε «Εφημερίς» ότι το ακροατήριον κατέλαβε δυσανασχέτησις". Το σχόλιο του συντάκτη είναι το ίδιο όπως και για τις άλλες "ανακρίβειες" στις οποίες αναφέρονται και άλλες εφ. για να δημιουργήσουν κλίμα στους αναγνώστες τους: Η παρουσία των ακροατών είναι για αυτούς η καλύτερη απάντηση σε όσα γράφουν213
-119-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου